Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεχνικό «τοίχο» κόλλησε το Χρηματιστήριο

Αδυναμία του ΓΔ να ξεπεράσει τα το κρίσιμο όριο των 876 μονάδων. Με οριακή πτώση ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στη συνεδρίαση.

Σε τεχνικό «τοίχο» κόλλησε το Χρηματιστήριο

Υψηλού βαθμού δυσκολίας, αποδείχθηκε και η σημερινή προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 876 μονάδων και ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχασαν προς στιγμήν το θετικό, αρχικό πρόσημο, κίνηση στην οποία ακολούθησε και το Χ.Α. μετά τις 14.00 και με την λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων.

Το θέμα είναι ότι οι Ευρωπαϊκές Αγορές γύρισαν, εκ νέου, σε μικρά κέρδη, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει και το Χ.Α., πιθανότατα γιατί η ψυχολογία από τους ενεργούς traders επηρεάστηκε και από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ελληνική Πρωτεύουσα.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., ουδέτερα έδειξαν τα σημερινά μηνύματα από την Αγορά Παραγώγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 2,151%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, οι λίγες βοήθειες από τον μη Τραπεζικό 25αρη, η σαφέστατη υποχώρηση των συναλλαγών μετά τις 14.10 και τον ισχυρό σεισμό, η υποχώρηση των περισσότερων Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών από τα πρωινά υψηλά και το σαφώς μειωμένο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε ανοδική για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με εβδομαδιαία κέρδη 1,10%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 4,49%.

Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 41,5% και του Τραπεζικού δείκτη στο 75,05%.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (+0,95%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή το αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Alpha Bank (+1,30%) κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (0%) και Πειραιώς (0%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 784,97 μονάδες (+2,78%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 769,04 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 769,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η τεχνική εικόνα του ΔΤΡ.

Σε πρώτη φάση παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 782 – 799 και ακόμα μεγαλύτερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 847 μονάδων (ημερήσιο “stop long”). Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τις 903 μονάδες.

Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 716, 695, 660 και 652 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Cenergy (+0,68%), ΕΧΑΕ (+0,10%), ΟΛΠ (+3,04%), ΟΠΑΠ (+0,86%) και Τιτάν (+1,34%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση βγήκε “bid” στις κοινές μετοχές του Τιτάνα στα 19,64 ευρώ (τιμή ανταλλαγής για όσους δεν αποδέχθηκαν την δημόσια πρόταση) και στους προνομιούχους τίτλους στα 18,98 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “ο Βούλγαρος Επιχειρηματίας Spas Rusev, που πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε από τον ΟΤΕ την Telekom Albania έναντι 50 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται ως επικρατέστερος και για την εξαγορά της Telekom Romania Mobile, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ρουμανικού Τύπου”.

Από την άλλη τη διανομή του έκτακτου μερίσματος ύψους 0,054 ευρώ ανά μετοχή, μετά τις προβλεπόμενες παρακρατήσεις, μετά την πώληση της Telekom Albania, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ημερομηνία αποκοπής είναι η 22α Ιουλίου.

Εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,72%) δείχνει διαθέσεις συσσώρευσης πέριξ των 12,50 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 13,10 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 12,01 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 11ετιας έκλεισε ο τίτλος του ΟΛΠ (3,04%), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Στα 24,00 η επόμενη, θεωρητική, αντίσταση, στα 22,15 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Trastor ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 28.479.054 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,80. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 24/07/2019 έως και 06/08/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 24/07/2019 έως και 01/08/2019.Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 19/07/2019, ορίζονται ως εξής: +10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α.: € 1,1000 και -10% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 1,0200.

Aπό σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος της Ιντερτέκ, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 23/07/2019.

Από εκεί και πέρα, αύξησε συναλλαγές ο Περσέας (+3,80%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΛΧΑ (+3,62%), άλλη συμπεριφορά χωρίς την διαπραγμάτευσης του δικαιώματος από την Ιντερτέκ (+2,34%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (+2,58%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Αλουμύλ (+1,82%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε MIG (+2,81%) και Ιντρακόμ (+0,94%), ενώ οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+1,88%), που αναμένει τις ειδήσεις από την επικείμενη γ.σ. (23/7).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να θεωρηθεί περατωθείσα η τελευταία διορθωτική κίνηση, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 876 – 878 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση, επιστρέφει ο στόχος για κίνηση προς τις 895 – 902 μονάδες.

Πλησιέστερες στηρίξεις στις 855 – 850 και 840 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Η απομάκρυνση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από την κρίσιμη στήριξη των 2120 μονάδων, είναι θετική ένδειξη με τους αγοραστές να “αγοράζουν χρόνο”. Όμως μόνο με την υπέρβαση της ζώνης 2186 – 2200, θα δείχνει σαν επικρατέστερο το σενάριο ολοκλήρωσης του τελευταίου πτωτικού κύματος.

Πλησιέστερη στήριξη οι 2140 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και μέγιστη αποδεκτή διόρθωση οι 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2200 μονάδων και σημαντική αύξηση των συναλλαγών, μπορεί να οδηγήσουν προς την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2250 – 2275 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,74 (+0,71%) και 863,85 μονάδων (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 867,25 (-0,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 867,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 69,5 εκατ., από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ και Viohalco.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Για σήμερα, λόγω της κίνησης των Αγορών να ‘χαιρετήσουν’ τις δηλώσεις Αξιωματούχου της FED, η θετική αυτή ψυχολογία είναι πιθανό να επηρεάσει θετικά τις Ελληνικές μετοχές” εκτιμούσε η Eurobank Eq.

“Περιμένουμε το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Οι Επενδυτές εστιάζουν το βλέμμα τους σε συγκεκριμένες αναφορές αναφορικά με τη ΔΕΗ, το Ελληνικό, τον Τραπεζικό κλάδο και τη φορολογική μεταρρύθμιση, στην επερχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης η οποία ξεκινάει αύριο στη Βουλή και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω και της βελτιωμένης ψυχολογίας στης Αγορές του εξωτερικού. Σημειώστε επίσης πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σειράς Ιουλίου, λήγουν σήμερα”, ανέφερε η Beta Sec.

“Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος συμπίπτει με την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για την Οικονομία, από τις οποίες θα απεικονιστεί ο βαθμός φιλικότητας προς τους Επενδυτές και το Επιχειρείν. Το κλείσιμο των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα, προϊδεάζει για αυξημένη μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενη για το τελικό πρόσημο του ΓΔ”, σημείωνε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πριν επιστρέψουμε στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed της Νέα Υόρκης Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε ότι “οι Κεντρικοί Τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα, από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή", ανέφερε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών

Στο εμπορικό μέτωπο, ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως οι συνομιλίες της Κίνας με τις ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν ξανά. Ωστόσο η “Wall Street Journal” μετέδωσε ότι “η Κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι σίγουρη για το πώς θα απαντήσει στις απαιτήσεις του Πεκίνου, να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη ‘Huawei”.

Τις παραπάνω εξελίξεις, μαζί με τα σημερινά εταιρικά αποτελέσματα, προσπάθησαν να τιμολογήσουν οι Διεθνείς Αγορές, την συγκρατημένη αισιοδοξία των οποίων δεν έδειξε να συμμερίζεται το Χ.Α.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι κύριες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στην Wall Street. Ελεγχόμενες πιέσεις στο Ευρώ, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Η Ιαπωνία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 589,5 δισ. γεν ($5,5 δισ.) τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου των Οικονομικών στο Τόκιο. Ωστόσο, το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας καταγράφηκε στα 888,8 δισ. γεν ($8,23 δισ.) για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Κατά 0,3% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Χώρας. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 106,7 μονάδες.

Επιβραδύνθηκε ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Ιούνιο. Ο δομικός δείκτης τιμών Καταναλωτή, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές Τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση των Οικονομολόγων. Ηταν η πιο αδύναμη ανάγνωση από τον Ιούλιο του 2017.

Οριακά υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 98,4 μονάδες, από 98,2 μονάδες τον Ιούνιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ανεπαίσθητη άνοδο του δείκτη στις 98,5 μονάδες. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 89,8 μονάδες, από 89,3 μονάδες τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών ανήλθε στις 111,1 μονάδες, από 111,9 τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, νέα επίθεση στην Κεντρική Τράπεζα εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. “Εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου σκέψης στη Fed, πληρώνουμε πολύ υψηλότερα επιτόκια από Χώρες οι οποίες δεν συγκρίνονται μαζί μας, όσον αφορά την Οικονομία” ανέφερε.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

“Με ρυθμό αστραπής (για τα Ελληνικά δεδομένα) κινείται η νέα κυβέρνηση” σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Ακόμα δεν έχουν γίνει προγραμματικές δηλώσεις και έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση των Υπουργείων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων. Η έκδοση νέου 7ετους ομολόγου, το οποίο κατάφερε να φέρει χρήματα με επιτόκιο 1,90%, ήταν απόρροια της ταχύτητας. Η διαδικασία χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες δομές του Κράτους, ενισχύοντας τη έννοια της συνέχειας του Κράτους (μην ξεχνάμε σε άλλες Χώρες το Κράτος τρέχει ακόμα και όταν δεν υπάρχει Κυβέρνηση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα).

Το σημαντικό όμως της υπόθεσης είναι ότι εκμεταλλευτήκαμε παραγωγικά, την ευφορία που έφερε η εκλογή μιας νέας σταθερής Κυβέρνησης στην Αγορά ομολόγων, για να ρίξουμε το επιτόκιο βάσης. Αν αναλογιστούμε πως οι προβλέψεις των Δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρούν πως η Χώρα θα δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 4%, τώρα που αυτό πέφτει (και ελπίζουμε να συνεχίσει να πέφτει), η διαπραγμάτευση γίνεται ευκολότερη. Επίσης διευκολύνεται ο δανεισμός των Τραπεζών με χαμηλότερα επιτόκια, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάπτυξη χωρίς δανεισμό, δεν γίνεται.

Χρηματιστηριακά επίσης βελτιώθηκε η κατάσταση. Τα κύρια θέματα για την Οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, οι Αποκρατικοποιήσεις και ο Αναπτυξιακός Νόμος. Παρόλα αυτά, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη χρησιμοποίηση των Δομών, που προσφέρει ένα Χρηματιστήριο στην προσέλκυση κεφαλαίων (equity financing).

Ηδη οι Θεσμοί, έχουν συνδυάσει πολλές μορφές επιδοτήσεων, κυρίως αυτό που αποκαλείται πακέτο Junker, με τη χρήση Χρηματιστηριακών Δομών και Εποπτευόμενων Φορέων.

Χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζα (EBRD), έγιναν με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, ενώ η διάθεση των κεφαλαίων του πακέτου προϋποθέτει την ύπαρξη Φορέων, αδειοδοτημένων και εποπτευόμενων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, οι πολυμετοχικές επενδύσεις σε ακίνητα με τη μορφή ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), φαίνεται να προτιμούνται από τους Ξένους Επενδυτές, έστω και αν η τελευταία Κυβέρνηση πενταπλασίασε τη φορολογία τους.

Ήδη η Αγορά φαίνεται να αξιολογεί και την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα της νέας Κυβέρνησης σε κλάδους της Οικονομίας ή / και σε συγκεκριμένες εταιρείες και τοποθετείται ανάλογα. Ένας από τους κλάδους που φαίνεται να αξιολογείται είναι ο Κατασκευαστικός, όπου ξεκινάει κάποια κινητικότητα.

“Τεχνικά, αντίσταση υπάρχει στις 880 μονάδες, όπου θα χρειαστεί σημαντικός τζίρος για να ξεπεραστεί και ίσως και κάποιος χρόνος. Αν αυτό συμβεί, επανερχόμαστε στα θετικά σενάρια, που δίνουν στόχο τις 1.000 μονάδες. Προς τα κάτω στηρίξεις υπάρχουν στις 850, 835 και 812 μονάδες”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

“Στο βραχυχρόνιο πεδίο ο Γενικός Δείκτης αποτυπώνει στο ημερήσιο chart ένα ‘Megaphone Pattern’, όπου έχει ως άνω σημείο αναφοράς τις 927 μονάδες και ως κάτω σημείο τις 848 μονάδες περίπου” επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Συνήθως, βάσει στατιστικής, τέτοιοι σχηματισμοί θεωρούνται σαν ένδειξη συσσώρευσης, με ευρείες εντεινόμενες χρονικές διακυμάνσεις. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό θεωρείται σχηματισμός συνέχισης της υπάρχουσας τάσης, με αυξητική πίεση διαφυγής. Πέραν του σχηματισμού το επίπεδο εκείνο το οποίο ο Γενικός δεν θα πρέπει να περάσει με καθοδικό “θόρυβο” είναι αυτό που εκτείνεται μεταξύ των 835 με 820 μονάδων.

Σταθεροποιητικά κινείται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δίχως, μέχρι τώρα, να διαθέτει τη θέληση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω στην αντίσταση των 2200 μονάδων. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στη βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης των 2110 μονάδων και στην περιοχή των 2084 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος το ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τις 730 μονάδες, αφήνοντας έτσι αλώβητο το διαγραμματικό “φράγμα” στήριξης των 730 με 700 μονάδων.

“Μένει να δούμε στην επόμενη εβδομάδα την ποιότητα των όποιων ‘καυσίμων’ διαθέτει, για μία ‘βόλτα’ προς το όριο των 800 μονάδων”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον και η εναλλαγή πρωταγωνιστών, ήταν η αιτία πίσω από την μετριοπαθή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι τζίροι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τηρουμένων των εποχικών δεδομένων του Χ.Α., ενώ η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις και την συντήρηση της παρακολούθησης της Αγοράς.

Τα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς αύριο ξεκινάει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, όπου θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες αναφορές και χρονοδιαγράμματα για το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, της επιτάχυνσης του έργου του Ελληνικού, των συστημικών πλάνων μείωσης των “κόκκινων” δανείων και της μείωσης της φορολογίας.

Η πολιτική και οικονομική ατζέντα παρουσιάζει πυκνή ροή γεγονότων έως τις 10 Αυγούστου, οπότε και θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες της η Βουλή, περίοδος που υπό κανονικές συνθήκες είναι χαρακτηριστικά αδρανής.

Ισχυρή ήταν η παρουσία των Ξένων κεφαλαίων, στην πρώτη μετεκλογική συντονισμένη προσπάθεια εξόδου της Χώρας στις Αγορές. Τόσο η υπερκάλυψη του επταετούς ομολόγου, όσο και η τιμολόγηση στο χαμηλότερο επιτόκιο για Ελληνική έκδοση σε ευρώ, επιβεβαίωσαν το αυξημένο ενδιαφέρον ανάληψης Ελληνικού ρίσκου, από ισχυρούς ποιοτικούς Επενδυτές του εξωτερικού.

Το ίδιο συνέβη και στην έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Εθνικής Τράπεζας, κατά την οποία η συμπίεση της απόδοσης και το ενδιαφέρον υπερκάλυψης, δείχνουν μια συντονισμένη κίνηση υπέρ των Ελληνικών χρεογράφων.

Είναι ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα γραφής των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε ότι αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων, αρκεί η εκτέλεση να ακολουθήσει την θέληση, όπως αυτή διατυπώνεται στα πρώτα βήματα της νέας Κυβέρνησης. Μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των τελευταίων χρόνων ήταν η έλλειψη προσβάσεων σε αγοραστές, ή το χαμηλό ενδιαφέρον σε εγχειρήματα μείζονος σημασίας. Η αύξηση του ενδιαφέροντος δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα ισορροπίας, βελτιώνοντας αποτιμήσεις, έσοδα και δημιουργώντας, ενδεχομένως, δημοσιονομικό χώρο.

Ήδη το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και οι μειωμένοι εταιρικοί φορολογικοί συντελεστές, έχουν αλλάξει τα επίπεδα δίκαιης αποτίμησης της Αγοράς.

Ομολογιακές εκδόσεις με κουπόνια κοντά στο 3% έχουν αποκτήσει αγοραστικό κοινό και στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α., όχι μόνο επειδή Πανευρωπαϊκά είναι δύσκολο να βρει κανείς τέτοιες αποδόσεις, αλλά επειδή έχει εμπεδωθεί μια εικόνα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης, στην βάση των νέων προσδοκιών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά, έχοντας σαφώς αποφορτιμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου, εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες.

Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη, δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν, ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD, ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος.

Η δημιουργία του επόμενου “βατήρα ανόδου” φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση, καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων, στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται, κυριαρχώντας στις εταιρικές πράξεις της ατζέντας της ερχόμενης εβδομάδας. Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04) την ερχόμενη Δευτέρα. Την Τρίτη 23/7 ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Fourlis, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Τιτάν σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού την Τετάρτη. Στο τριήμερο 22 – 24 Ιουλίου αναμένεται να τρέξει η δημόσια προσφορά για το ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, έκδοση η οποία αναμένεται να αντλήσει 125 – 175 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Η ανακοίνωση της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., στις 29 Ιουλίου.

“Η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Ανδρομέδα”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την λήξη των συμβολαίων Ιουλίου, σημαντική καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.583 συμβόλαια).

Στα 15.578 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.677 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.159, 1.672 για τον Ιούλιο, 2.195 για τον Αύγουστο και 292 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.175) κινήθηκε μεταξύ 2.162,75 και 2.195 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (53.000 Πειραιώς, 45.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.991), Alpha Bank (5.505), Πειραιώς (1.701), ΔΕΗ (1.436), Εθνική (5.410), Ελλάκτωρα (314), Μυτιληναίο (427), MIG (830), Lamda Development (122).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.529, Alpha Bank 69.134, Εθνική 55.533, MIG 89.913, Πειραιώς 24.874, ΔΕΗ 21.674, Μυτιληναίο 10.003, Cenergy 10.192, Ελλάκτωρα 10.080.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.914.818 τεμ., (από 36.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.490.223 τεμ. (24.490.223), ΔΕΗ 6.930.839 τεμ. (6.930.839), Eurobank 78.189.840 τεμ. (78.189.840), Εθνική 29.531.400 τεμ. (29.531.400), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v