Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα περιθώρια για τράπεζες και blue chips

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, με πρώτο στόχο την υπέρβαση των 880 μονάδων. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στοίχημα οι κινήσεις των ξένων, δεδομένου του ράλι που έχει προηγηθεί. Ποια «χαρτιά» μπορούν να κινηθούν υψηλότερα σε θετική συγκυρία.

ΧΑ: Τα περιθώρια για τράπεζες και blue chips

Συνεδρίαση... τιμολόγησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης η σημερινή. Με τους long να έχουν προβάδισμα λόγω της θετικής προηγούμενης εβδομάδας αλλά και του αντίκτυπου που προεξοφλείται πως θα έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, με την ευρύτερη αγορά να κρίνει κατ' αρχάς ενθαρρυντικά, λ.χ θέματα φοροελαφρύνσεων (ενδεικτική η στάση του Βασίλη Κορκίδη).

Στις 867,81 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ενισχυμένος κατά 1,10% την τελευταία εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που οδηγεί το ΧΑ σε αναμέτρηση με σημαντικές -τεχνικά- περιοχές, από τη δυνατότητα υπέρβασης (ή όχι) των οποίων κρίνεται κατ' αρχάς η βραχυπρόθεσμη τάση και το «κλείσιμο» μηνός Ιουλίου την προσεχή εβδομάδα. Προσώρας για τον ΓΔ η απόδοση, κατά 3,47%, είναι θετική σε μηνιαία μέτρηση, που πρακτικά σημαίνει πως εάν διατηρηθεί το πρόσημο και στις επόμενες συνεδριάσεις που μένουν για να κλείσει ο μήνας, θα έχουμε ακόμη έναν στο ανοδικό σερί του 2019.

Κλάδος... υπαίτιος ο τραπεζικός, καθώς έκανε τη διαφορά την τελευταία εβδομάδα, με τον ΔΤΡ στις 769,56 μονάδες, ενισχυμένος 4,49% στην εβδομάδα αλλά με μόλις 2,47% σε διάστημα μηνός. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως ενώ τα blue chips έχουν πιάσει... κορυφές, με αρκετά από αυτά να μη θεωρούνται πλέον και τόσο φθηνά, ο κλάδος, που δεν έχει πιάσει ακόμη τον στόχο (επίπεδα τιμών ανακεφαλαιοποίησης του 2015), να παραμένει ο θεωρούμενος και ως... κλειδί για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Στα συν των long και ο απόηχος από την επιτυχή έκβαση του νέου 7ετούς ομολόγου, με ενδεικτική την τοποθέτηση του επικεφαλής του SSM, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να αποτιμά ως καλή την αρχή της νέας κυβέρνησης και μεγάλη επιτυχία την έκδοση του 7ετούς.

Είναι προφανές πως οι ξένοι, τα κάθε λογής funds που... παίζουν Ελλάδα, δεν έχουν ουσιαστικούς λόγους για να αποσυρθούν από το στοίχημά τους ει μη μόνον να προχωρούν σε τακτικές... αναλήψεις από το ταμείο μέρους των σημαντικότατων υπεραξιών που «μετρούν» από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση στους χρηματιστηριακούς κύκλους πως το ΧΑ έδωσε καλά και εύκολα κέρδη για μεγάλο διάστημα και πληθώρα μετοχών, γι' αυτό από τούδε και στο εξής οι υπεραξίες θα κτώνται με μεγαλύτερο κόπο, προσπάθεια, απαιτώντας παράλληλα περισσότερη προσοχή από τους traders.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με ζητούμενη, κατ' αρχάς, την επαναφορά πάνω από την περιοχή των 800 μονάδων. Στόχος εφικτός, υπό προϋποθέσεις, και με ορίζοντα της ενδεχόμενης κίνησής τους την 3η Αυγούστου, οπότε και η αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch. Αυτό γιατί πρόκειται, επί της ουσίας, για την πρώτη βαθμολόγηση μετά τις πολιτικές εξελίξεις, την εκλογή νέας κυβέρνησης και το κυριότερο, εάν και κατά πόσον οι... έξω βλέπουν προοπτικές ανάκαμψης. Από την ετυμηγορία του οίκου, πιθανότατα, θα εξαρτηθεί και το εάν επενδυτικοί οίκοι θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο. Την τελευταία προτού κλείσουν τα... βιβλία τους για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, με την Αθήνα να έχει -φέτος- την τιμητική της.

Για τον ΓΔ, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου των long θεωρείται η πειστική υπέρβαση των 880 μονάδων, σήμερα-αύριο.

Η αγορά περιμένει συνέχιση του momentum των τραπεζικών αλλά και τη συνεισφορά συγκεκριμένων βαριών χαρτιών, όπως είναι η Coca Cola, ο ΟΤΕ και συμπληρωματικά η 5άδα των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ. Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί και ο ΤΙΤΑΝας, λόγω των εξελίξεων που σχετίζονται με την παράλληλη διαπραγμάτευσή του σε Βρυξέλλες (κύρια) και Αθήνα-Παρίσι (δευτερεύουσα).

Εάν επιβεβαιωθεί η long τάση, τότε μετοχές όπως των ElvalHalcor, MIG, ΑΒΑΞ, Quest, Κέκροψ, Πλαίσιο κ.α. μπορεί να κινηθούν ακόμη υψηλότερα. Στα υπόψη και η επικείμενη έκδοση του εταιρικού ομολόγου από την Attica Συμμετοχών. Επιπλέον, αποκοπή μερίσματος για ΟΛΠ (ο,42 ευρώ), αύριο για Fourlis (0,10 ευρώ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v