Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρία προαπαιτούμενα για υπέρβαση των 900 μονάδων

Η αποτίμηση των θέσεων της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις και η προσπάθεια της εγχώριας αγοράς να κινηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο. Πως διαμορφώνεται η εικόνα σε τράπεζες, blue chips και μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Τρία προαπαιτούμενα για υπέρβαση των 900 μονάδων

Συνεδρίαση αποτίμησης των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης τη Δευτέρα, με τον Φίλιππο Πανταζή να εστιάζει στα έξι μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην έκπληξη, στους δανειστές και στα εμβληματικά έργα. Κατά γενική εκτίμηση προς την κατεύθυνση της κανονικότητας οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με ενθαρρυντική έκπληξη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, ενώ εξαγγελίες που αρέσουν στις αγορές είναι αυτές που αφορούν στα «μεγάλα έργα» και στην φορολογία των επιχειρήσεων.

Η προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ως κύκλος πέντε συνεδριάσεων απαραίτητου για την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της περιοχής των 850/840 μονάδων, με τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα (72,6 εκατ. μέσος ημερήσιος τζίρος), της επανάκτησης του μεγαλύτερου μέρους που είχαν προηγουμένως οι τραπεζικές μετοχές (στο 4,49% η εβδομαδιαία απόδοση), της μετακύλησης θέσεων από μία ομάδα μετοχών του δείκτη σε μία άλλη, στην συντήρηση της μόχλευσης σε μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία και, τέλος, την Παρασκευή στο «κλείσιμο» θέσεων σε Συμβόλαια του δείκτη στα Παράγωγα, για την σειρά Ιουλίου.

Η...τροχιοδεικτική βολή προς τις 877 μονάδες μας δίνει ένα όριο-σημείο αναφοράς που θα πρέπει αύριο (αυστηρά αύριο) να καλυφθεί και στο καλό σενάριο να δώσει ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 879 μονάδες. Για τον Γενικό Δείκτη οι 900 μονάδες είναι, πλέον, και ορατός και εφικτός στόχος.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του:

* Η συνέχιση της ανοδικής τάσης των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με ζητούμενη την άμεση και πειστική επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες, θυμίζοντας πως οι αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015 είχαν γίνει σχεδόν 25% υψηλότερα (όσον αφορά στα συγκριτικά επίπεδα του ΔΤΡ). Για τον κλάδο αρκετά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων, την έγκριση από τους δανειστές του APS που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν γύρο αναβαθμίσεων από τους επενδυτικούς οίκους και σπίτια αξιολόγησης. 

* Η μεγαλύτερη του 1,50% ενίσχυση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE 25 να πρέπει να υπερβεί τις 2.180 μον. (όπου και το stop για τις short θέσεις). Συνεκτιμώντας πως η αγορά κινείται κυκλικά, δηλαδή για κάποιες συνεδριάσεις θα υπεραποδώσει ο τραπεζικός κλάδος, για να ακολουθήσουν τα blue chips (και αυτά εκ περιτροπής) κ.ο.κ με αποτέλεσμα την πλαγιοανοδική πορεία του ΧΑ, που όσον αφορά στα επίπεδα του ΓΔ είναι ήδη πάνω από την περιοχή των 900 μονάδων, εάν συνυπολογισθούν οι αποκοπές μερίσματος 4-6 βαριών χαρτιών του δείκτη,

* Η συνέχιση της σχέσης ροών (εισροές/εκροές) από την πλευρά των ξένων funds, με τα hedge funds να ακολουθούν επιθετική τακτική αλλά τα συντηρητικά/επενδυτικά να διατηρούν σχεδόν το σύνολο των «χτισμένων» θέσεων που έχουν από πολύ χαμηλότερες τιμές και εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά, μέχρι σήμερα. Θεωρητικά τα δεύτερα δεν θα είχαν λόγο να αλλάξουν στρατηγική από την στιγμή που η νέα κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μία σειρά αυτονόητων ενεργειών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μεγαλύτερα καθαρά κέρδη, εισροές κεφαλαίων και μεγέθυνσης τους εντός και (κυρίως) εκτός.

Μία σειρά ενδείξεων (Tier II της Πειραιώς, Tier II της Εθνικής, έκδοση νέου κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας, αλλά και το εταιρικό ύψους έως 170 εκατ. της Attica Συμμετοχών) ενισχύει την εκτίμηση μερίδας long παικτών πως... κεφάλαια προς επένδυση ή και... τζογάρισμα υπάρχουν, πως αρκεί ένα μικρό ποσό (για τα δεδομένα των funds) μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μόχλευσης στην αγορά.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε, νωρίτερα, να προσεγγίσει το... πως κινούνται τώρα οι ξένοι στα ελληνικά assets, εστιάζοντας και σε ομόλογα και σε «καλάθια» μετοχών σε ξένα ΣΜΕ, αλλά και στην αξιολόγηση του ελληνικού outlook από τον οίκο Fitch (στις 2 Αυγούστου).

Σε επίπεδο επί μέρους κλάδων, εισηγμένων ΔΕΗ και Ελληνικό (Lamda Develpment) παραμένουν τα 2 μεγάλα- και κρίσιμα- στοιχήματα της κυβέρνησης. Στα 2,22 ευρώ η μετοχή της πρώτης, με απώλειες 1,51% στην εβδομάδα και αποτίμηση στα 515,04 εκατ. Στα 9,43 ευρώ, με άνοδο 0,53% (και 14,44% σε μηνιαίο) και αποτίμηση στα 751,78 εκατ.

Μετοχές... ηρακλειδείς του δείκτη, Coca Cola και ΟΤΕ ενώ από τον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank παραμένει η «βαρύτερη». Στα 30,44 η Coca Cola, με μικρές απώλειες 0,81% και αποτίμηση στα 11,34 δισ. (έχοντας πιάσει και τα 12 δισ. στις 3 Ιουλίου, υψηλό στα 35,20 ευρώ). Στα 12,40 ο ΟΤΕ με το ίδιο ποσοστό απωλειών και αποτίμηση στα 5,95 δισ. (έχει ξεπεράσει και τα 6 δισ. στην 1 Ιουλίου, υψηλό στα 13,10 ευρώ).

Σε ρόλο... μπαλαντέρ για τον δείκτη, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo με τη ΜΟΗ να έρχεται από διόρθωση 5,11% (εβδομαδιαία) στα 22,30 (υψηλό στα 24,40 στις 8 Ιουλίου). Στα 11,26 ο Μυτιληναίος με ποσοστό ανόδου... όσο αυτό της διόρθωσης για τη ΜΟΗ. Στα 11,26 με υψηλό τα 11,32 και ανοδικό momentum σε εβδομαδιαίο. Στα 9,93 ο ΟΠΑΠ, με άνοδο 2,42% και υψηλό στα 10,24 από τις 26 Ιουνίου. Η Jumbo, με οριακή άνοδο 0,51% στα 17,80 (και υψηλό στα 18,88, στις 8 Ιουλίου).

Από τις μετοχές του δείκτη -πολλές από τις οποίες είναι σε επίπεδα ΓΔ, πολύ υψηλότερα των 870 μονάδων, για τον ΟΛΠ αύριο γίνεται η αποκοπή μερίσματος (0,424 ευρώ), την Τρίτη για την Fourlis (0,10 ευρώ), ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η έναρξη «διπλής διαπραγμάτευσης» της νέας μετοχής της ΤΙΤΑΝ παράλληλα σε Βρυξέλλες (κύρια αγορά) και Αθήνα (δευτερεύουσα, πλέον).

Στις... μικρότερες κατηγορίες η μόχλευση και το... κυνήγι των υψηλών αποδόσεων καλά κρατεί. Νέα «φουρνιά», μικρών την Παρασκευή (Pasal, Δομική Κρήτης, Ιλυδα, ΕΛΓΕΚΑ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κ.α. ) ενώ θα πρέπει να κρατήσουμε την long τάση εισηγμένων/μετοχών της μεσαίας κατηγορίας (ElvalHalcor, MIG, ΑΒΑΞ) που πιθανότατα συνεχίζουν και την εβδομάδα, που έρχεται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τους long και η... έξωθεν (υπό)στήριξη. Στις 2.976,61 ο S&P 500, με απώλειες 1,23% (σε εβδομαδιαίο) και, τεχνικά, στηρίξεις στις 2.957 μον. την ζώνη των 2.912-2.894 που δίνει και τα stops σε long θέσεις. Με ιστορικό υψηλό στις 3.017,80 οι 3.020 μονάδες είναι ένα ισχυρό σημείο αντίστασης.

Στα επί μέρους, και από ένα ενδεικτικό καλάθι εισηγμένων/μετοχών long τάση είναι διαμορφωμένη για ΟΤΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Jumbo, EXAE, Aegean, Eurobank, Viohalco, Sarantis. Από τα... μικρότερα σταθερά Quest, ElvalHalcor, Entersoft κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v