Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με οδηγούς ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τις δύο επιχειρήσεις «άρεσαν» στους επενδυτές. Προς τις 880 μονάδες προσπάθησε να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες και από τον τραπεζικό κλάδο. Μέτριος ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ανοδος με οδηγούς ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Θετική είναι η πρώτη... τιμολόγηση των κυβερνητικών εξαγγελιών από τις αγορές. Με υπέρβαση των 870 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με μοχλό μεν τον τραπεζικό κλάδο αλλά και πολύτιμες βοήθειες από συγκεκριμένα χαρτιά του δείκτη και με τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ να κάνουν τη διαφορά.

Οριακά σε θετικό έδαφος ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε ανάλογη τάση τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, στο ΧΑ οι long επιβεβαιώνουν το προβάδισμα, που -εκ προοιμίου- είχαν μετά την ανοδική προηγούμενη εβδομάδα και τη γνωστοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο συν 1,26% ο Δείκτης Τραπεζών, αλλά με τους traders να εστιάζουν κυρίως σε «κοινή ωφέλεια» (ΔEH) και «πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επιχειρηθεί εκ νέου η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας. Στις 2.170 μονάδες επανέρχεται ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προς τις 780 ο Δείκτης Τραπεζών, αλλά και με τη μεσαία κατηγορία να διεκδικεί μερίδιο ενδιαφέροντος και ρευστότητας/κεφαλαίων.

Σταδιακή και προσεκτική η κίνηση της αγοράς, με τον ΓΔ να ξεκινά με μικρό ανοδικό κενό, από την περιοχή των 870 υπερβαίνοντας τις 875, με στόχο τις 880 μονάδες. Τεχνικό σημείο και αντίσταση που εξαρχής ήταν ζητούμενο για τους long, εάν θέλουν να δουν το ΧΑ στην περιοχή των 900 μονάδων. Στόχος εφικτός, όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, υπό προϋποθέσεις. Και αυτές ήταν η συνέχιση του ανοδικού momentum του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με το περιθώριο υπεραπόδοσης συγκεκριμένων blue chips.

Μέχρι τώρα (*) η εικόνα της συνεδρίασης θα λέγαμε πως διαμορφώνεται... by the book, με τους traders να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μερίδιο τζίρου σε τραπεζικές μετοχές και σε χαρτιά όπως λ.χ η ΔEH. Στη μετοχή της Επιχείρησης έχει πραγματοποιηθεί, μέχρι νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό συναλλαγών και τζίρου με σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ και τις ΕΛΠΕ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος κ.ά. να ακολουθούν.

Ξεκάθαρο στοίχημα προεξόφλησης αυτό της ΔEH, με τις ευκαιρίες αλλά κυρίως και με τις παγίδες του, γεγονός που απαιτεί αυξημένη προσοχή από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Στα 2,40 ευρώ η μετοχή, με αντίδραση της τάξεως του 8,11% και «βλέψεις» για τα 2,50 ευρώ.

Εως τα 9,36 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, πλησιάζοντας δηλαδή με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο το υψηλό των 9,40.

Θετική η εικόνα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, με ενδεικτικό το ότι λίγο πριν τις 11:20, από τις 21+4 μετοχές του δείκτη, σε μόλις μία, της Fourlis, υπερίσχυαν οι πωλητές. Αύριο η αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή, σήμερα για τον ΟΛΠ, που παρ' όλα αυτά ενισχύεται προς τα 23,90 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κατηγορία, καθώς σε μόλις έναν τίτλο, του ΙΑΣΩ, υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές, στο 1,38 ευρώ. Από τις μετοχές του FTMid Cap, μεγαλύτερη η αντίδραση για: Intralot, Ιντρακόμ, ΑΒΑΞ, αλλά και MIG, Quest, Τεχνική Ολυμπιακή.

Στις 60/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση και για ΙντραΚάτ, ΕΚΤΕΡ, Profile, Inform Lykos, Quest κ.ά.

(*) στις 11:30 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 10,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v