Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια αναμέτρησης με τις 900 μονάδες

Οι τράπεζες κρατούν το κλειδί για την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου. Η προσοχή στη FED αλλά και στην αξιολόγηση της Fitch. Το μειονέκτημα της σταδιακής αποκλιμάκωσης των συναλλαγών και η αποτίμηση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ.

ΧΑ: Νέα προσπάθεια αναμέτρησης με τις 900 μονάδες

Fed και εμπόριο με Κίνα δίχασαν τη Wall Street. Μετά και τη νέα άμεση παρέμβαση Τραμπ στα της Fed, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίασή της... προκαταλαμβάνοντας τη μείωση των επιτοκίων, ο μεν Dow Jones κινήθηκε λίγο υψηλότερα, στις 27.221,35, ο δε S&P 500 λίγο χαμηλότερα, στις 3.020,97 μονάδες. Μικρή διόρθωση μετά την καταγραφή ακόμη ενός ιστορικού υψηλού στις 3.027,98 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, τραπεζοβαρής αντίδραση, με τους traders να ωθούν υψηλότερα το ΧΑ προς τις 900 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μέτριο τζίρο 53,022 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο-κλειδί και αιχμής αυτές τις ημέρες και λόγω της επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή.

Κατά 3,04% στις 806,51 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ακριβώς επειδή είναι ο κλάδος με το μεγαλύτερο περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ πάνω από τις 900 μονάδες. Εχουμε αναφερθεί, πολλές φορές, πως ο κλάδος, παρά την κατά 83,45% ανοδική διόρθωσή του από την αρχή του έτους είναι αυτός που υπολείπεται σημαντικά από τα επίπεδα τιμών των αμκ του 2015. Και ακριβώς σε αυτά τα περιθώρια σύγκλισης προς αυτές τις τιμές είναι ικανά για μία ενδεχόμενη outperform κίνηση του κλαδικού δείκτη.

Για την Εθνική, οι περισσότερες συναλλαγές, ο μεγαλύτερος τζίρος (12,622 εκατ.), το υψηλότερο ποσοστό (4,13%) και τελική τιμή στα 2,57 ευρώ. Ενδεικτικό το ότι το «γύρισμα» της μετοχής ήταν αυτό που σηματοδότησε την αντίδραση του κλάδου, μετά τις 14:50, παρασύροντας και αρκετά από τα blue chips, που και χθες εμφάνισαν στοιχεία κόπωσης.

Προφανώς η πώληση στις Centerbridge και Elliot μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ ήταν η είδηση που έκανε τη διαφορά και ο κύριος λόγος της αντίδρασης της Εθνικής. Ένδειξη πως όσο τα συστημικά μαγαζιά προχωρούν σε ενέργειες μείωσης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων, τόσο αυτές θα αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Εκτιμώ πως ο κλάδος θα βγάλει ισχυρή αντίδραση όταν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δώσουν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των δύο σχεδίων ΤτΕ και ΤΧΣ. Παράλληλα ο κλάδος, όπως και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα ευνοούνται όσο η κυβέρνηση προωθεί μέτρα- κυρίως φορολογικού περιεχομένου- που αρέσουν στις αγορές, στο επιχειρείν. Να δούμε την Παρασκευή και το πρώτο μετεκλογικό δείγμα γραφής από τον οίκο Fitch, για να έχουμε πιο σαφή εικόνα.

Εξελίξεις όμως και στο καυτό μέτωπο της ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση να αναλαμβάνει το... τιμόνι, ερχόμενος από τη θέση του CEO στην ENEL Ρουμανίας. Κατά γενική εκτίμηση, μία επιλογή που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει την πολύπαθη Επιχείρηση προς τη διάσωση/πώληση θυγατρικών κ.α ανάλογων ενεργειών. Ο Χρήστος Κολώνας μάς αναλύει τα καυτά μέτωπα του 45χρονου manager.

Στα της εβδομάδος, η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Attica Συμμετοχών ήταν ένα γεγονός που μπορεί να αναθερμάνει τον θεσμό των εταιρικών ομολόγων (ελληνικού δικαίου), παρότι η μετοχή υποχώρησε στο 1,39 ευρώ. Κινητικότητα, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε μετοχές εταιρειών από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με το 6,33% στο 0,84 ευρώ της ΑΒΑΞ να ξεχωρίζει, καθώς η αποτίμηση της κατασκευαστικής πλησιάζει πλέον τα 70 εκατ., με το 11,75% στο 0,466 ευρώ της Attica Bank να φθάνει συνολικά στο 317,56% από την αρχή του έτους αλλά και με μετοχές των Λούλη, Forthnet, Pasal κ.α. να συντηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση τους.

Τεχνικά, για τον FTSE25 στόχοι είναι οι 2.230 και σε δεύτερη φάση οι 2.284 μονάδες. Με στήριξη στις 2.166 και stop στις long θέσεις οι 2.084 σε εβδομαδιαίο και ημερήσιο.

Για τον ΓΔ, η υπέρβαση των 900 ενισχύει το σενάριο της προσέγγισης των 920 με στηρίξεις στις 872 και κύρια στις 850 μονάδες.

Στα υπόψη πως για τον S&P 500 οι 3.053 και φιλόδοξα οι 3.086 τα επόμενα τεχνικά σημεία, με άμυνα στις 3.007 και κύρια στις 2.973 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v