Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς «βοήθειες» κινήθηκαν οι τράπεζες

Μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη, στις παρυφές των 900 μονάδων με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Αποκόμιση κερδών σε Ελλάκτωρ, Lamda και ΔΕΗ. Στα 57 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο τζίρος. Πώς κινήθηκαν μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Χωρίς «βοήθειες» κινήθηκαν οι τράπεζες

Μπορεί οι αγοραστές να πέτυχαν την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη, με αθροιστικά κέρδη 3,47% και “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικά κέρδη 7,54%, όμως η σημερινή συνεδρίαση είχε μία αρνητική έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. “day by day” και αυτή δεν ήταν άλλη, από την καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 25 συνεδριάσεων).

Και είναι κοινό μυστικό, πως για να υπερκεραστεί η ζώνη 895 – 900 και ο Δείκτης να κινηθεί προς νέα υψηλά 53 μηνών, χρειάζεται τζίρος υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη κινητικότητα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και όχι μόνο, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη και η αισθητή μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με το τελευταίο να έχει σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν το μεγαλύτερο μέρος της κούρσας”, κάτι που δεν άλλαξε ούτε με τις τελικές δημοπρασίες.

Επίσης, τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και μαζί με αυτές και τον Τραπεζικό δείκτη στο υψηλό ημέρας και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στην τελευταία προεκλογική συνεδρίαση (5/7) και στις 837,74 μονάδες.

Σε νέα υψηλά 53 μηνών ο Γενικός Δείκτης, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω συγκρατημένα θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών και πλην Λονδίνου, που σημειώνει αξιοπρόσεκτα κέρδη μετά το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο “ο όμιλος London Stock Exchange που ελέγχει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την πλατφόρμα συναλλαγών Refinitiv”.

Να σημειωθεί ότι αύριο ξεκινούν, εκ νέου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην Σανγκάη για τις πρώτες επαφές για το Εμπόριο, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, με τον πήχη των προσδοκιών να παραμένει χαμηλά.

Από την άλλη, νέα μικρή ενίσχυση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους, να διαμορφώνεται στο 2,056%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Μια ανάσα από τα πρόσφατα υψηλά του βρίσκεται ο ΓΔ, συγκεντρώνοντας αρκετές πιθανότητες να δοκιμάσει την περιοχή των 920 μονάδων, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα. Κλειδί για μια τέτοια κίνηση είναι η υπέρβαση των 800 μονάδων από τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει υποαποδόσει τον τελευταίο μήνα. Το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης τροφοδοτεί την επενδυτική δραστηριότητα. Στο εξωτερικό, η εβδομάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για Apple, Qualcomm, P&G, BP, Shell και Αυτοκινητοβιομηχανίες. Παράλληλα, αύριο αναμένονται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ οι Αγορές θεωρούν δεδομένη μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την FED την Τετάρτη. Επιπλέον, επισημαίνουμε την αβεβαιότητα που περιβάλει τις εξελίξεις για την απομάκρυνση της Αγγλίας από την ΕΕ”, ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Οδεύουμε προς ένα ακόμη ανοδικό μήνα. Με τρεις συνεδριάσεις να έχουν μείνει μέχρι το τέλος, η Αγορά είναι ανοδική κατά 2,56% τον Ιούλιο, κάνοντας τον συγκεκριμένο μήνα τον έβδομο συνεχόμενο ανοδικό, ένα ρεκόρ που έχει να παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 2012 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2013. Παρά την εποχικότητα και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, η διάθεση είναι θετική και οι Επενδυτές θα συνεχίσουν να περιστρέφουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές του Χ.Α., κρατώντας την Αγορά σε επαφή με τα υψηλά έτους”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας να ξεκινούν εκ νέου αυτή την εβδομάδα, οι Διεθνείς Αγορές θα συνεχίσουν να εστιάζουν στον εμπορικό πόλεμο, με μία επιφυλακτική στάση να είναι πιθανή και να επιβαρύνει και την Εγχώρια Αγορά”, τόνιζε η Eurobank Eq.

“Στην εβδομάδα που ξεκινά, η CNL Capital στις 30/7 και ο Τιτάν στις 31/7, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου, ενώ την ίδια ημέρα οι Αγορές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal για τα παρεμβατικά της επιτόκια και στις 2/8 θα ανακοινωθεί η έκθεση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς προϊδεάζει για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ, με ισχυρή την πιθανότητα για νέο ψηλό έτους με υπέρβαση του ‘οχυρού’ των 900 μονάδων”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεδρίαση με μέτριο όγκο συναλλαγών και ελάχιστους πωλητές, αυτή της Παρασκευής, καταφέρνοντας να κλείσει άλλη μια φορά θετικά και πλησιάζοντας τον επόμενο στόχο των 903 μονάδων. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 876 και αντίσταση στις 903. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2114 και αντίσταση στις 2225. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 765 μονάδες και αντίσταση στις 831. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, παρά τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, κατάφερε να ξεπεράσει τις πρώτες αντιστάσεις και να βάλει πορεία προς τις 900 μονάδες, όπου θα δώσει νέο ανοδικό κύμα. Η υπέρβαση των 900 μονάδων δεν φαίνεται όμως εύκολη υπόθεση, μια που ο όγκος δεν κρίνεται ικανός να βοηθήσει, αλλά και οι ταλαντωτές δείχνουν κόπωση. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι στηρίξεις στην ζώνη, 865 - 825 είναι πολλαπλές”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+3,54%), Εθνική (+4,13%) και Πειραιώς (+2,92%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Eurobank (+1,62%), με την τελική εικόνα να δίνει σαφές προβάδισμα στους αγοραστές.

Επίσης, σημειώθηκε επιστροφή αγοραστών για τον τίτλο της Τρ. Αττικής (+11,75%), αλλά και για την μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+1,66%) που δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά και κλείσιμο υψηλότερα των 15,00 ευρώ, μπορεί να αλλάξει επίπεδο στον τίτλο.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 801,16 μονάδες (+2,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 799,62 (+2,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 806,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,04% και στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 730 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 818, 837 και 850 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 790 και 751 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, άλμα επενδύσεων μέσα στα επόμενα χρόνια, από Έλληνες και Ξένους που πιστεύουν στην προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας, βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας “ΝΕΑ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το αίτημα της χαλάρωσης του ορίου για αγορά και διακράτηση Ελληνικών ομολόγων, από τις Εγχώριες Τράπεζες, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μήνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο εγγύς μέλλον, όπως τονίζει στο ‘Euro2day.gr’ ανώτατη Τραπεζική πηγή. Με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις, το άνοιγμα του ορίου θα μπορούσε να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας ισόποσα τη ‘δεξαμενή’ των περίπου 8 δισ. ευρώ Κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα συμβάλει στην επιστροφή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στην κανονικότητα, αλλά και στον εμπλουτισμό των διαθέσιμων assets για άντληση φθηνότερης ρευστότητας, από τις πηγές χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος”.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Αυγούστου προβλέπεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το προς πώληση από την Alpha Bank χαρτοφυλάκιο με ενυπόθηκα “κόκκινα” εταιρικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ανήκουν σε περίπου 1.100 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί περίπου 4.000 ακινήτων, εμπορικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προβλέπεται να κατατεθούν το Φθινόπωρο. Στόχος της Τράπεζας είναι να υπογραφεί σύμβαση αγοραπωλησίας στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που είχε σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι CENER (+0,91%), ΕΕΕ (+0,25%), ΕΛΠΕ (+0,42%), ΜΟΗ (+1,61%), ΜΥΤΙΛ (+0,45%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ και TITC.

Την Παρασκευή, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 133 μηνών, ο τίτλος του ΟΛΠ (-0,62%), ενώ σήμερα κινήθηκε σε απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά ημέρας των 23,45 ευρώ (-2,70%). Επόμενη αντίσταση στην ζώνη 24,54 – 24,90 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 22,70 ευρώ.

Διόρθωση και για τον ΟΠΑΠ (-1,36%), αλλά για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,46 ευρώ, ενώ για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, θέλει να υπερκεράσει την ζώνη 10,24 – 10,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 175.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Attica Group, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 26/07/2019, σταθερού επιτοκίου 3,40% ετησίως.

Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 3.125.463 δικαιώματα (ΒΙΟΣΚΔ) της Unibios συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 29/07/2019 έως και 07/08/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,5200. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 29/07/2019 έως και 12/08/2019.

Τέλος από σήμερα, οι μετοχές της Λάμψα ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,18 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοανοδικά η Ιντρακόμ (+0,68%), με το σημερινό κλέισιμο να σηματοδοτεί νέα υψηλά 10μηνου, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+1,44%), η στήλη ότι είχε να πει, το έγραψε για την Ιντερτέκ (+8,57%), ενώ ο Κέκροπας (-3,60%) συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Ξαφνικό ενδιαφέρον και αύξηση των συναλλαγών, με σημαντικό ανεκτέλεστο, για την Forthnet (+20%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,402 ευρώ (κλείσιμο 18/7) η Κορδέλλου (+2,67%), η τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση στον Άβακα έχει ξεκινήσει από τα 0,52 ευρώ (κλείσιμο 27/6), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η BriQ (+0,84%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ (+2,67%) που αν συνεχίσει έτσι θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή, από τις 18/7 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΕΥΔΑΠ (+1%), από τα 0,10 ευρώ (κλείσιμο 18/7) έχει ξεκινήσει η τελευταία πλαγιοανοδική κίνηση στην Pasal (+19,32%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων με ελάχιστες συναλλαγές για τα Alpha Αστικά Ακίνητα (+2,03%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,54 ευρώ για να αλλάξει επίπεδο ο Μουζάκης (+1,21%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Ελγέκα (+4,90%), Λούλη (+3,05%) και Αλουμύλ (+2,33%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα νέα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. έχουν ως εξής:

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 840 μονάδες, όπως και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 895 – 900. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 917 – 920 και 942 – 950 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 872 και 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2084 μονάδες και η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στην ζώνη 2230 – 2250. Ανοδική “δραπέτευση” μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2284 – 2300 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2184 και 2166 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ζήλο, κάτι που η Αγορά τόσο των μετοχών, όσο και των ομολόγων το βλέπει”, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Αύγουστος προμηνύεται θερμός, μιας και πιθανότατα, περιμένουμε τους Ξένους Οίκους με αναβαθμίσεις και με τον Fitch να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε μία περίπτωση που υπάρξει διπλή αναβάθμιση, ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο, ενώ πολύ πιθανό είναι να δούμε σύντομα και μία νέα έκδοση 10ετους ομολόγου, από την στιγμή που η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη σε αυτές τις τιμές.

Οι κλάδοι που υπεραποδίδουν και που είχαμε έγκαιρα αναφέρει, είναι αυτοί της Βιομηχανίας και των Κατασκευών, ενώ ακολουθεί η Ενέργεια.

Η ΔΕΗ κερδίζει έδαφος, μιας και τόσο η αύξηση των τιμολογίων όσο και η πιθανή, εν μέρει, Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ, με έσοδα που μπορεί να πλησιάσουν το 1 δισ. για την ΔΕΗ, δίνει το έναυσμα για σημαντική αύξηση της κεφαλαιοποίησής της.

Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια να βάλει και τον Τραπεζικό κλάδο στο παιχνίδι και με την ρευστότητα να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η καλή Περιφέρεια έχει μπει στο στόχαστρο των Επενδυτών, που θεωρούν ακριβές τις αποτιμήσεις του FTSE25.

Από την άλλη, Ξένα funds συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα, στο real economy, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο την Οικονομία.

“Πρώτη φορά πάντως έχουμε τόσα θετικά νέα και μάλιστα μέσα στο Καλοκαίρι και μένει να περάσει το τρίμηνο για να αρχίσουμε να βλέπουμε και πως καταγράφονται τα νούμερα”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφές προβάδισμα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Αρχές Ιουνίου το Ιταλικό Κοινοβούλιο ομόφωνα ζήτησε από την Κυβέρνηση να εξετάσει την δημιουργία ενός νέου Ιταλικού Νομίσματος, του “mini-BOT”.

“Το μεγάλο ερώτημα, αν υιοθετηθεί το “mini-BOT” ακόμα και χωρίς να είναι παράλληλο Νόμισμα, είναι το ποιο σήμα στέλνει η Κυβέρνηση αναφορικά με τις μελλοντικές της προθέσεις. Αν δηλαδή κάποια στιγμή αποφασίσει να το μετατρέψει σε παράλληλο Νόμισμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της στο Ευρώ”, σημειώνουν οι FT.

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι “χρειάζεται να αλλάξει την ανυποχώρητη στάση της για το ‘Brexit’, εάν είναι να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι “θέλουμε μια καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας. Μια σειρά από αρκετά πεισματικές θέσεις έχουν παρουσιαστεί από την ΕΕ. Εάν η ΕΕ εμείνει σε αυτή τη γραμμή, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να προετοιμαστεί για ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία”.

H πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε Συνέδριο στο Κολοράντο, τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι “η Παγκόσμια Οικονομία έχει αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι χαμηλότερος”.

“Η ΕΕ και η Κίνα θα μειώσουν περισσότερο τα επιτόκια και θα διοχετεύσουν χρήματα στα Συστήματά τους, καθιστώντας ευκολότερο για τις Μεταποιητικές τους εταιρείες να πωλούν Προϊόντα. Στο μεταξύ και με πολύ χαμηλό πληθωρισμό, η δική μας Fed δεν κάνει τίποτα και πιθανόν θα κάνει συγκριτικά πολύ λίγα. Κρίμα!”, έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s σε ανάλυσή της την απόφαση της Intralot να πουλήσει το 16,5% της Ελληνικά Λαχεία, εισπράττοντας 20 εκατ. ευρώ. Εκτιμά ότι το αντίτιμο θα αξιοποιηθεί για να στηρίξει τις δραστηριότητές της και να βελτιώσει τη ρευστότητα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 895,86 (+0,58%) και 889,69 μονάδων (-0,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 891,96 (+0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 895,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος στα 52,5 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΤΤΙΚΑ01, ΜΥΤΙΛ01, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, TITC), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΟΗ και CENER.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό οι ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα, με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Με θετική μεταβολή ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.455 συμβόλαια).

Στα 16.759 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.734 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.069, 787 για τον Αύγουστο και 282 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.227) κινήθηκε μεταξύ 2.217,25 και 2.236 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.200 Ιντρακόμ, 17.000 ΟΠΑΠ, 22.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (860), Alpha Bank (4.682), Πειραιώς (1.401), ΔΕΗ (1.187), Εθνική (5.279), Ελλάκτωρα (749), Μυτιληναίο (137), MIG (1.550), Τέρνα Ενεργειακή (215), ΑΔΜΗΕ (141), ΓΕΚ (118), Intralot (209), ΟΠΑΠ (188), Τρ. Αττικής (247).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.885, Alpha Bank 68.050, Εθνική 56.762, MIG 94.947, Πειραιώς 25.822, ΔΕΗ 18.097, Μυτιληναίο 10.531, Cenergy 10.255, Ελλάκτωρα 12.012.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer             NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.759.723 τεμ., (από 36.759.723 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.013.652 τεμ. (24.013.652), ΔΕΗ 7.075.542 τεμ. (7.075.542), Eurobank 70.322.985 τεμ. (70.322.985), Εθνική 29.476.379 τεμ. (29.476.379), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v