Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τα «κεκτημένα» το χρηματιστήριο

Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης κρίθηκε το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Στήριξη από ΔΕΗ, Μότορ Οιλ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank. Η προσοχή στρέφεται στη Moody’s.

Κράτησε τα «κεκτημένα» το χρηματιστήριο

Συνεδρίαση με μεταβλητότητα, τζίρο εποχής και επιλεκτικών κινήσεων. Μέχρι νεοτέρας, δηλαδή μέχρι η Wall Street στείλει σήμα για την συνέχεια. Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές, με εντολές που δόθηκαν λίγο πριν τις 17.15'.

Στο μείον τα futures του S&P500 επηρέασαν επηρέασαν την τάση και το κλίμα στην Ευρώπη, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Θετικό ήταν το ξεκίνημα στις αγορές, σε μία προσπάθεια να συντηρηθεί η χθεσινή ανοδική αντίδραση, με τους long να έχουν το «πάνω χέρι» στη πρώτη 1 με 1 1/2 ώρα της συνεδρίασης αλλά στη συνέχεια να παραδίδουν την σκυτάλη, σχεδόν με το που έγιναν γνωστά τα νεότερα από την Νέα Υόρκη. Σε περιβάλλον ανησυχιών και αυτή η μέρα, με τη μεταβλητότητα σε στενό μεν εύρος αλλά με συχνές εναλλαγές προσήμου.

Εως τις 833,17 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης, "γύρισε" μετά τις 12.05΄ σε αρνητικό έδαφος με ενδιάμεσες προσπάθειες των long στις 13.15΄ και λίγο μετά τις 16.00' .

Το τελικό αποτέλεσμα βρίσκει τον ΓΔ στις 829,74 με συν 0,17% -της τελευταίας στιγμής-, τον ΔΤΡ στις 667,72 με απώλειες 0,40% και τον FTSE25 στις 2.034,70 μονάδες με θετικό πρόσημο 0,11%. Στα 45,515 εκατ. ο τζίρος με συναλλαγές 18,948 εκατ. μετοχών.

Τζίρος κοντά στα επίπεδα της εποχής, χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενδεικτικός της επιφυλακτικότητας και της προσοχής με την οποία ενεργούν ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Στο διάστημα 10.31' -12.00' η συνεδρίαση έδωσε περιθώρια σε όσους ήθελαν να μειώσουν θέσεις σε σχετικά καλές τιμές αλλά και μεταξύ 13.50' έως 15.40' καταγράφηκαν χαμηλές τιμές ημέρας που προσέλκυσαν αρκετούς αγοραστές, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Μια συνεδρίαση περισσότερο αναμονής θα έλεγα, τόσο για τα εκτός όσο για τα εντός. Από τις ανησυχίες για διεθνή ύφεση μέχρι την γενική συνέλευση της ΔΕΗ και την βαθμολόγηση του οίκου Moody's οι traders περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις, επιλέγοντας- και ορθά κατά την γνώμη μου- αμυντική τακτική με κινήσεις stock picking.

Η μετοχή της ΔΕΗ εύλογα ήταν στο επίκεντρο της ημέρας, με διαπραγμάτευση σταθερά σε θετικό έδαφος και σε εύρος τιμών μεταξύ 2,554- 2,644 ευρώ. Μεγάλη η συζήτηση για την Επιχείρηση και στα χρηματιστηριακά γραφεία από Λονδίνο και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Στο...παζλ η μεθαυριανή έκτακτη γενική συνέλευση αλλά και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, η συνάντηση του με την καγκελάριο και τους γερμανούς λομπίστες να περιμένουν με ενδιαφέρον την συνάντηση των δύο.

Κλάδος μοχλός, για πολλοστή φορά, ο τραπεζικός με αρχικά ανοδική αντίδραση- κίνηση έως τις 681,06 (εκπληρώνοντας έστω και ενδοσυνεδριακά μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την συνέχιση της τάσης) αλλά από τις 12.00΄, όπως αναφέραμε νωρίτερα, ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε μετοχές του κλάδου με συνέπεια να "γυρίσει" έως τις 657,82 (γύρω στις 15.20' ) χαμηλό επίπεδο απ΄ όπου βγήκαν αγορές. Κυρίως σε Alpha Bank, που μετά τις 16.00΄εντολές αγοράς άρχισαν να "ψαλιδίζουν" τις απώλειες για να περάσει σε θετικό έδαφος, δείχνοντας πως είναι η μία εκ των δύο (η Εθνική είναι η άλλη) που διαμορφώνουν τάση στον κλάδο, συνακόλουθα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με θετικό πρόσημο και η ΕΤΕ, καθώς με διαφορά 5λεπτου ακολούθησε την Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον είναι πως με την αποκόλληση του ΔΤΡ από το χαμηλό ημέρας, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% στο 1,995%.

H μερίδα του λέοντος για τον τζίρο στις τραπεζικές μετοχές με 32%, ωστόσο χαμηλότερος απ΄ ότι στην χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, που σημαίνει ότι η διάθεση των traders είναι για υψηλότερες τιμές, εάν βεβαίως το επιτρέψει η Νέα Υόρκη.

Συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών για μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΔΕΗ αλλά και ΕΛΤΡΑΚ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Στην περιοχή των 2.035 ο FTSE25 με τα περισσότερα από τα "χαρτιά" πρώτης γραμμής να ενισχύονται στο τελευταίο 15λεπτο και ορισμένα εξ΄αυτών να κλείνουν με υπεραπόδοση στα υψηλά ημέρας.

Ετσι για τους long η κίνηση των Τέρνα Ενεργειακής, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, ΟΤΕ θεωρείται- και δικαιολογημένα- προετοιμασία για ανοδική συνέχιση. Θα δούμε ανάλογα και από το κλείσιμο της Wall το βράδυ.

Κινητικότητα στα επί μέρους με δύο μεγάλα πακέτα στην ΤΕΝΕΡΓ για 580.000 και 420.000 αμφότερα στα 6,90 ευρώ με την αγορά να προεξοφλεί ότι αποτέλεσαν αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ York Capital και Reggeborgh με αγοραστή τους Ολλανδούς. Πάντως από την στιγμή που πέρασαν τα πακέτα η μετοχή... ανέπνευσε με αποτέλεσμα με συνεχείς αγορές να ενισχυθεί 4,29% κλείνοντας στα 7,30 με υψηλό ημέρας στα 7,33 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές και στην ΕΛΤΡΑΚ αποτέλεσμα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την πλευρά των μεγαλομετόχων που ελέγχουν ένα ποσοστό κοντά στο 78% του μ.κ. Σε ενδεχόμενη κάλυψη του 90% η εταιρεία θα οδεύσει προς την έξοδο από το ΧΑ.

Μία συναλλαγή για ομολογίες της Attica Συμμετοχών, ενώ αρχικά πέρασε για 676.000 τίτλους εν τέλει αφορούσε πολύ-πολύ λιγότερους με την αρμόδια υπηρεσία του ΧΑ να προχωρά στις απαραίτητες διορθώσεις.

Βελτιωμένη προς το κλείσιμο η σχέση ανοδικών/πτωτικών με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να έχει και σήμερα την τιμητική της.

Μεγαλύτερη απόδοση για Moda Bagno, Κορδέλλου, Entersoft, Μοτοδυναμική, ΕΛΓΕΚΑ, Byte, Κυριακούλης κ.α. με ποσοστό μεγαλύτερο του 2% για 22 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v