Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δεύτερο σερί κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Στη σκιά των αλλεπάλληλων ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη άνω του 4% και ο ΓΔ έκλεισε στις 858 μονάδες. Στα 85 εκατ. ευρώ ανέβηκε η αξία των συναλλαγών. Η Εθνική σε ρόλο οδηγού.

XA: Δεύτερο σερί κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Συνεδρίαση, λίγο ως πολύ στον ρυθμό και στα μέτρα της χθεσινής. Θετική, σε αυτή την φάση, η διεθνής συγκυρία "λύνει" τα χέρια των long και στο ΧΑ, με συνέπεια η εβδομάδα να έχει αύριο, πιθανότατα, "κλείσιμο" στο συν και με τον Γενικό Δείκτη πάνω και από τις 850 μονάδες. Ωστόσο, ας μην προτρέχω την στιγμή που και η μεταβλητότητα έχει ενισχυθεί και η ταχύτητα κυκλοφορίας εντολών, ακόμη και ενδοσυνεδριακά. 

Η ημέρα ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, συνεχίστηκε ομαλά και ελεγχόμενα για να καταλήξει στις 858 μονάδες με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.  Συναλλαγές στα 85 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 16 εκατ. στο τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης. Ενδιαφέρον ο χρονισμός των traders καθώς τις τελευταίες ημέρες ξεκινούν τραπεζικές και blue chips από χαμηλά επίπεδα, για να συνεχίσουν υψηλότερα με κορύφωση της τάσης προς το τέλος αλλά και στην διαδικασία των δημοπρασιών. Σε λογική ανοδικού σπιράλ η αγορά, με τους αγοραστές να γίνονται πιο πειστικοί από την στιγμή που ο ΓΔ υπερέβη τις 850 μον., μετά τις 16.45'.

Αυτό είναι το διάστημα που ενεργοποιούνται αρκετές εντολές αγοράς, παραπέμποντας περισσότερο σε αμερικανικά κεφάλαια παρά από Λονδρέζικα. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από το ότι οι εντολές που περνούν στο σύστημα συγχρονίζονται με κάποιο τρόπο με την εικόνα της Νέας Υόρκης, με το συμβόλαιο του GREK και το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Ετσι και σήμερα, όταν στις 17.00 ο S&P 500 ξεκινούσε από 1,03% υψηλότερα και πάνω από τις 2.900 μονάδες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατά 1,71% υψηλότερα στα 9,21$ το GREK. Πιθανότατα η εισροή κεφαλαίων στο "ελληνικό καλάθι" να γίνεται παράλληλα με εντολές στο ΧΑ, από τις 17.00 μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Το υποστηρίζω αυτό, γιατί και σήμερα ο ΓΔ διαμορφώθηκε οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας (858,33) , με τον τελικό τζίρο στα 85,632 εκατ. ευρώ.

Συνεδρίαση και σήμερα με καταμερισμό κεφαλαίων/εντολών και σε τραπεζικές και σε blue chips. Τάση, που τελικά αποτυπώθηκε στην διακύμανση των ΔΤΡ και FTSE25. Κάτι, που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, και χρήζει αναφοράς, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Επιβεβαιώνοντας πρόσφατη εκτίμηση στο δεύτερο 15νθήμερο επιχειρήθηκε η επανάκτηση μέρους των σημαντικών απωλειών, σε τράπεζες και "βαριά" χαρτιά, που καταγράφηκε το πρώτο 15νθήμερο του μηνός.

Το ότι ο μήνας θα "κλείσει" αύριο, πιθανότατα με απώλειες (στο 4,09% με τις σημερινές τιμές) δεν αναιρεί, στο ελάχιστο, ούτε την συνέχιση της τάσης ούτε την εισροή κεφαλαίων από Δευτέρα. Δεν είναι τυχαίο, πως μέσα στην εβδομάδα ο τζίρος από τα 60 εκατ. ενισχύθηκε φτάνοντας σήμερα σε μεγέθη καλύτερα του μέσου όρου εβδομάδος. Το 22% μπορεί να πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο αλλά υπήρξε- και σήμερα διάχυση- προς μετοχές-σηματωρούς και χαρτιά που επηρεάζουν την διακύμανση των δεικτών. Ούτως ή άλλως επιμένουμε να παρακολουθούμε μετοχές και δευτερευόντως δείκτες. 

Εμφατική σήμερα η Εθνική, με 6,82% στα 2,585 ευρώ, με τζίρο στα 16,611 εκατ. να επιβεβαιώνει τον ρόλο του σηματωρού, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά ευρύτερα για τη μεγάλη κατηγορία. Ενδεικτικό το ότι ο ΔΤΡ αντέδρασε, κατά 1% στις 739,22 οριακά της τιμής-στόχου που είχε τεθεί σε προηγούμενα σχόλια μας. Την ίδια ώρα, που η απόδοση του 10ετούς μειωνόταν στο ιστορικό χαμηλό των 1,543%. Προφανώς η θεαματική αυτή μείωση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην τάση που επικρατεί στις ξένες αγορές αλλά σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να αποδοθεί και στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού και στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για την συνέχεια. Εμμεσα σημαντικά τα οφέλη και για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Στα 1,619 η Alpha Bank, με 4,45%, στα 0,778 η Eurobank, με 4,36% και στα 2,99 με 2,40% η Πειραιώς.
Σε βαθύ...μπλε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς με αρνητικό πρόσημο διαμορφώθηκε η τιμή για Τέρνα Ενεργειακή (στα 7,63 ευρώ) και Fourlis (στα 5,22 ευρώ).

Αντιθέτως σημαντικό για τα blue chips, το ότι στον ΟΤΕ μπορεί τα 12 ευρώ μπορεί να αποτελέσουν στήριξη με 'βλέψεις" προς τα 12,50 και φιλόδοξα προς τα 13,10 σε δεύτερο χρόνο. Στον ΟΠΑΠ και σήμερα αυξημένος τζίρος (4,224 εκατ. ) σε ανοδική τάση στα 9,56 ευρώ ενισχύοντας το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 10 ευρώ.
Από τις άλλες μετοχές του δείκτη εμφανής η προσπάθεια για αναστροφή της μηνιαίας τάσης. Ενδεικτική η περίπτωση της Μυτιληναίος που ξεπερνώντας τα 9,96 'γυρίζει" σε long.

Ικανοποιητική εικόνα για Viohalco, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Μυτιληναίος, TITC, ΔΕΗ κ.α.
Στο σχεδόν 2/1 με 75 μετοχές στο συν και μεγαλύτερη απόδοση, από τον FT MidCap και χαμηλότερες κατηγορίες για Moda Bagno, ΜΕΡΚΟ, MIG, Intracom, Paperpack, Entersoft, Κορδέλλου κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v