Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κολλημένος» στις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Επιφυλακτικές κινήσεις... μηδενικού αποτελέσματος από τους επενδυτές, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, πιέζεται η Eurobank, ανοδικά η Alpha. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Viohalco.

ΧΑ: «Κολλημένος» στις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Οριακή άνοδος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μόλις μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Μέτρα που, όπως ξεκάθαρα αναφέραμε χθες, ήταν κατώτερα των αρχικών εισηγήσεων του ίδιου του επικεφαλής της ΕΚΤ και της πλειοψηφούσας ομάδας του στα κεντρικά όργανα.

Αποτέλεσμα συμβιβασμού και... τελεσιγράφων, από την πλευρά του Βερολίνου, απλά θα αμβλύνει μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα, ωστόσο αυτό παραμένει και συν τω χρόνω θα οξύνεται. Θα τα δούμε αυτά στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μήνες, με ορίζοντα και τα stress tests του 2020.

Πέραν αυτών όμως η -μέχρι τώρα- υποδοχή των μέτρων ουδεμία σχέση έχει με τις ανακοινώσεις προηγούμενων «πακέτων» ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι που αποτυπώθηκε από αγορές μετοχών μέχρι ομολόγων, συναλλάγματος.

Στα καθ' ημάς, ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με μάλλον επιφυλακτικές κινήσεις και από τους πωλητές και από τους αγοραστές.

Από τις 848,12 το άνοιγμα με κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 853 μονάδες, δηλαδή εντός του ασφαλούς εύρους των 860-850 μονάδων, που ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί κατά πόσον την προσεχή εβδομάδα θα είναι ζώνη στήριξης ή αντίστασης.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει προσεγγίσει το ερώτημα, πόση στήριξη μπορούν να δώσουν οι κεντρικές τράπεζες. Καλό, εύλογο το ερώτημα με τις απαντήσεις να διίστανται. Αλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ «πέταξε το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις, παραδεχόμενος έμμεσα πως τα μέτρα που ελήφθησαν στη Φρανκφούρτη, δεν επαρκούν από μόνα τους.

Στην περιοχή των 780-785 μονάδων ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης, με υποτονικές ενέργειες από τους traders. Είναι ενδεικτικό πως μετά από μία ώρα συνεδρίασης, η αξία συναλλαγών και στις 4 μετοχές του κλάδου δεν είχε ξεπεράσει το 1,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις χαμηλότερες συναλλαγές, πάντα στο διάστημα της πρώτης ώρας, για αυτή την εβδομάδα. Σημειώνεται πως μέχρι και χθες ο μέσος εβδομαδιαίος όρος ήταν στα 52 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά χαμηλός, ενδεικτικός της επιφυλακτικής στάσης και αποχής αρκετών ισχυρών ξένων funds.

Στο 1,649 η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,585 της Εθνικής, στο 0,8115 της Eurobank και στα 3,016 της Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο για Αlpha Βank, αρνητικό -αλλά χαμηλό/ελεγχόμενο- για τις άλλες τρεις του κλάδου.

Στις 2.109 ο FTSE25 (με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας), με επίσης υποτονικό το κλίμα και χωρίς ιδιαίτερη σπουδή για πωλήσεις και αγορές. Τουλάχιστον έχει ανασχεθεί ο διορθωτικός ρυθμός των τελευταίων συνεδριάσεων, για τα blue chips, που και αυτή την εβδομάδα ταλαιπωρήθηκαν αρκετά.

Ξεχωρίζουν Aegean με 1,95% στα 7,84 ευρώ, ΕΛΠΕ με 0,70% στα 8,58, Lamda Development με 0,55% στα 8,08 ευρώ, Mytilineos με 1,28% στα 9,87 ευρώ. Ειδικότερα για την τελευταία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης προανήγγειλε την ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

Στις 30/41 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 117 (!) αμετάβλητες στις 11:35΄ Μεγαλύτερη άνοδος, με την απαιτούμενη συναλλακτικότητα, για τίτλους των Autohellas, στα 6,44 ευρώ, με υψηλό τζίρο (σχετικά δες Εκηβόλο), Intralot, στο 0,48, MIG, στο 0,1396, Quest, στα 6,90 αλλά και ΕΚΤΕΡ, Intertech, ΕΥΔΑΠ.

Στα 6,9 εκατ. ο τζίρος. Στο 1,597% η απόδοση του 10ετούς, μετά τη χθεσινή μείωση στο ιστορικό χαμηλό του 1,487%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v