Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια... απεμπλοκής από τις 850 μονάδες

Παραμένει σε μέτρια επίπεδα ο όγκος συναλλαγών, ενώ επιχειρείται να ξεκολλήσει ο Γενικός Δείκτης από τις 850 μονάδες. Πιέσεις για τη μετοχή της Coca Cola αλλά στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, τη Μυτιληναίος και την Aegean.

ΧΑ: Προσπάθεια... απεμπλοκής από τις 850 μονάδες

Κάτι φαίνεται να... κινείται, επιτέλους, στο ΧΑ, με τους traders να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη. Ετσι λίγο πριν τις 14:30 και με μέτριες εισροές από ξένους, ο Γενικός Δείκτης έκανε προσπάθεια να ανακάμψει προς τις 858 μονάδες, δηλαδή η διακύμανσή του γίνεται στο εύρος των 850-860 μονάδων, που στο προηγούμενο σχόλιό μας είχαμε επαναλάβει πόσο σημαντικό είναι.

Ανάλογα με το σημερινό/εβδομαδιαίο «κλείσιμο» θα έχουν οι παίκτες μία πρώτη εκτίμηση κατά πόσον θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στήριξη ή αντίσταση.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, σε μία ούτως ή άλλως μέτρια συναλλακτικά εβδομάδα, με το περίπου 35% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα εξίσου σημαντικό μερίδιο σε blue chips, μεγάλο μέρος του οποίου αφορούσε περισσότερο σε πωλήσεις από την πλευρά κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, κατά 0,41%, στις 854 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών, κατά 1,39%, υψηλότερα στις 793 μονάδες και στις 2.115 με 0,15% ο FTSE25. Πρακτικά, διαπιστώνεται πως, για ακόμη μία φορά, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που μπορεί και κάνει τη διαφορά, σε μία περίοδο -σχεδόν 2 μηνών- που ξένα funds βγαίνουν σταθερά πωλητές στην πλειονότητα των blue chips.

Στα 25,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στις 14:30), με το 48% να πραγματοποιείται στις τραπεζικές, με ένα υψηλότερο του μέσου εβδομαδιαίου όρου ποσοστό. Περί τα 14 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Αlpha Bank και Πειραιώς, με τη μετοχή της Motor Oil να... παρεμβάλλεται και τις Autohellas, Mytilineos, Fourlis, EΛΠE, ΟΠΑΠ, Lamda Developmnt, ΟΤΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Το καλό, για τους long, είναι πως από τις μετοχές με συγκριτικά υψηλότερη αξία συναλλαγών, η μόνη με αρνητικό πρόσημο είναι του ΟΤΕ, αλλά και αυτή με ποσοστό 0,33%.

Από τα blue chips, με την ίσως καλύτερη εικόνα για αυτή την εβδομάδα, τα περισσότερα είναι στο συν, με μόλις τις Cenergy, TITC, Coca Cola και ΟΤΕ να υποχωρούν. Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η «βαριά» Coca Cola διορθώνει έως τα 29,35 ευρώ, με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση των δεικτών. Κατά κάποιο τρόπο, κυρίως Coca Cola και πολύ λιγότερο ΟΤΕ φρενάρουν την κίνηση του δείκτη για πάνω από τις 860 μονάδες. Θα δείξει στη συνέχεια και κυρίως προς το τελευταίο 15λεπτο και στις δημοπρασίες μήπως επιχειρηθεί «τράβηγμα» του ΓΔ υψηλότερα των 860 μονάδων.

Στις 51/54, με εμφανώς βελτιωμένη εικόνα για τις ανοδικές έναντι εκείνων που διορθώνουν.

Μεγαλύτερη η άνοδος για Autohellas, με 7,47% στα 8,62 ευρώ, με τζίρο στις 900 χιλιάδες ευρώ. Σε Foodlink, Trastor, Intralot, MIG, Aegean, Ιατρικό κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v