Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Που κρίνεται η βραχυπρόθεσμη μάχη

Τα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα που θα επηρεάσουν την πορεία των εγχώριων μετοχών. Η αναμονή για την FED και το κρίσιμο triple witching στα παράγωγα. Αναμένονται μηνύματα από το Road Show στο Λονδίνο.

ΧΑ: Που κρίνεται η βραχυπρόθεσμη μάχη

Εβδομάδα ΕΚΤ, αυτή που μας πέρασε, FED, λήξης παραγώγων μηνός Σεπτεμβρίου, αλλά και triple witching αυτή που έρχεται.

Μικρά τα οφέλη για τα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, ένδειξη πως οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ δεν ήταν επαρκείς για να πεισθούν οι αγορές πως θα είναι αρκούντως αποτελεσματικές. Η θέση μας, για τα νέα μέτρα Ντράγκι, καταγράφηκε σχεδόν αμέσως με την ανακοίνωση τους, θεωρώντας τα «ανεπαρκή» και προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης θα παραπέμψω στο σχετικό άρθρο του Philip Stephens, Financial Times, ο οποίος μάλιστα κάνει αναφορά στο forum Ambrosseti, συνάντηση στις ακτές της λίμνης Κόμο, που όμως (και αδικαιολόγητα) πέρασε στα... ψιλά στα εγχώρια ΜΜΕ. Τέλος πάντων.

Την Τετάρτη-Πέμπτη, θα διεξαχθεί το 14ο Road Show, της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Σαφώς καλύτερες οι τρέχουσες συνθήκες σε σχέση με τις απογοητευτικές που είχαν διαμορφωθεί στην περυσινή συνάντηση, που ούτως ή άλλως απέφερε πενιχρά αποτελέσματα.

Στην περιοχή των 856,99 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με στηρίξεις στο εύρος τιμών από τις 835 έως τις 825 μονάδες, ενώ κατ’ άλλους πολύ σημαντικά είναι τα σημεία στις 848 και 836 μονάδες. Συνεπώς, κατά μέσο όρο δεν θα πρέπει να χαθούν, στο ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης, οι 830 μονάδες, σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

Κλάδος- κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να «μετρά» έστω και οριακά θετικό πρόσημο (0,76%) έναντι του ΓΔ που κατέγραψε απώλειες (1,43%) με τον FTSE25 να διορθώνει οριακά, κυρίως λόγω του μείον 6,22% της Coca Cola, στα 29,39 ευρώ. Ωστόσο και μεταξύ των τραπεζικών τίτλων διαμορφώνονται διαφοροποιήσεις από την στιγμή που η μετοχή της Εθνικής, στα 2,598 ευρώ είχε απώλειες 1,22% (σε διάστημα εβδομάδος), της Alpha Bank στα 1,66 ευρώ είχε θετική απόδοση 1,84%, της Eurobank, στα 0,825 με άνοδο 0,73% και της Πειραιώς, στα 3,096 ευρώ που μέτρησε 3,20%, πάντα σε διάστημα εβδομάδος.

Ο κλάδος έχει μπροστά του την εκδήλωση των ΕΧΑΕ, με μία σειρά παρουσιάσεων που έχουν προηγηθεί (μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου) να αποτιμάται μάλλον ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Αρκεί να προχωρήσει η υλοποίηση όσων πρέπει να προχωρήσουν σε ότι αφορά την πρόταση ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί μια ενδελεχή- όπως πάντα- εκτίμηση για το ποιες εισηγμένες επηρεάζονται από την ευρωπαική ύφεση. Οδηγός χρήσιμος, γιατί τα δύσκολα για την οικονομία χωρών της ευρωζώνης αλλά συνολικότερα της Ευρώπης, είμαι μπροστά...

Σε επίπεδο εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο ΓΔ χωρίς τις τραπεζικές, υπολογίζεται πως θα ήταν ένα 35% υψηλότερα, δηλαδή σε αντιστοιχία με τις 1.140 μονάδες (!). Το σημειώνουμε αυτό για να θυμίσουμε την διαφοροποίηση τραπεζικών μετοχών και blue chips, καθώς για τον ΔΤΡ δεν έχει καταγραφεί νέο υψηλό σε αντίθεση με τους άλλους δύο δείκτες, ΓΔ και FTSE25. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου.

Η εβδομάδα ξεκινά, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Aegean, με την αγορά να δείχνει ενδιαφέρον, μετά, μάλιστα, την θεαματική εικόνα που παρουσίασαν την Παρασκευή η Autohellas, με 11,69% στα 6,88 ευρώ. Ακολουθεί το Road Show των ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο, με την εβδομάδα να ολοκληρώνεται με το triple witching στα Παράγωγα και με την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Global Equite.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ) στον δείκτη θα συμπεριληφθούν οι «μικρές» Profile (αποτίμηση 45 εκατ.), Ολυμπιακή Τεχνική (99,29 εκατ.), Attica Bank (202,95 εκατ.) και ΚΡΙ ΚΡΙ (169,29 εκατ. ευρώ). Εξέλιξη, που ενισχύει την, εδώ και καιρό εκτίμηση μας, πως ορισμένα Small Cap Funds έχουν αρχίσει και... ανιχνεύουν για την ανάδειξη εκείνων των «μικρών» που έχουν επιχειρηματικές προοπτικές, συνακόλουθα χρηματιστηριακές.

Τέλος κλείνοντας να σταθούμε στο γεγονός, πως την Παρασκευή σε σύνολο τζίρου, 57,8 εκατ. τα σχεδόν 15 εκατ. πραγματοποιήθηκαν προς το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης στην προσπάθεια ανοδικού «τραβήγματος» συγκεκριμένων «βαριών» μετοχών, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να διαμορφωθεί πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, των 857,39 μονάδων. Ετσι το στοίχημα των long, από αύριο, είναι το ενδεχόμενο υπέρβασης των 860 μονάδων. Αυτό θα τους διευκόλυνε σχετικά με «θέσεις αγοράς» που έχουν... χτιστεί υψηλότερα (προς τις 880 μονάδες) σε συνάρτηση με την "τριπλή λήξη" ΣΜΕ δείκτη, κυρίως όμως επί μέρους μετοχών.

Συνεκτιμώντας, πως το GREK/Global X MSCI Greece ETF, ενισχύθηκε την Παρασκευή, στην Wall Street (με 0,92% στα 9,32$ και με το 10ετές στα 1,578% με νέο ιστορικό χαμηλό, την προηγούμενη εβδομάδα, στα 1,487%.

Παραθέτουμε τους δείκτες αποτίμησης των μετοχών για τις οποίες εκτιμήσεις θετικού αποτελέσματος με βάση το "κλείσιμο" του ΓΔ. Στοιχεία σύμφωνα με την "μέτρηση" του τμήματος ανάλυσης της ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ και της ομάδος υπό τον Μάνο Χατζηδάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v