Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόσταση… ασφαλείας από τις 850 πήρε ο ΓΔ

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο της αγοράς, αλλά και προβληματισμός για τη βραχυπρόθεσμη πορεία. Τι δείχνει ο υποτονικός τζίρος και ποια είναι τα σενάρια. Ανοδος για τραπεζικό κλάδο, Τέρνα Ενεργειακή, και Aegean. Πιέσεις στην Coca Cola.

Απόσταση… ασφαλείας από τις 850 πήρε ο ΓΔ

Μπορεί η επιστροφή των αγοραστών, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, να βοήθησε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να αποκτήσει σχετική απόσταση ασφαλείας, από την αποφασιστική ζώνη στήριξης των 850 – 849 μονάδων, όμως θεωρείται βέβαιο, τουλάχιστον στα τάξεις των Επαγγελματιών του χώρου, ότι με αυτούς τους χαμηλούς τζίρους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά καλύτερες επιδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπληρώθηκαν 47 συνεδριάσεις με τζίρους χαμηλότερους από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, έδωσε τα “διαπιστευτήριά” της από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 11 λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, στο ημίωρο ο τζίρος έφθανε στα 2,3 εκατ. και στην πρώτη ώρα συναλλαγών στα 6 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΜΟΗ).

Με τα παραπάνω δεδομένα, σαν πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών να παραμένει περιορισμένο για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου που δημοσιεύονται από τις Εισηγμένες, με αποτέλεσμα τις επιλεκτικές κινήσεις, ανάλογα με τις εντυπώσεις που αφήνουν οι ανακοινώσεις.

Άλλωστε, σύμφωνα με Αναλυτές, “η ζώνη των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης, καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου), η προσφορά που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή”.

Από την άλλη, ούτε και το σημερινό Eurogroup πρόσθεσε κάτι καινούργιο, την ώρα που οι Συμμετέχοντες στα δρώμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αναζητούν την είδηση – καταλύτη, που θα μπορούσε να οδηγήσει ψηλότερα δείκτες και επιμέρους μετοχές.

“Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό Υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία. Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας”, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,571% η απόδοση του 10ετους).

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία είχε διαφορετική επίδραση, όσον αφορά την εβδομαδιαία μεταβολή ΓΔ και ΔΤΡ.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,43%.

Αντίθετα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,98%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 39,73% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 79,91%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τις τελικές εντυπώσεις να τις κερδίζουν οι αγοραστές.

Η ίδια εικόνα και για τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 773,9 (-1,07%) και 796,04 μονάδων (+1,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 794,34 (+1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 790,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,11%.

Αν ο εν λόγω δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 800 – 808, μπορεί να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τις 847 – 850 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πώληση των δανείων της ΑΝΕΚ προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο χαρτοφυλάκιο με 10 μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική, συμπεριλήφθηκαν και οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς την AΝΕΚ. Πρόκειται για: Ένα διμερές δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου περίπου 42 εκατ. ευρώ, με πρώτη υποθήκη επί του Πλοίου “ΕΛΥΡΟΣ”, τη συμμετοχή (16 - 17 εκατ. ευρώ) της Εθνικής στο κοινοπρακτικό των 220 εκατ. ευρώ καθώς και μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 2 εκατ. ευρώ επί ΜΟΔ συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ”.

Από την άλλη, παράθυρο διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων άνοιξε για πρώτη φορά σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα το 2020 να ανοίξει μια σχετική συζήτηση.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αγοραστές “κέρδισαν στα σημεία”, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι τίτλοι των Viohalco (-0,38%), EEE (-2,16%), Lamda Development (-0,12%), ΔΕΗ (-0,36%), ΟΛΠ (-0,22%), Σαράντη (-1,81%) και αμετάβλητη η μετοχή του Ελλάκτωρα

Από τις παραπάνω μετοχές, μόνο δύο ήταν αυτές που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ και Cenergy. Όμως στην δεύτερη και με τα εντυπωσιακά “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, όχι μόνο ο τίτλος γύρισε σε θετικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας (!)

Στην περίπτωση της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ (-2,16%), αν χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 29,00 ευρώ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα χαμηλά 7μηνου και στην ζώνη 28,85 – 28,46 ευρώ.

Για την Cenergy, το κλείσιμο χαμηλότερα των 1,384 ευρώ, θα γυρίσει τον τίτλο σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,434 ευρώ. Επόμενη στήριξη στα 1,33 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η Autohellas (+11,69%) με “καύσιμα” από τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, αλλά και από τις φήμες για πιθανές αλλαγές στον Νόμο του Leasing, επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+3,05%), Ιντρακόμ (+1,98%), MIG (+2,04%), ΕΥΔΑΠ (+2,63%) και Τρ. Αττικής (+0,92%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Intralot (+3,10%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+1,25%), σήμερα ήταν πιο επιθετικοί οι πωλητές τον Ικτίνο (-3,70% και λόγω εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ελλάδος (-0,15%), πέντε οι ανοδικές για την Quest (+2,94%, δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση το Ιατρικό (+4,29%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Sato (+6,25%).

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη αντίσταση στις 878 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 2120 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ασύμμετρη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που συνεχίζει να μην προσελκύει τους αγοραστές, παρά την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, οδηγεί στην τελμάτωση του ΓΔ στην περιοχή των 850 μονάδων, με ορατή την απειλή διάσπασης της στήριξης και ενώ το σημερινό Eurogroup δεν πρόσθεσε κάτι καινούργια, στα όσα ήδη γνώριζαν οι ενεργοί Παίκτες της Εγχώριας Αγοράς, καθώς κυρίαρχο ζήτημα παραμένει εκείνο της Μ. Βρετανίας και η διερεύνηση της αποφυγής ενός άτακτου ‘Brexit”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Θετικά ερεθίσματα είχαμε χθες από την ΕΚΤ, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα, ή και χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς το 2%, ενώ ανακοίνωσε και μηνιαίες αγορές ομολόγων 20 δισ ευρώ. Η ελληνική 10ετια είδε νέα ιστορικά χαμηλά στο 1,536% (mid ytm) και αναμένουμε την Αγορά να διατηρήσει το θετικό της momentum μεσοπρόθεσμα, με μία πλαγιοαναοδική κίνηση, έστω και αν υπάρξουν διακυμάνσεις. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 850 - 845 μονάδες, ενώ δεν αποκλείουμε βραχυπρόθεσμα να δοκιμαστούν και οι 830 μονάδες”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Θετικές αναγνώσεις από τα αποτελέσματα εξαμήνου, με κυριότερες αυτές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Κρι - Κρι, Quest και Autohellas” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Τo νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διατήρησε το θετικό κλίμα στα Ελληνικά ομόλογα. Η μείωση των συναλλαγών της Αγοράς υποδηλώνει στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για την δημιουργία του επενδυτικού κεφαλαίου ειδικού σκοπού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις Αποκρατικοποιήσεις. Καταλύτης ανόδου, σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ταχύτητα υλοποίησης των εν λόγω ζητημάτων.

Ο Γενικός Δείκτης σε συσσώρευση και με απώλεια της δυναμικής λόγω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά κοντά στα υψηλά έτους. Ανοδικός σχηματισμός σε αναμονή, όσο διατηρείται η ζώνη συσσώρευσης 860 – 830 μονάδων.

Η Αεροπορία Αιγαίου θα ανακοινώσει το οικονομικό εξάμηνο την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 18/9 έρχεται η σειρά της Space Hellas να ανακοινώσει μεγέθη. Την Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το 14ο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστήριου στο Λονδίνο. Η τελευταία ημέρα της εβδομάδας έχει λήξη Παραγώγων δεικτών και μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του διεθνή δείκτη FTSE Global Equity, ο οποίος θα συμπεριλάβει στην σύνθεση του τις Profile, Τεχν. Ολυμπιακή, Τρ. Αττικής και Κρι – Κρι.

“Την ίδια ημέρα αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Μοτοδυναμικής”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

“Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ έφεραν πτώση και μετά το Χρηματιστήριο ακολούθησε μια πολύ νωχελική πορεία”, σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Κυρίαρχες τη βδομάδα που πέρασε ήταν οι μετοχές του Ομίλου Λάτση.

Ενώ εξαγγέλθηκε ότι η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει γρήγορα, ο Όμιλος δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο που θα βρεθούν τα χρήματα για την επένδυση. Είδαμε ότι τελικά δεν θα προχωρήσει η πώληση του μεριδίου του στα Ελληνικά Πετρέλαια (που θεωρητικά θα χρηματοδοτούσε την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της LAMDA), κυκλοφόρησαν φήμες για έκδοση ομολογιακού και για αύξηση κεφαλαίου της LAMDA, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο σε ποια τιμή θα γίνουν. Γενικά φάνηκε πως ο Επενδυτής στο Ελληνικό δεν ήταν εξίσου έτοιμος να συμμεριστεί, την γρηγοράδα που επιδεικνύει η νέα Κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ συνεχίζει την ποσοτική χαλάρωση, αλλά με μικρότερα ποσά από το παρελθόν. Επίσης δεν είναι καθαρό πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από αυτή. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πακέτο η Ελλάδα δεν συμμετείχε, λόγω των χαμηλών αξιολογήσεων που έπαιρνε από τους Διεθνείς Οίκους.

Μπροστά της η Κυβέρνηση έχει τον ερχομό των Θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση. Πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα δημιουργηθεί και από την αποδοχή που θα έχουν οι Κυβερνητικές προτάσεις από τους Δανειστές.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια από την άλλη, ακολουθούν μια πολύ καλή πορεία, διαψεύδοντας στην πράξη τα σενάρια ότι επίκειται πτώση. Ιδιαίτερα η Γερμανία, διανύει μια πολύ καλή περίοδο, παρά τις ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη.

Τελικά όταν πέφτουν οι Ξένοι, η Ελλάδα έχει δικαιολογία να πέσει. Όταν όμως ανεβαίνουν οι Ξένοι, τι γίνεται….

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η βασική ελπίδα της Ελλάδας λέγεται ανάπτυξη και η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις.

Είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την νέα Κυβέρνηση, αλλά σίγουρα η κριτική θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής περιμένουμε ακόμα το πρώτο επιτυχημένο παράδειγμα.

Τεχνικά οι 850 μονάδες είναι η βάση γύρω από την οποία κινούμαστε. Προς τα κάτω έχουμε τις 835 μονάδες σαν πρώτο “ανάχωμα”, τις 812 και μετά τις 800 μονάδες για στήριξη. Δυστυχώς πολύ συχνά βλέπουμε αυτά τα επίπεδα, οπότε υπάρχει πιθανότητα να τα ξαναδούμε.

Προς τα πάνω η πρώτη αντίσταση είναι οι 865 μονάδες, μετά οι 880 και τέλος οι 900 μονάδες.

“Όσο καθυστερούμε να κινηθούμε προς αυτά τα επίπεδα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η προσπάθεια”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι Αγορές στην Ηπειρωτική Κίνα, Ταιβάν και Νότια Κορέα, παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικής αργίας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Νευρικότητα και πιέσεις στον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερες στο Ασήμι, προς τα $10300 υποχωρεί το Bitcoin.

Άνοδο κατά 0,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας. Ο δείκτης ανήλθε στις 106,9 μονάδες, ενώ η εποχικά προσαρμοσμένη μέτρηση έφτασε στις 102,7, κάνοντας άλμα κατά 1,3%, σε μηνιαία βάση.

“Η Γερμανική Οικονομία, δεν είναι αντιμέτωπη με μεγαλύτερη κάμψη, ή έντονη ύφεση, μετά τη συρρίκνωσή της ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν υπάρχουν και σημάδια ανάκαμψης ακόμη”, σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

“Με ομόφωνη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του London Stock Exchange (LSE) απέρριψε την πρόταση του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ για συγχώνευση”, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέφερε ότι “η πρόταση είχε θεμελιώδη μειονεκτήματα”.

“Οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης εργάζονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, για να κυκλοφορήσουν ένα Δημόσιο Ψηφιακό Νόμισμα, που ελπίζουν ότι θα καταστήσει περιττά Κρυπτονομίσματα, όπως το ‘Libra’ της Facebook, που θεωρείται ότι εγείρει κινδύνους για τη Χρηματοπιστωτική ασφάλεια”, όπως δήλωσαν σήμερα Αξιωματούχοι.

Το έλλειμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης ξεπέρασε το $1 τρισ. για το δημοσιονομικό έτος 2019, μετά το έλλειμμα $200 δισ. που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το έλλειμμα του Αυγούστου θα διαμορφωνόταν στα $195 δισ.

“Οι ΗΠΑ θα εκδώσουν 50ετες ομόλογο, αν υπάρχει κατάλληλη ζήτηση και στη συνέχεια θα εξετάσουν την έκδοση 100ετους ομόλογου”, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ομόλογο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι 30ετες.

Η αξία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ άγγιξε τα $526,1 δισ. τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση και 4,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ενισχυθούν 0,2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 92 μονάδες, από 89,8 τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 90,9 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, τις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις από τη νέα μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταθέτει η Goldman Sachs.

Ειδικότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες, ο Οίκος βλέπει μια καθαρή αρνητική επίπτωση 3% στα καθαρά κέρδη του 2019, ενώ σε όρους απόδοσης έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) εκτιμάται στη 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Κατά μέσο όρο, για το σύνολο των Τραπεζών που καλύπτει ο Οίκος, η επίπτωση στην κερδοφορία εκτιμάται στο -2% και στο ROTE στη 0,1 ποσοστιαία μονάδα.

Όσον αφορά στο TLTRO, η Goldman σημειώνει ότι “αποτελεί ένα αναπάντεχο ‘δώρο’ για τις μικρότερες Τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας και δεν αποτελεί θετική είδηση για τις μεγάλες Τράπεζες, καθώς οι ‘χαλαρότεροι’ όροι για τη χρήση των εργαλείων ρευστότητας της ΕΚΤ, εξαφανίζουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ισχυρών, έναντι των πιο αδύναμων Τραπεζών της Ευρωζώνης”.

Δεκαπέντε Εισηγμένες θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο ATHEX Small Cap Conference, που διοργανώνει το Χ.Α. στις 10 Οκτωβρίου για τις Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (small caps).

Πρόκειται για τις Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, CNL Capital, Δρoμέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, International-Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Π. Πετρόπουλος, Profile, Revoil και Trastor.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 848,12 (-0,29%) και 857,07 μονάδων (+0,77%), στις 17.00 βρέθηκε στις 856,07 (+0,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, σημείωσε νέα υψηλά στις 857,39 (+0,8%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 856,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,76%.

Ο τζίρος στα 57,8 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΡΛΚ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ TITC), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο υψηλό οι Cenergy, Jumbo, TITC, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.059 συμβόλαια).

Στα 15.279 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.217 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.117, 586 για τον Σεπτέμβριο, 531 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.118) κινήθηκε μεταξύ 2.104,25 και 2.126 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.443), Alpha Bank (7.607), Πειραιώς (10.322), ΔΕΗ (3.277), Εθνική (12.192), MIG (7.985), ΑΔΜΗΕ (1.223), Μυτιληναίο (783), Ελλάκτωρα (701), Viohalco (201), ΟΤΕ (451), ΟΠΑΠ (316), Cenergy (6.335), Intralot (233), Τρ. Αττικής (112), Ιντρακόμ (504), Motor Oil (186), Τέρνα Ενεργειακή (593), ΟΛΠ (200), ΓΕΚ (389), ΕΧΑΕ (2.719).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.515, Alpha Bank 49.511, Εθνική 42.677, MIG 73.389, Πειραιώς 19.009, ΔΕΗ 16.101, Μυτιληναίο 11.030.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer                      NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,10%

2019-08-14

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,62%

2019-08-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.335.416 τεμ., (από 56.335.416 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.995.826 τεμ. (25.658.839), ΔΕΗ 6.666.974 τεμ. (6.666.974), Eurobank 68.535.786 τεμ. (68.880.044), Εθνική 26.884.045 τεμ. (27.158.300), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.314.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v