Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Κάτω από τη ζώνη των 870 μονάδων επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Θετική εξαίρεση η ΔΕΗ, με άνοδο άνω του 2%. Η τάση στις διεθνείς αγορές και τα small caps με... τάση.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Με απώλειες ξεκίνησαν οι ευρω-αγορές, με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στον απόηχο της κατάρρευσης του παλαιότερου ταξιδιωτικού οργανισμού στην Ευρώπη.

Στο μείον 1,07% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 12.332 μονάδες, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα» από τις 2.994 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, με πωλητές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές και blue chips, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διορθώνει προς τις 869 μονάδες. Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ προς τις 805 και με τον FTSE25 προς τις 2.148 μονάδες.

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές/τζίρος, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, με το 39% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών, ωστόσο σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Lamda Development κ.α.

Από τις μετοχές που αναφέρονται, σε μόλις μία υπερισχύουν οι αγοραστές, σε αυτή της ΔΕΗ. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, για αύριο Τρίτη έχει οριστεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης της E&Y για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Επιχείρηση και τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Διαρροές και πληροφορίες κάνουν λόγο για μία έκθεση σε σαφώς ηπιότερους τόνους από την αντίστοιχη που είχε δημοσιοποιηθεί επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Εως τα 2,98 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, με τους αγοραστές να έχουν βλέψεις για υψηλότερα των 3 ευρώ. Στα 688 εκατ. η αποτίμηση της εισηγμένης, με τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Με απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ, με τους πωλητές να πιέζουν προς τα 12,69 ευρώ, με απώλειες και η Coca Cola προς τα 29,77 ευρώ. Με τις δύο βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές του ΧΑ να μετρούν απώλειες κατά 1,25% και 0,55% αντίστοιχα να βαραίνουν στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank διορθώνει κατά 2,25% προς το 1,682 ευρώ να μην αντιδρά στις εξελίξεις που δρομολογούνται όσον αφορά στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Στο κόκκινο και οι τέσσερις του κλάδου, με την Εθνική να καταγράφει τις χαμηλότερες απώλειες. Στα 2,731 ευρώ, κατά 1,25% χαμηλότερα.

Από τις μετοχές του δείκτη, εκτός από τη ΔΕΗ, με αγοραστές είναι μόνο οι τίτλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1,996 και της Sarantis στα 8,10 ευρώ.

Συνεχίζεται η διόρθωση για τη μετοχή της Lamda Developmernt, καθώς μετρά και νέες απώλειες 2,12% στα 7,38 ευρώ.

Στις 23/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για τους τίτλους των Κυριακούλη, ΑΒΑΞ, Ικτίνος, Πλαίσιο, Intralot, ΚΛΜ, ΚΕΚΡΟΨ.

Στα 9,8 εκατ. ο τζίρος, με τον ρυθμό εντολών να επιταχύνεται μετά τις 11:15.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v