Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και ΔΕΗ στο προσκήνιο

Πτωτικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με το βλέμμα στις συζητήσεις κυβέρνησης-δανειστών για την τέταρτη αξιολόγηση και τα ραντεβού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα κυλήσει η εβδομάδα. Τρίτη τα αποκαλυπτήρια για τα μεγέθη της ΔΕΗ.

ΧΑ: Τράπεζες και ΔΕΗ στο προσκήνιο

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων προοιωνίζεται η τρέχουσα, που ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη στις 876,17 μονάδες.

Με κέρδη από την προηγούμενη εβδομάδα, traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να συνεχίσουν αυτό το μικρό σερί, που φέρνει τον Δείκτη Τραπεζών στις 822,47 μονάδες, τον FTSE25 στις 2.170,86 μονάδες με θεαματική αύξηση συναλλαγών και τζίρου, σχεδόν σε διπλάσια μεγέθη σε σχέση με την παρα-προηγούμενη εβδομάδα.

Το κλίμα εκτός παραμένει ρευστό, με τη μεταβλητότητα από τα κύρια χαρακτηριστικά και με τον S&P500 να χάνει οριακά τις 3.000, με συνέπεια να «μετρά» μικρές απώλειες (0,20%) σε διάστημα εβδομάδας.

Ζητούμενο σήμερα έως και Παρασκευή για τους παίκτες, το κατά πόσον οι αυξημένοι τζίροι, που πραγματοποιήθηκαν στις πέντε συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, με σημαντική συμμετοχή πακέτων και προσυμφωνημένων συναλλαγών, αφορούσαν διανομή μετοχών στα τοπικά υψηλά ή αναδιάταξη θέσεων.

Στο μεν πρώτο σενάριο, το πιθανότερο είναι πως το ΧΑ θα διολισθήσει χαμηλότερα, με σημεία αναφοράς σταθερά τις 860 μονάδες. Στο δε δεύτερο, θα πρέπει να αναμένουμε συνέχιση των κινήσεων traders και επενδυτών, με στόχευση προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάζεται η δυνατότητα υπέρβασης των 880, με έκταση του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με απόδοση 2,21% σε διάστημα εβδομάδας και με 19,06% σε μηνιαίο, κάνοντας μία ικανοποιητική επαναφορά μετά τη διόρθωση στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Σημείο αναφοράς για την αγορά, το 14ο Road Show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, καθώς σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται πως διαδραμάτισε ρόλο στο να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον ξένων funds για αγορές, στο να κλείσουν short θέσεις, στο να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους ενόψει Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα από σήμερα ο νέος γύρος επαφών με κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Αύριο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και η έκθεση της Ernst & Young για τη ΔΕΗ, με το κλίμα να έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά την τελευταία αξιολόγηση (επί προηγούμενης κυβέρνησης). Προφανώς εάν η έκθεση του ορκωτού είναι όντως προς το θετικότερο, η ΔΕH θα βρεθεί στο monitoring και βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και με μόχλευση θα μπορεί να υπερβεί το όριο των 3 ευρώ. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως -υπό προϋποθέσεις- η ΔEΗ θα μπορούσε να δώσει τάση για ένα ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνεπώς η Τρίτη θεωρείται σημαντική όχι μόνο για τη ΔEH αλλά και το πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης.

Αρκετά θα εξαρτηθούν και από την πρόοδο των επαφών με τους δανειστές, με την Έλενα Λάσκαρη να δίνει από νωρίς τα δύο σενάρια για ανάπτυξη και το... παζάρι με τους ξένους. Ωστόσο το γεγονός πως στο υπ. Οικονομικών εκλήθηκαν -για πρώτη φορά- οικονομολόγοι και αναλυτές από ΤτΕ, ΣΕΒ, ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ δείχνει -αν μη τι άλλο- μία διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στην αντιμετώπιση/διαχείριση σοβαρών προβλημάτων, όπως είναι αυτό της ανάπτυξης. Ενέργεια, που πιστώνεται στον υπ. Οικονομικών.

Εάν όλα αυτά κυλήσουν ομαλά, τότε οι long θα διατηρήσουν το προβάδισμα που έχουν αποκτήσει από την τελευταία εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v