Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τσίμπησαν οι συναλλαγές, αλλά όχι οι δείκτες

Οριακή άνοδος για τον ΓΔ με τις συναλλαγές στα 132 εκατ. ευρώ, λόγω rebalancing των διεθνών δεικτών FTSE. Ανοδική κίνηση για Εθνική, Eurobank και Ελλάκτωρ. Ρευστοποιήσεις σε Lamda Development, Πειραιώς και Coca Cola.

ΧΑ: Τσίμπησαν οι συναλλαγές, αλλά όχι οι δείκτες

Παρά τα οριακά κέρδη των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι ενεργοί traders στο Χ.Α. επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής, σε πρώτη φάση περιμένοντας την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων (triple witching) και όταν δεν αποσαφηνίστηκε η τάση και μετά τις 14.00, περίμεναν και τις τελικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων τόσο του διεθνή δείκτη FTSE Global Equity, ο οποίος θα συμπεριλάβει στην σύνθεση του τις Profile (+0,26%), Τεχν. Ολυμπιακή (-1,56%), Τρ. Αττικής (+0,11%) και Κρι – Κρι (0%), όσο και τις πιθανές εκροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, από την οποία προέκυψε η αύξηση του ποσοστού της Σ. Αραβίας αλλά και των μετοχών της Κίνας στο δείκτη FTSE Αναδυόμενων Αγορών (σύμφωνα με Αναλυτές, οι αλλαγές στη Σ. Αραβία τέθηκαν χθες σε ισχύ, ενώ σήμερα θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές για τις Κινέζικες μετοχές).

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, όλοι οι τίτλοι του FTSE25, βρέθηκαν με αρνητικό πρόσημο και οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών.

Με όλα τα παραπάνω, οι οριακά περισσότερες πωλήσεις αποδείχθηκαν αρκετές και ικανές να κρατήσουν σε αρνητικό πρόσημο ΓΔ και FTSE25, τουλάχιστον μέχρι τις τελικές δημοπρασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν στα 86 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και το “κουδούνι” της λήξης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών να έχει εκτοξευτεί στα 129,9 εκατ. (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 3,5 μηνών, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 3/6 με 136,6 εκατ.)

Αντί για εκροές που περίμεναν οι Αναλυτές, είδαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας, ενώ στα υψηλά ημέρας έκλεισαν και 7 τίτλοι του FTSE25, (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων κινούνται προς νέα ιστορικά χαμηλά (στο 1,341% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία επανέφερε το θετικό πρόσημο με εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,99% και η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 49% και διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 42,86% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 87,08%.

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια συμπεριφορά και για τον Τραπεζικό δείκτη που κινήθηκε, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μεταξύ 809,28 (-0,48%) και 819,81 μονάδων (+0,82%), στις 17.00 βρέθηκε στις 815,64 (+0,30%) και μέσω των “μαγικών” που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 822,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι τόσο “ενεργητικοί” και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για τον ΔΤΡ η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 847 – 850.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινήθηκε η μετοχή της Cenergy (-1,42%).

Το ημερήσιο “stop short”στα 1,428 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 1,37 και 1,30 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 1,428, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,48 και 1,60 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 9,30 ευρώ (κλείσιμο 27/8) η μετοχή της Lamda Development (-2,71%), με την εικόνα να επιδεινώνεται μετά την είδηση για επερχόμενη Α.Μ.Κ. – μαμούθ.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 9,39 ευρώ, όμως στις επόμενες συνεδριάσεις θα κατέβει στα 8,13 ευρώ. Αν οι πωλητές επιμείνουν, οι επόμενες στηρίξεις στα 7,30, 6,94 και 6,30 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να δείχνουν, μάλλον, επιφυλακτική στάση, αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ίντεργουντ (+11%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Forthnet (+17,17%) που σταδιακά αυξάνει και όγκους, με λίγες συναλλαγές και η 8η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τζιρακιάν (+4,17%), ενώ οι εξελίξεις στην Sato (-19,57%) έλυσαν τις απορίες για τις επιθετικές πωλήσεις των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τον τίτλο να συμπληρώνει 5η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε για Αλουμύλ (+6,77%) και Ικτίνο (+2,77%), επιστροφή αγοραστών στο Κτήμα Λαζαρίδη (+3,23%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+2,17%), αλλά και για τον Άβακα (+5,57%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες 11.510.102 (ΚO) μετοχές της Κλ. Ναυπάκτου, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 11.510.102 (ΚO) μετοχές.

Τεχνικά η εικόνα βελτιώνεται για τους βασικούς δείκτες, με σημεία – κλειδιά τις 878 – 884 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 2172 – 2177 μονάδες για τον FTSE25.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η διατήρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις από την ολοκλήρωση του roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο, διατηρούν το θετικό κλίμα για τις Ελληνικές μετοχές”, αναφέρει η Beta Sec.

“Ο ΓΔ έκλεισε και πάλι οριακά κάτω από την αντίσταση στις 877 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών, ήταν αυξημένος. Βοήθεια είχαμε και από τον Τραπεζικό δείκτη, που κινείται σε βραχυπρόθεσμα υψηλά, με επόμενο στόχο τις 831 μονάδες. Σε αυτά τα επίπεδα, οι αντιστάσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρές και θα χρειαστεί αυξημένη προσπάθεια για την ανοδική συνέχεια. Αντιστάσεις 877 - 882 και στηρίξεις 864 – 856, για τον ΓΔ. Κλείσιμο σήμερα των Παραγώγων Σεπτεμβρίου”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Καμία διαφοροποίηση δεν έχουμε για τον ΓΔ και στο μοτίβο της κίνησης που ακολουθεί. Το νέο εκτιμώμενο εύρος τιμών, το οποίο ενδέχεται να ισχύσει για όλη την επόμενη εβδομάδα, είναι οι 850 με 900 μονάδες. Από την άλλη, η ανησυχία για την Παγκόσμια Οικονομία αποδεικνύεται και με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την Παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9%, από 3,2% από OECD, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η συρρίκνωση των προβλέψεων αφορά σχεδόν όλες τις μεγάλες Οικονομίες (πλην Ιαπωνίας). Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθουν οι συνομιλίες ΗΠΑ με Κίνα το επόμενο διάστημα”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις και στα spreads των ομολόγων, οι τιμές στο Χρηματιστήριο ‘λένε’ ότι οι Επενδυτές είναι επιφυλακτικοί”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Φυσικά κινούμαστε σε επίπεδα τιμών που θεωρούνται υψηλά, αν τα συγκρίνουμε με την πορεία των τελευταίων πέντε ετών.

Όμως οι Τράπεζες από “ατμομηχανή” του Χρηματιστηρίου παραμένουν το “βαρίδι” του Δείκτη, ο τζίρος δεν δικαιολογεί αισιοδοξία και οι περισσότερες μετοχές παλινδρομούν.

Επίσης δεν έχει βρεθεί ο κλάδος που θα διεγείρει το Χρηματιστήριο και θα δημιουργήσει ενδιαφέρον.

Με το κλείσιμο του triple witching στα Παράγωγα, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο κύκλο. Ότι θέσεις είχαν δημιουργηθεί προ των εκλογών εξέπνευσαν και οι θέσεις που παραμένουν εκφράζουν τις προσδοκίες για το μέλλον.

Στο εξωτερικό επίσης ισχύει το γεγονός ότι το κλείσιμο του triple witching ανοίγει το δρόμο για νέες θέσεις, ενόψει του τέλους του έτους. Κάποιοι Αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι, αλλά μέχρι τώρα οι Αγορές τους διαψεύδουν και κινούνται ανοδικά.

Στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται θα χρειαστεί καιρός για να δούμε ουσιαστικές κινήσεις. Οι κινήσεις μέχρι τώρα, θυμίζουν συσσώρευση, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη των αγοραστών να ανεβάσουν τις τιμές.

Η υλοποίηση του Ελληνικού απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη LAMDA και όσο δεν ανακοινώνεται η τιμή της αύξησης, όλοι περιμένουν να πάρουν μετοχές φθηνά. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για πολλές άλλες μετοχές, καθόσον όσοι θέλουν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, θα χρειαστούν λεφτά, δηλαδή αυξήσεις, δηλαδή προνομιακές τιμές σε σχέση με τις τιμές διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

Στον τομέα των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο, κανείς δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα, καθόσον οι τζίροι δεν ενθουσιάζουν.

“Τεχνικά μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες του Δείκτη, θα δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και θα δημιουργήσει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. Στηρίξεις παραμένουν οι 865 μονάδες, οι 850, οι 835 και πάει λέγοντας”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

“Δύσκολη άσκηση η εκτίμηση της πορείας της Ελληνικής Αγοράς μετοχών, για το υπόλοιπο του 2019, κυρίως λόγω της επιτευχθείσας υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη μέχρι σήμερα, η οποία όχι μόνο υπερκάλυψε το αρνητικό πρόσημο του 2018, αλλά σημείωσε και νέα υψηλά τετραετίας πριν από λίγες εβδομάδες (901,57 μονάδες τον Ιούλιο 2019)”, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Καρλής.

Οδηγό μπορεί να αποτελέσει η απόδοση του 10ετους ομολόγου, η οποία ευρισκόμενη κάτω από το 1,4%, δείχνει να έχει ενσωματώσει πολλά από τα θετικά που συμβαίνουν σε επίπεδο πραγματικής Οικονομίας. Περαιτέρω, αυτό το ύψος επιτοκίου του ομολόγου αναφοράς, διαμορφώνεται πλέον σε τιμές που δικαιολογούν καλύτερη βαθμολογία κινδύνου Χώρας από την τρέχουσα, από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι στα μοντέλα αποτίμησης μετοχικών τίτλων, χαμηλό επιτόκιο ομολόγου αναφοράς "δίνει" υψηλή παρούσα αξία μελλοντικών ταμειακών ροών, άρα εξ' ορισμού διαμόρφωση προσδοκίας βελτίωσης των χρηματιστηριακών τιμών.

“Συνεπώς, ένα χαρτοφυλάκιο Ελληνικών μετοχών στην παρούσα συγκυρία, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από κάπως ισορροπημένο ποσοστό έκθεσης σε κίνδυνο, χωρίς αυξημένες θέσεις και να έχει κυρίως τίτλους Εταιρειών που χαρακτηρίζονται από αυξημένη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, μαζί με τίτλους Εταιρειών, που κατέχουν ηγετική θέση στον κλάδο τους εντός Ελλάδος”, τονίζει ο κ. Καρλής (XSpot Markets).

“Η καλή συνολικά εικόνα των Εισηγμένων Εταιρειών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ήταν υποστηρικτική για το Χρηματιστήριο, δίνοντας το έναυσμα για την επαναπροσέγγιση των φετινών υψηλών”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η βελτίωση του κλίματος, αν και δεν είχε ενθουσιασμούς και υπερβολές, εστιάζεται στην ικανοποιητική παρουσία των Τραπεζών και στην αίσθηση μείωσης των κινδύνων, που σε άλλες περιόδους δημιουργούσαν ευρύτερες επενδυτικές αναστολές οι οποίες επηρέαζαν καθολικά την Ελληνική Αγορά.

Οι ειδήσεις που αφορούσαν το πλάνο τιτλοποίησης του ΤΧΣ, αλλά και η ανακοίνωση της ΑΜΚ της Lamda Development ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι βασικές συνθήκες για σημαντική μεταστροφή του κλίματος στην Οικονομία, προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος φαίνεται να βρίσκονται σε κάθετη πτώση, ξεκινώντας από τις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων, έως τις αποδόσεις των Εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Η συγκυρία είναι εξαιρετική για όσες Εταιρείες έχουν πρόσβαση σε Αγορές, καθώς οι αρνητικές αποδόσεις των αξιόγραφων της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν στρέψει την ρευστότητα σε εκδόσεις που έχουν έστω και οριακές ετήσιες αποδόσεις.

Για τις Ελληνικές Εταιρείες αυτό σημαίνει: α) χαμηλότερο επιτόκιο αναφοράς στις αποτιμήσεις β) πρόσβαση σε μεγαλύτερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος γ) επενδύσεις με υψηλότερο βαθμό απόδοσης δ) υψηλότερα κέρδη προ φόρων ε) δυνητικά υψηλότερες μερισματικές απολαβές για τους Μετόχους τους.

Ήδη ο ΟΤΕ αποτελεί μια πετυχημένη περίπτωση άντλησης με φθηνότερο κόστος και από ότι φαίνεται στην “ουρά” έως το τέλος της χρονιάς, βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank, η Τέρνα Ενεργειακή κλπ.

Μια δεύτερη ανάγνωση αυτής της συγκυρίας έχει να κάνει και με τις δυνητικές εισροές στην Εγχώρια Αγορά σε μετοχές που έχουν ισχυρές και συστηματικές μερισματικές αποδόσεις. Όσες Εταιρείες έχουν την δυνατότητα να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ρευστότητάς τους σε μέρισμα, θα βρεθούν πολύ σύντομα στο επίκεντρο όσων θα αναζητούν μια σταθερή απόδοση ως κόστος ευκαιρίας, για τα κεφάλαιά τους.

Η λίστα όσων Εταιρειών πληρούν τα κριτήρια αυτά είναι πολύ συγκεκριμένη: ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, ΟΤΕ, Autohellas, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τράπεζα Ελλάδος, είναι κάποιες από τις Εταιρείες που σε κάθε χρήση, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν μοιράσει μερίσματα με υψηλότερη απόδοση από μια τυπική Τραπεζική κατάθεση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής από τα φετινά υψηλά και τις “δίδυμες” κορυφές των 900 μονάδων (8 και 31 Ιουλίου). Η αντίσταση των 900 μονάδων αποτελεί το βασικό εμπόδιο υπέρβασης της Αγοράς προς τις 1000 μονάδες και παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν ευνοούν το σενάριο της διαφυγής προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, η αργή και συστηματική δομή της ανόδου από τις 792 μονάδες, έχει πολύ πιο συνεκτική μορφή από τις δύο πρόσφατες απόπειρες του Γενικού Δείκτη.

Μετά την υπέρβαση των 850 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα, με όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων αγορασμένο. Το δυνητικό περιθώριο έχει αναπροσαρμοστεί υψηλότερα των 900 μονάδων, με βάση την θέση των ταλαντωτών και φαίνεται ότι πολύ σύντομα η Αγορά θα έρθει εκ νέου σε “σύγκρουση”, με το βασικό “ανάχωμα” των πωλητών στην εν λόγω ζώνη, οι οποίοι δεν κατάφεραν να χαλάσουν το μοτίβο ανόδου κατά τις προηγούμενες διορθωτικές κινήσεις της Αγοράς.

Το “ραντεβού” με το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, καθώς είναι φανερή η διάθεση των αγοραστών, ακόμα και σε συνεδριάσεις όπου υπάρχει προσφορά, να μετριάσουν προς το θετικότερο την τελική εικόνα των κλεισιμάτων της Αγοράς.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, για να ξεκινήσουν την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στην αξιολόγησή τους θα συμπεριλάβουν το κόστος από τις πρόσφατες εξαγγελθείσες φορολογικές ελαφρύνσεις, για τις οποίες πάντως φαίνεται ο ESM να μην δείχνει δυσαρέσκεια.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων την Δευτέρα η Prodea (πρώην Πανγαία) θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, την Τρίτη ακολουθεί η ΔΕΗ, ενώ την Τετάρτη 25/9 ανακοινώνει μεγέθη η Ευρωπαϊκή Πίστη. Την Πέμπτη η Τράπεζα Αττικής παίρνει την σκυτάλη των εξαμηνιαίων ανακοινώσεων και η εβδομάδα κλείνει με τα μεγέθη των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και AS Company.

“Την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $10000 το Bitcoin.

Οι εξαγωγές Χρυσού της Ελβετίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών τον περασμένο μήνα, με οδηγό την ισχυρή ζήτηση των Επενδυτών για ETF που επενδύουν στον Χρυσό και την επιβράδυνση της ζήτησης για το Μέταλλο σε Ινδία και Κίνα”.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, “οι εξαγωγές προς τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 24% τον Αύγουστο, στους 112,5 τόνους”. Αποτέλεσαν το 64% των συνολικών εξαγωγών Χρυσού της Ελβετίας, για τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,3% τον Αύγουστο στη Γερμανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί περισσότερο, κατά 0,6%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -6,5 μονάδες, από -7,1 μονάδες τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν οριακή άνοδο στις -7 μονάδες.

“Οι ΗΠΑ απαλλάσσουν, προσωρινά, περισσότερους από 400 τύπους Κινεζικών Προϊόντων από δασμούς, που επέβαλε η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι”.

Όπως μετέδωσε το CNBC, “τα έγγραφα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, από το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου”.

Η Παγκόσμια ανάπτυξη είναι εύθραυστη και απειλείται, κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων”, δήλωσε η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ και μέλλουσα Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ανάπτυξη που φέτος θα φτάσει το 1,9% του ΑΕΠ (2,3% το β’ εξάμηνο της χρονιάς) και θα κινηθεί πάνω από το 2% το 2020, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα είπε ο Επικεφαλής της σε ομιλία του στο “Annual Stavros Niarchos Foundation Lecture”, στο Πανεπιστήμιο Yale. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Παγκόσμια Οικονομία, τις εμπορικές εντάσεις αλλά και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που πιθανόν προκύψουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις.

Υπουργοί και Υφυπουργοί από αρμόδια Υπουργεία της Κυβέρνησης συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με σημαντικά ονόματα από Διεθνείς και Ιδιώτες Επενδυτές στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η συνάντηση, που ήταν κλειστή για Κοινό και Δημοσιογράφους (αλλά οι Αναγνώστες του ‘Euro2day.gr’ είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από την στήλη), πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, προσέφερε σε Θεσμικούς Επενδυτές Διεθνών Επενδυτικών Ομίλων και Εκπροσώπους Επιχειρηματικών Ομίλων στην Ελλάδα, πρόσβαση σε έναν οδικό χάρτη, με τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης στη Χώρα μας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,7 (-0,83%) και 873,03 μονάδων (-0,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 872,10 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 876,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος στα 129,9 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι CENER, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, TITC, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση “νότιας”κίνησης, η τελευταία της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μικρότερη μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (109.575 συμβόλαια).

Στα 15.185 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 12.542 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.533, 1.102 για τον Σεπτέμβριο, 1.316 για τον Οκτώβριο και 115 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.177) κινήθηκε μεταξύ 2.150 και 2.181 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Jumbo, 10.500 Lamda Development, 30.000 Eurobank, 20.850 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.077), Alpha Bank (23.176), Πειραιώς (6.967), ΔΕΗ (3.234), Εθνική (17.605), MIG (34.184), ΑΔΜΗΕ (1.639), Μυτιληναίο (3.118), Ελλάκτωρα (2.729), Viohalco (512), ΟΤΕ (422), ΟΠΑΠ (965), Cenergy (1.752), Intralot (1.125), Τρ. Αττικής (302), Ιντρακόμ (745), Τέρνα Ενεργειακή (197), ΕΥΔΑΠ (106), ΓΕΚ (545), ΕΧΑΕ (104), Ελ. Πετρέλαια (200), Jumbo (177), Lamda Development (414).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.285, Alpha Bank 42.031, Εθνική 30.386, MIG 58.618, ΔΕΗ 15.190, Ελλάκτωρα 10.196, Πειραιώς 17.093.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer                   NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,01%

2019-09-16

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.438.600 τεμ., (από 56.438.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.981.219 τεμ. (25.981.219), ΔΕΗ 6.931.838 τεμ. (6.950.838), Eurobank 67.140.997 τεμ. (67.162.379), Εθνική 25.171.683 τεμ. (26.144.430), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v