Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν άλλαξε τα δεδομένα το triple witching

Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής έβγαλε η διαδικασία στην αγορά παραγώγων. Συνεχίζει την ήπια διόρθωση ο Γενικός Δείκτης. Ανοδικά κινείται η Εθνική Τράπεζα, ενώ διορθώνουν Coca Cola, Lamda Development και ΕΛΠΕ.

ΧΑ: Δεν άλλαξε τα δεδομένα το triple witching

Οριακά πάνω η Φρανκφούρτη, έως τις 866,70 μονάδες το ΧΑ. Χωρίς σημαντικές μεταβολές και αύξηση συναλλαγών, ολοκληρώθηκε νωρίτερα η λήξη «τριών σειρών Συμβολαίων» στην αγορά Παραγώγων. Στην υποκείμενη αγορά, οι πωλητές διατηρούν το προβάδισμα που έχουν αποκτήσει, μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος και τη δημοπρασία, στην υποκείμενη αγορά, οπότε αναμένεται αύξηση συναλλαγών, τζίρου, στο διάστημα 17:00-17:15.

Με οριακό discount το κλείσιμο της σειράς Σεπτεμβρίου, με μικρότερο για την επόμενη (τρέχουσα) σειρά μηνός Οκτωβρίου. Οσον αφορά στα Συμβόλαια σε επιμέρους μετοχές, ούτε και εδώ σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές, κάτι που παραπέμπει -μάλλον- σε επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από την πλευρά των traders.

Στα 56 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, που κατά πώς φαίνεται θα ξεπεράσει τον μέσο όρο εβδομάδας. Αυτό γιατί, σήμερα, στον τραπεζικό κλάδο αντιστοιχεί ένα σημαντικό ποσοστό, αλλά παράλληλα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφεται για τίτλους blue chips, που στην πλειονότητά τους έχουν υπερβάλλουσα προσφορά απ' ό,τι ζήτηση.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Lamda Development αλλά και σε ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α. Ενδεικτικό το ότι από τις μετοχές που αναφέρονται, μόνο στη ΔΕΗ υπερτερούν οι αγοραστές, ενώ στη ΓΕΚ Τέρνα... ισοψηφούν.

Σταθερά σε κλίση η μετοχή της Lamda Development, με νέα διόρθωση σήμερα κατά 1,68% στα 7,62 ευρώ. Η μετοχή μετρά απώλειες 5,11% σε διάστημα εβδομάδας, με χρηματιστηριακούς κύκλους να αποδίδουν τη διόρθωση στο γεγονός πως ενώ έχει αναγγελθεί η ΑΜΚ, ουδεμία περαιτέρω λεπτομέρεια ή στοιχείο έχει αναφερθεί, επισήμως, από τη διοίκηση της εταιρείας. Επίσης το γεγονός πως προτίθεται να αντλήσει έως 650 εκατ., όταν η χρηματιστηριακή αξία είναι, λίγο νωρίτερα, στα 607 εκατ., είναι ακόμη ένα επιπλέον στοιχείο που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Απώλειες όμως και για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος -ΤΑΙΠΕΔ- φαίνεται πως υποχρεώνεται να χαμηλώσει κατά πολύ τον πήχη όσον αφορά στη διάθεση ενός μικρότερου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου από το αρχικό, που είχε ανακοινωθεί.

Με αυτά και με εκείνα, ο Γενικός Δείκτης διορθώνει αλλά ελεγχόμενα, με σημείο αναφοράς και πιθανότατα στήριξης στις 860 μονάδες. Στην περιοχή των 815 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την Εθνική να υπεραποδίδει τόσο έναντι του κλάδου όσο και της αγοράς. Με τζίρο στα 14,4 εκατ. (λίγο πριν τις 15:00), είναι μακράν η μετοχή που συγκεντρώνει σημαντικά ξένα κεφάλαια, σε ανοδική κίνηση 5,58% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στα 2,671 έως τα 2,779 ευρώ το εύρος διακύμανσης, με «βλέψεις» για τα 3 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές εκτός της Εθνικής και σε Viohalco, Eurobank, ΟΛΠ.

Στις 38/61 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Fothnet στο 0,45 ευρώ, Κτήμα Λαζαρίδη στο 1,65, ΑΒΑΞ στα 0,628, Alumil στο 1,41, Ικτίνος στο 1,038 με συναλλαγές πάνω από το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στην υποκείμενη αγορά, μέχρι νωρίτερα (15:10) είχαν αλλάξει αρκετά πακέτα, σε μετοχές των Jumbo, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνικής, συνολικής αξίας περίπου 13 εκατ., με το μεγαλύτερο να έχει περάσει για 318.049 μετοχές της Jumbo στα 17,35 ευρώ, συνολικής αξίας 5,524 εκατ. Σημειωτέον πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με μεγάλο πακέτο στη συγκεκριμένη μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v