Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι για το πρόσημο στο ΧΑ

Χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Πτώση 3,25% για την Lamda μετά τις ανακοινώσεις για την ΑΜΚ, άνοδο 3% για τη Eurobank. Ελαφρά μειωμένος ο όγκος συναλλαγών.

Παιχνίδι για το πρόσημο στο ΧΑ

Παρά τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναλώθηκε σε ιδιαίτερα “στενή” κίνηση, λίγο μεγαλύτερη των έξι μονάδων και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο τζίρος.

Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η σημερινή εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, σε καμία περίπτωση δεν θύμισε την χθεσινή, περίπου, “γενική επιστράτευση”.

Μάλιστα στα χαμηλά ημέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η μετοχή της ΕΕΕ (+0,53%) διασωζόταν με θετικό πρόσημο (!)

Νέα, οριακή, υποχώρηση στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 1,386% η απόδοση του 10ετους).

Τα μηνύματα από τις Κεντρικές Τράπεζες

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, χωρίς αμφιβολία σήμερα οι ενεργοί Επενδυτές ασχολήθηκαν στο να τιμολογήσουν το μπαράζ μηνυμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες, χωρίς καμία από τις ανακοινώσεις να εμπεριέχει την θετική έκπληξη που θα ήθελαν οι Αγορές.

Έτσι, η Fed προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 1,75% με 2%, από 2% με 2,25%, αλλά δεν έστειλε ξεκάθαρο σήμα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Αντίθετα ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που έγραψε στο Twitter “ο Τζέι Πάουελ και η Fed απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Δεν έχουν κότσια, δεν έχουν μυαλό, δεν έχουν όραμα”.

Η “παρτίδα σώθηκε”, μέχρι νεωτέρας, καθώς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Fed να χρειαστεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη του ισολογισμού της, για να προσφέρει ρευστότητα στις Αγορές, ενώ πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι θα μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό επίπεδο.

Ακολούθησε η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να διατηρήσει το επιτόκιο για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις στο -0,1% και τον στόχο για τις αποδόσεις στο 10ετες κοντά στο μηδέν, αν και η Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγήσει βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο, επικαλούμενη την επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών.

Επίσης, στο -0,75% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Αμετάβλητα στο 0,75% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) τα επιτόκια, στη σημερινή της συνεδρίαση (απόφαση σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών). Διατήρησε το επίπεδο αγορών Εταιρικών και Κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. Στερλίνες, αντιστοίχως.

Προβληματίζουν οι Α.Μ.Κ. το Χ.Α.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., μπορεί οι αγοραστές να δείχνουν την ευχέρεια διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, όμως η “νηοπομπή” ανακοινώσεων για Α.Μ.Κ., και για Εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, θα συνεχίσουν να προβληματίζουν τους Επενδυτές και να προκαλούν βραχυπρόθεσμες “αναταράξεις”, έστω και αν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, σε βάθος χρόνου.

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των ενεργών Επενδυτών στο Χ.Α., θα παραμείνει στραμμένη στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στις Εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου με επίκεντρο τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων για την πορεία του δευτέρου εξαμήνου.

Παραμένουμε θετικοί με αυξημένα, ωστόσο, αντανακλαστικά, καθώς το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να είναι ασταθές.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (+3,16%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%), Εθνική (+1,75%) και Πειραιώς (+0,45%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 798,92 (-0,38%) και 813,54 μονάδων (+1,44%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 808,55 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 813,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,40%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 805 μονάδων, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες του για κίνηση προς τις 847, 866 και 897 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 787 – 782 και το ημερήσιο “stop long” στις 754 μονάδες, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “θετική ανταπόκριση βρήκαν τα Τραπεζικά Στελέχη στα τετ α τετ ραντεβού που είχαν με τους Ξένους Επενδυτές και τους Fund Managers χθες, κατά την πρώτη ημέρα στο Roadshow που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Τα κυριότερα θέματα, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και το σχέδιο αντιμετώπισης, μέσω των τιτλοποιήσεων, που δρομολογεί η κάθε Τράπεζα. Η συστημική λύση που έχει έτοιμη η Κυβέρνηση και αφορά την Κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ, για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα πραγματοποιήσουν οι Τράπεζες, αλλά και το ζήτημα της δανειοδότησης των Επιχειρήσεων, από τις Ελληνικές Τράπεζες”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης, με θετικό πρόσημο βρήκε τους τίτλους των ΕΕΕ (+0,53%), Αεροπορίας Αιγαίου (+0,12%), Ελλάκτωρα (+1,68%), Cenergy (+0,29%), EXAE (+1,80%), Jumbo (+1,10%), Fourli (+0,93%), Ελ. Πετρελαίων (+0,11%) και αμετάβλητες τις μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στα Ελ. Πετρέλαια, εντολή (mandate) για την έκδοση πενταετούς ομολόγου έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ, τα οποία στοχεύουν να αντλήσουν από την Αγορά ποσό 500 εκατ. ευρώ. Στόχος η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Πιθανή η εξαγορά ομολόγου λήξης τον Οκτώβριο του 2021.

Απόλυτα ελεγχόμενη η σημερινή διόρθωση για τον ΟΤΕ (-0,16%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έστω και αν σήμερα ο τίτλος δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,03 και 13,58 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 12,39 – 12,35 και 12,08 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ελεγχόμενη η διόρθωση και για την Μυτιληναίος (-0,89%), με τον τίτλο να περιστρέφεται πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 10,00 ευρώ.

Αν η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 10,25 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 10,73 και 11,30 ευρώ.

Οι πρώτες στηρίξεις στα 9,65, 9,40 και 9,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασε στο χθεσινό -27,86% η CPI (+29,70%), αργά αλλά σταθερά προσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Αλουμύλ (+1,53%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελγέκα (+2,96%), Τρ. Αττικής (+1,80%) και Εβροφάρμα (+1,83%), ενώ ο Ικτίνος (+3,59%) συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις.

Συνεχίζει ανοδικά περιμένοντας τις εξελίξεις η Forthnet (+20%), όλο και ψηλότερα ο Βαράγκης (+20%), αντέδρασε στο χθεσινό -19,84% η Βιοτέρ (+19,80%), επιστροφή αγοραστών στην Ευρ. Πίστη (+4,54%), με λίγες συναλλαγές και η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τζιρακιάν (+3,60%), ενώ η Sato (-10,68%) συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με κλείσιμο υψηλότερα των 879 – 882 (gap), δίνει κίνηση προς τις 885 και 890 – 894 μονάδες (gap).

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 903 μονάδων, θα δώσει τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κίνηση προς τις 933 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 862 και 844 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2172 μονάδων, για να κινηθεί προς τις 2176 – 2177 (gap) και 2199 – 2209 μονάδες (gap). Επόμενες αντιστάσεις στις 2270 και 2365 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2117 – 2100, 2093, 2055 – 2052 και 1990 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

"Κλείσιμο λίγο κάτω από τις 877 μονάδες και με τους ταλαντωτές οριακά υπεραγορασμένους, αλλά ακόμη σε θετική τροχιά. Μια συνέχεια ανόδου θα μας φέρει στα επίπεδα από όπου άρχισε η διόρθωση και θα μας δώσει νέα δυναμική. Οι οικονομικές ειδήσεις είναι θετικές και τα RoadShow, σε συνδυασμό με την δυνατότητα φθηνού, πλέον, δανεισμού, εντός Ελλάδος, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποτυπωθούν στο ταμπλώ. Αντιστάσεις στις 877 - 882 και στηρίξεις στις 862 – 856 μονάδες, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ”.

“Οι θετικές διεθνείς εξελίξεις (υποχώρηση τιμών Πετρελαίου και μείωση επιτοκίων από FED), οι εγχώριες αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων οι οποίες συνεχίζουν να υποχωρούν και η δεύτερη μέρα του roadshow στο Λονδίνο θα διατηρήσουν τα επενδυτικά βλέμματα στην Ελλάδα. Η θετική ψυχολογικά παραμένει καλά τοποθετημένη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Ο Πάουελ ανήγγειλε την μείωση κατά 25 μ.β. των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal, στο 1,75% και δεν απέκλεισε μελλοντικές αγορές τίτλων, με τη Wall Street να αντιδρά με νευρικότητα, κλείνοντας, ωστόσο, ανοδικά. Η αναβαθμισμένη ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δημιουργεί αυξημένη πιθανότητα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του ΓΔ, με πρώτο στόχο τις 880 μονάδες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Αναμενόμενη η έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης της FED, όσον αφορά την κατά 0,25% μείωση των επιτοκίων, ενώ φαίνεται ότι νέες μειώσεις εντός του 2019 θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με την οικονομική συγκυρία. Στο εσωτερικό, ο ΓΔ συνεχίζει την πλαγιοαναοδική κίνηση, στηριζόμενος στα αποτελέσματα, τις θετικές εξελίξεις που προωθούνται με την AΜΚ της Lamda Development και από το νέο ιστορικό χαμηλό της απόδοσης του 10ετους στο 1,38% (mid-ytm). Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι οι πλαγιοανδικές κινήσεις δεν αποκλείουν ελεγχόμενες, αλλά απότομες διορθώσεις τιμών”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά παραμένει σε στάση αναμονής και συσσώρευσης, με σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Παρά τις θετικές εκθέσεις διαφόρων Επενδυτικών Οίκων, τόσο για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και των Ελληνικών Τραπεζών, αυτό δεν μεταφράζεται σε ανοδική διαφυγή, ή αύξηση όγκου συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προς το παρόν.

Το επενδυτικό roadshow του Λονδίνου αποδεικνύει ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα 6μηνων, που ανακοινώνουν Δεικτοβαρείς Εισηγμένες και τα θετικά σχόλια, το “βελάκι” των Ξένων Οίκων δείχνει αναμονή.

Βασικός λόγος για την ανωτέρω στάση είναι:

Το αυριανό triple witching Σεπτεμβρίου, που θα ξεκαθαρίσει προς τα πού θα κινηθεί, μέχρι το τέλος του μήνα η Αγορά.

Η αναδιάρθρωση του Δείκτη FTSE Αναπτυσσόμενων Αγορών που μπορεί να δημιουργήσει εκροές 22 - 26 εκατ. € μεταξύ 19 - 23/9/19 υπέρ της Αραβίας & της Κίνας.

Η πρόσφατη αναστάτωση στην Ενεργειακή Αγορά & οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο & όχι μόνο, που αυξάνουν την αστάθεια στην ήδη πληγωμένη Παγκόσμια Οικονομία.

Η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις, που επιταχύνουν μεγάλες παγωμένες επενδύσεις, αλλά και τα θετικά ανακοινωθέντα μακροοικονομικά στοιχεία, βοηθούν στην αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Όμως θέλουν χρόνο, συνέπεια & συνέχεια για να μεταφερθούν τα αποτελέσματα και στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες με προεξάρχοντα τον Mario Draghi & τον Paulson (συντηρητικό) συνεχιστή του, πασχίζουν με τα αρνητικά επιτόκια να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην Παγκόσμια Οικονομία. Όμως όλα τα φάρμακα έχουν και αντενδείξεις και τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες παρενέργειες στο ευπαθές Ευρωπαϊκό Σύστημα στο εγγύς μέλλον. Στην Ευρώπη, Γερμανία & Ιταλία δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ενώ η Μ. Βρετανία ακόμα δεν ξέρει τι να κάνει στο θέμα του “Brexit”, προσθέτοντας δυσκολίες στο ήδη δύσκολο & επώδυνο για όλους εγχείρημα.

Όσο για την Κίνα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται δείχνουν επιβράδυνση, από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με της ΗΠΑ (στον βαθμό που απεικονίζουν την πραγματικότητα..).

Η Ελληνική αγορά ομολόγων, λόγω των αρνητικών επιτοκίων και του νέου “QE”, συνεχίζει την επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη, βοηθούμενη από η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων. Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων περνά και στην Εταιρική Αγορά ομολόγων.

Έτσι ο ΟΤΕ κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του με ελκυστικότατο επιτόκιο (<1%) με επταετές ομόλογο. Αναμένουμε άμεσα, την θετική αυτή συγκυρία να την εκμεταλλευτούν και άλλες Εισηγμένες με ομολογιακά δάνεια, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τους σε μεσοχρόνιο διάστημα και βελτιώνοντας αντίστοιχα την κερδοφορία τους (ΕΛΠΕ – ΤΙΤC – ΜΥΤΙΛ - ΤΕΡΝΑ).

Ο Γενικός Δείκτης, δεν δείχνει διάθεση να διασπάσει με ορμή τις 880 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης, σε περίπτωση διάσπασης με αύξηση του όγκου συναλλαγών, οριοθετούνται στις 891 και 902, μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 868 μονάδων θα μας βάλει πάλι στην ταλαιπωρία του εύρους 860 - 847 μονάδων.

Κρίσιμο για τον FTSE25 είναι το επίπεδο 2177 - 2183 μονάδων. Μόνο έγκυρη διάτρησή του, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των επομένων αντιστάσεων που οριοθετούνται στις 2200, 2221 & 2235 μονάδες. Οι κοντινές στηρίξεις του εντοπίζονται στις 2150, 2142, 2125 & 2095 μονάδες.

Συμπερασματικά αναμένουμε και το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης για εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στατιστικά ο Σεπτέμβριος δίνει αυξημένο ποσοστό αρνητικών αποδόσεων.

“Διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι & ευελπιστούμε να μην χαλάσει περαιτέρω το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, παρασύροντας και την ευάλωτη αγορά μας. Παρακολουθούμε επισταμένα τους όγκους συναλλαγών που θα υποδείξουν πότε η αναμονή των Investment maker’s τελείωσε. Το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο μειώνει το ποσοστό προς διάθεση των ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνει την άποψη μας περί αναμονής των Ξένων Επενδυτών, την παρούσα χρονική στιγμή”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αντίδραση για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, χάνει τα $10000 το Bitcoin.

Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα στη Βρετανία. Ο μηνιαίος τζίρος κινήθηκε 0,2% χαμηλότερα, σύμφωνα με τη Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, την ώρα που οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει σταθερός. Ήταν η πρώτη πτώση των τελευταίων τριών μηνών.

“Η Βρετανία κατέθεσε κάποιες προτάσεις γραπτώς, για το πώς θέλει να τροποποιηθεί η συμφωνία του ‘Brexit’ που καθυστερεί”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε τριετή άτοκα δάνεια, ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε Τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό”, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 208.000, από 204.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 213.000.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,49 εκατ. τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 17 μηνών. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση 0,4%.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε νέα παρέμβαση στις Αγορές, σε μια προσπάθεια να παράσχει ρευστότητα στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα.

Η Fed προχώρησε στην τρίτη διαδοχική δημοπρασία repo ύψους $75 δισ. Η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις Τράπεζες να ζητούν $84 δισ. βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Η Fed ξεκίνησε δημοπρασίες repo την Τρίτη για πρώτη φορά από το 2008, μετά την εκτόξευση του ημερήσιου επιτοκίου repo.

Για σημαντική περαιτέρω επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην έκθεσή του, με τίτλο: “Προειδοποίηση: Έρχεται χαμηλή ανάπτυξη”, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι “ο ρυθμός ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας θα περιορισθεί από το 3,6% το 2018, στο 2,9% φέτος και στο 3% το 2020, που είναι τα χαμηλότερα ποσοστά από την Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τους καθοδικούς κινδύνους να συνεχίζουν να αυξάνονται”.

Για την Οικονομία της Ευρωζώνης, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,1% για φέτος και 1% για το 2020, από 1,9% το 2018.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με σύσταση “overweight” για Εθνική Τράπεζα και Eurobank ξεκινά κάλυψη για τις Ελληνικές Τράπεζες η JP Morgan, όπως αναφέρει σε έκθεσή της.

Ο Οίκος θέτει σύσταση “neutral” για την Alpha Bank, θέτοντας τιμή - στόχο στο 1,5 ευρώ, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ο στόχος διαμορφώνεται στα 2,4 ευρώ, με σύσταση "underweight".

Η JP Morgan δίνει τιμή - στόχο στα 1,3 ευρώ για τη Eurobank και στα 3,9 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 14,4, από 12,3 ευρώ δίνει η Edison, σε έκθεσή της με τίτλο "βραχυπρόθεσμη αξία, μακροχρόνια ανάπτυξη".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 875,86 (+0,38%) και 869,14 μονάδων (-0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 871,46 (-0,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος στα 71εκατ., από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλάγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ) απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo και Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και Viohalco.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει αυριανού triple witching, διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (132.702 συμβόλαια).

Στα 6.492 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.043 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.389, 3.148 για τον Σεπτέμβριο, 3.218 για τον Οκτώβριο και 23 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.168) κινήθηκε μεταξύ 2.156 και 2.174 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (215.000 MIG, 15.500 Μυτιληναίος, 8.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (18.884), Alpha Bank (18.089), Πειραιώς (9.510), ΔΕΗ (7.649), Εθνική (27.408), MIG (28.290), ΑΔΜΗΕ (1.194), Μυτιληναίο (2.991), Ελλάκτωρα (4.695), Viohalco (1.723), ΟΤΕ (595), ΟΠΑΠ (2.373), Cenergy (834), Intralot (929), Τρ. Αττικής (636), Ιντρακόμ (2.326), Τέρνα Ενεργειακή (496), ΕΥΔΑΠ (165), ΓΕΚ (1.143), ΕΧΑΕ (493), Ελ. Πετρέλαια (347), Jumbo (470), Lamda Development (1.286).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 23.254, Alpha Bank 37.556, Εθνική 28.166, MIG 48.423.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                          Name of Issuer                 NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,01%

2019-09-16

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.438.600 τεμ., (από 56.438.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.981.219 τεμ. (25.981.219), ΔΕΗ 6.950.838 τεμ. (6.668.160), Eurobank 67.162.379 τεμ. (67.472.351), Εθνική 26.144.430 τεμ. (26.144.430), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v