Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατακόκκινο» το ταμπλό στο ΧΑ

Κάτω από τις 870 μονάδες διολισθαίνει ο ΓΔ, υπό το βάρος πωλήσεων σε τράπεζες και blue chips. Απώλειες για το σύνολο των μετοχών του FT 25, πλην ΔΕΗ που επιμένει ανοδικά. Το αρνητικό διεθνές κλίμα και το σημείο αναφοράς των 860 μονάδων.

«Κατακόκκινο» το ταμπλό στο ΧΑ

Σταθερές οι απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παραμένει σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ.

ΡΜΙ και Thomas Cook «κοκκινίζουν» τις αγορές, με απώλειες 1,04% ο DAX στις 12.338 μονάδες, καθώς ο τουριστικός κολοσσός ελέγχεται κατά 55% από γερμανικά συμφέροντα ενώ θυγατρικές αεροπορικές εταιρείες (λ.χ. Condor) είναι σχεδόν αποκλειστικά με γερμανικά επιχειρηματικά κεφάλαια. Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Thomas Cook, κοντά στο limit up της... ανταγωνίστριας TUI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια. Πάντως η κατάρρευση του παλαιότερου ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη έρχεται σε μία συγκυρία που βασικοί οικονομικοί δείκτες της οικονομίας της Γερμανίας παραπέμπουν στον κίνδυνο ύφεσης της μεγαλύτερης οικονομίας σε δεύτερο χρόνο.

Και ενώ η Ευρώπη έχει να διαχειριστεί ένα επιπλέον πρόβλημα στον νευραλγικό κλάδο του τουρισμού, στη Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε οριακά θετικό «άνοιγμα». Ενδεικτικά τα ΣΜΕ του S&P500, που... ξεκινά από τις 2.990 μονάδες. Στα 15,35 ο Volatility Index/CBOE, στα 9,43$ ο Global X MSCI Greece/GREK ETF, με περιορισμένης έκτασης εισροές στο ελληνικό... καλάθι.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, traders και επενδυτές επιχειρούν να ελέγξουν τη διόρθωση, εγχείρημα που μέχρι τώρα αποδίδει καρπούς. Εως τις 863,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αποφεύγοντας τον κίνδυνο απώλειας των σημαντικών 860 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά μεγέθη μεν, χαμηλότερα όμως του υψηλού της προηγούμενης εβδομάδας.
Στις τραπεζικές η μερίδα του λέοντος, με 45% σε σύνολο περίπου 27 εκατ., στις 14:45. Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Μικρότερες απώλειες για Εθνική, στα 2,725 ευρώ και Πειραιώς στα 2,954, με την Αlpha Βank να διορθώνει 3,67% στο 1,655 ευρώ.

Στην περιοχή των 805-800 ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» όχι χαμηλότερα των 800 μονάδων. Αντίστοιχα για τον ΓΔ οι 868 μον. είναι σημείο αναφοράς. Μένει να φανεί εάν θα αποτελέσει στήριξη ή θα μετατραπεί -μετά από διόρθωση προς τις 860- αντίσταση, οπότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας. Πάντως, προσώρας, οι στηρίξεις που έχουν δοθεί είναι ανθεκτικές.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, συνεχίζοντας μεθοδικά και ελεγχόμενα τη μερική μείωση θέσεων.

Ενδεικτικό το ότι μόνον η ΔΕΗ «κρατά», στα 2,936 και υψηλό ημέρας στα 2,98 ευρώ. Και Τέρνα Ενεργειακή σταθερή, στα 7,48 και Sarantis, στα 8,09 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που... ταλαιπωρείται περισσότερο σε σχέση με τη μεσαία-χαμηλότερη, λόγω της καθοριστικής συμμετοχής ξένων funds και επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Στις 27/75 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις Κυριακούλης, Τζιρακιάν, Πλαστικά Θράκης, ΑΒΑΞ, Ικτίνος, Intracom, Ευρωπαϊκή Πίστη, κρατώντας εν πολλοίς τα αρχικά κέρδη τους.

Στα 28,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 15:00, με ένα πακέτο για 156.961 μετοχές του ΟΤΕ στα 12,705 ευρώ. Σημειωτέον πως το εύρος διακύμανσης σήμερα είναι μεταξύ 12,61 έως 12,85 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v