Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Aνοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. nΤο πράσινο φως των δανειστών στον προϋπολογισμό αλλά και τις εκτιμήσεις Ντράγκι για το QE καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές. Τα «απόνερα» της Thomas Cook, τα περιθώρια για τράπεζες και οι τίτλοι με long τάση.

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Με οριακές μεταβολές χθες βράδυ στη Wall Street, μεγαλύτερες νωρίτερα στην Ευρώπη και λόγω των εξελίξεων με την Thomas Cook.

Στο ΧΑ οι απώλειες ακόμη μεγαλύτερες, με τον Παναγιώτη Υφαντή να αναλύει το ποιοι και πώς πληρώνουν τον... λογαριασμό του τουριστικού ομίλου, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει σημαντικά «ανοίγματα» στον ξενοδοχειακό τομέα, στο τουριστικό προϊόν. Ζημίες που συν τω χρόνω θα αποτιμηθούν και με το εγχώριο banking να πρέπει να καλύψει μέρος των παρενεργειών. Θα φανούν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ωστόσο η χθεσινή μέρα επιφύλασσε δύο ενθαρρυντικές εξελίξεις, με πρώτη τη χωρίς προβλήματα, όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2019, με τους δανειστές να μην έχουν ενστάσεις.

Η δεύτερη, οι εκτιμήσεις Ντράγκι στο εάν η χώρα μας θα προλάβει να επωφεληθεί των προνοιών που προβλέπονται (από 1ης Νοεμβρίου) από το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κάτι που λίγο-πολύ θεωρεί ως πολύ πιθανό σενάριο η αγορά αλλά με την εστίαση να αφορά κυρίως στο πότε η οικονομία της χώρας, το outlook της θα λογίζεται ως επενδύσιμο.

Με αυτά τα νεότερα, στη σημερινή συνεδρίαση προέχει κατ' αρχήν η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, καθώς ενδεχόμενη απώλειά τους θα έδινε εκ νέου πλεονέκτημα στους short.

Στις 862,59 με χαμηλό ημέρας στις 860,98 μονάδες και προφανές είναι πως η ζώνη τιμών 860-850 δεν θα πρέπει να διαρραγεί, προκειμένου να παραμένει σε ισχύ η εβδομαδιαία long τάση.

Στις 805,03 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, ακριβώς πάνω στο όριο (805) σε ωριαίο, με χαμηλό στις 792,66 μονάδες, τιμή χαμηλότερα της οποίας δεν θα πρέπει να κλείσει η συνεδρίαση. Σχετικό διάγραμμα, με χρήσιμα τεχνικά σημεία, έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο.

Στα του κλάδου, η μετοχή της Alpha Bank ήταν αυτή που δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις και παρουσίασε -τεχνικά- την πιο αδύναμη τάση.

Στην περιοχή των 2.133,57 μονάδες ο FTSE25, και αυτός σχεδόν πάνω στο όριο (2.130 μον.), με ενδεχόμενη διάσπασή του να οδηγεί προς τις 2.098 μονάδες.

Ομως, όπως σημειώνουν χρηματιστές, η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με τζίρο χαμηλότερο κατά σχεδόν 30 εκατ. από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε η αγορά κινήθηκε ανοδικά. Συνεπώς θα πρέπει να δούμε σήμερα τις αντοχές των long και τις διαθέσεις για περαιτέρω πίεση από τους short.

Oι μόνες μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο είναι αυτές της ΔΕΗ και της Sarantis. Στα 2,91 ευρώ η ΔΕΗ, σε εύρος διακύμανσης 2,898-2,98 με συναλλαγές 1,811 εκατ., είναι από χθες στο προσκήνιο, καθώς σήμερα αναμένεται η έκθεση της Ernst & Young για το παρόν και το μέλλον του ομίλου. Η αγορά σε σημαντικό μέρος της έχει προεξοφλήσει πως η ετυμηγορία του οίκου θα είναι σαφώς πιο θετική απ' ό,τι η προηγούμενη. Με πολλούς αστερίσκους μεν αλλά και με παρατηρήσεις ενθαρρυντικές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα θα πρέπει να βγάλουν αντίδραση «βαριά χαρτιά», όπως λ.χ. από ΟΤΕ ή Coca Cola ή και από Motor Oil, Mytilineos, Jumbo.

Το 35/67 στη σχέση ανοδικών/πτωτικών επιβεβαιώνει τη μόχλευση, που συνεχίζεται στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, ασχέτως του... κλίματος που επικρατεί στη μεγάλη. Τζιρακιάν, Κυριακούλης, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, ΑΒΑΞ, ΕΛΤΟΝ, Παπουτσάνης ξεχωρίζουν όπως και η μετοχή της ΤτΕ, κυρίως λόγω του μερίσματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v