ΧΑ: Οι νέες προκλήσεις για τον Γενικό Δείκτη

Ο τραπεζικός κλάδος καλείται να «οδηγήσει» σε υψηλότερα επίπεδα την εγχώρια αγορά. Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τους δείκτες. Ο ρόλος του διεθνούς κλίματος και ποια blue chips δείχνουν... ανοδικές διαθέσεις.

ΧΑ: Οι νέες προκλήσεις για τον Γενικό Δείκτη

Με απώλειες η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street και ενδεικτικό το μείον 0,36% του S&P 500 προς τις 2.996 μονάδες.  Στις 14,46 χωρίς αισθητή μεταβολή ο δείκτης VIX/CBOE, με τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο NYSE στο επίκεντρο.

Σε γενικές γραμμές, το διεθνές κλίμα διευκολύνει τις προσεκτικές κινήσεις, που κάνουν το τελευταίο διάστημα οι long, οδηγώντας τις αγορές λίγο υψηλότερα.

Στον ρυθμό αυτό, χθες, και το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο σε θέση οδηγού να συμβάλλει στην υπέρβαση των 870, με στόχο την εκ νέου προσέγγιση των 880 μονάδων, περιοχή όπου έχει σκοντάψει στο πρόσφατο παρελθόν η αγορά. Χρηματιστές και αναλυτές προεξοφλούν πως πωλητές vs αγοραστές θα δώσουν σκληρή
μάχη, με μερίδα να εκτιμά ότι από αυτή την αντίσταση θα ξεκινήσει μία σημαντική διόρθωση και άλλους να βλέπουν υπέρβαση του... φράγματος, με αφορμή λ.χ. μία θετική αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή.

Στις 873,50 ο Γενικός Δείκτης, στις 2.156,86 ο FTSE25 και στις 844,34 ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρότερο μερίδιο στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, καθώς η συνεδρίαση χρωματίστηκε από τις σημαντικές ρευστοποιήσεις που ενεργοποιήθηκαν σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με την αξία των συναλλαγών συνολικά στα περίπου 30 σε σύνολο 83 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως μέρος της ρευστότητας που αντλήθηκε κυρίως από εγχώριους θεματοφύλακες και διαχειριστές αμοιβαίων προορίζεται για την ΑΜΚ της Lamda και ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε και στη συνέχεια. Προς ενίσχυση αυτής της προσέγγισης, μάλιστα, επικαλούνται τα θεαματικά αυξημένα πακέτα που πέρασαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί, όπως φάνηκε και χθες, ο τραπεζικός, χάρη στην αντίδραση του οποίου απέκτησε ρυθμό και το μη τραπεζικό κομμάτι του δείκτη, με αποτέλεσμα μετά τις 15:00-15:15 να βγουν αρκετές αγορές από ξένους (και... ξένους) παίκτες και στα τραπεζικά χαρτιά αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips.

Σε συνάντηση καλεί το Μαξίμου τους τραπεζίτες, μας ενημερώνει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου, όπου εκτός από το πρόβλημα των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές θα τεθεί και το θέμα του σχεδίου «Ηρακλής». Πλησιάζουμε στο τέλος Οκτωβρίου και ακόμη μένουν μικρά αλλά σημαντικά να γίνουν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική ήταν ο οδηγός και για τον κλάδο και για την ευρύτερη αγορά, δίνοντας... ανάσες και σε μετοχές των Mytilineos, Motor OIL, TITAN αλλά και ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Ωστόσο με όσα μας αναφέρει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, η JP Morgan διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, με γνώμονα/αφορμή την αναβάθμιση των αναδυόμενων αγορών.

Μένει να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επηρεαστεί η στάση των traders, σε μία συγκυρία που η κάθε συνεδρίαση απαιτεί ενισχυμένη προσοχή και πιο ενδελεχή παρακολούθηση, καθώς και τα δύο σενάρια -της σημαντικής διόρθωσης αλλά και της υπέρβασης των 880 μονάδων- έχουν σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες.

Κλείνοντας, να πούμε πως το GREK/ETF διόρθωσε λίγο στα 9,76 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v