Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καρφωμένο» στις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

Υποτονική η συνεδρίαση, με μέτριες συναλλαγές και μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις για τις τράπεζες, συνεχίζει ανοδικά η Εθνική. Απώλειες για Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, σταθεροί ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola.

«Καρφωμένο» στις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με μικρά διαλείμματα ισχνών αντιδράσεων συνεχίζεται η αργόσυρτη διακύμανση του ΧΑ σε στενό εύρος, την ώρα που ανάλογη είναι η εικόνα σε Φρανκφούρτη και με το Λονδίνο να έχει «γυρίσει» οριακά σε θετικό έδαφος.

Από την αρχή της συνεδρίασης, που διαφάνηκε η απροθυμία πολλών traders να δοκιμάσουν τις δυνατότητες υπέρβασης των 880 μονάδων, κυρίως πωλητές ανέλαβαν τα... ηνία της συνεδρίασης προχωρώντας είτε σε κατοχύρωση μέρους της θέσης τους είτε στην επιλογή συγκεκριμένων μετοχών, στο πλαίσιο ενός απόλυτα φυσιολογικού stock picking.

Στα σχεδόν 32 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τον ρυθμό ροής των εντολών να έχει επιβραδυνθεί δραματικά, σταδιακά μετά τις 12:00, με συνέπεια στο διάστημα αυτό ο τζίρος να έχει ενισχυθεί κατά 24 εκατ., παραπέμποντας σε ένα «κλείσιμο» κοντά στα 60 εκατ., εκτός εάν προς το τελευταίο τέταρτο περάσουν σημαντικά πακέτα, όπως συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Περιορισμένες και οι προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank και Jumbo, με την τελευταία να έχει δύο πακέτα για 40.000 και 100.000 τεμάχια, στην τιμή των 17,50 ευρώ.

Στα υπόψη πως οι traders δεν έδειξαν να... συγκινούνται ούτε με τα αποτελέσματα του εντόκου 6μηνης διάρκειας, όπου επιβεβαιώθηκε η σταθερά πτωτική τάση για την απόδοση των κρατικών τίτλων. Με μηδενικό επιτόκιο (από 0,10%), με την προσφορά να καλύπτει κατά 2,88 φορές την έκδοση. Δεν... συγκινήθηκαν ούτε με τις βασικές αρχές του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Χατζηδάκης. Πωλητήρια για το 100% της Εμπορίας και υποδομές της ΔΕΠΑ, ενώ προωθούνται η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή και νέος γύρος αλλαγών στη ΔΕΗ. Στα 3,084 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, στα 2,115 με απώλειες του ΑΔΜΗΕ. Επίσης η αγορά δεν άλλαξε στάση μετά την αναβάθμιση -σε επενδυτική βαθμίδα- του ΟΤΕ από τον Standard & Poor's. Ισως από τα λίγα που συζητήθηκαν ήταν το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη κίνηση του οίκου αξιολόγησης να αποτελεί κάποιας μορφής προοίμιο για τη βαθμολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS.

Στην περιοχή των 871 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 863 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.158 ο FTSE25, με απώλειες περίπου όσες και ο τραπεζικός.

Το 41% του τζίρου στις τραπεζικές, με συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα σε τίτλους των ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.α.

Με αγοραστές στα blue chips των Cenergy, Aegean, ΔΕΗ, Lamda Development, ΟΛΠ, Tέρνα Ενεργειακής, Fourlis, πέραν των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Σήμερα με μικρή αντίδραση η Coca Cola, στα 27,24 ευρώ, με μικρές απώλειες ο ΟΤΕ, στα 13,53 ευρώ.

Στις 46 έναντι 52, με 88 χωρίς μεταβολή. Για AVAX και Τεχνική Ολυμπιακή η μεγαλύτερη και με υψηλούς τζίρους, στα 0,68 και 2,38 ευρώ αντίστοιχα η τιμή των δύο κατασκευαστικών. Με νέα άνοδο Entersoft, Epsilon καθ' οδόν προς την Κύρια Αγορά (από την ΕΝ.Α), αλλά και των Pasal, ΕΛΓΕΚΑ, Πλαίσιο κ.α. με λίγες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v