Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος «αποφασίζει» το πρόσημο

Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη παρά το θετικό γύρισμα του τραπεζικού κλάδου στο τέλος της συνεδρίασης. Πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Eurobank. Ελαφρά μειωμένος ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Στο τέλος «αποφασίζει» το πρόσημο

Συνεδρίαση κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας (λόγω της αργίας της Δευτέρας) και η οποία ήλθε να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που υποστηρίζουν, ότι τα “φτιασιδώματα” που παρατηρούνται στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες, μπορεί να έστειλαν στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε νέα υψηλά 16 μηνών, ή και να τον στείλουν υψηλότερα, όμως απέχουν παρασάγγας από το να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες γενικευμένης ανόδου, στο ταμπλώ του Χ.Α.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το ότι στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο “οδηγούν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ή η αναλογία αλλάζει λίγο πριν το “φίνις”.

Αξίζει υποσημείωσης, ότι στην σημερινή συνεδρίαση σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν οκτώ τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, στα υψηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από την άλλη, οι συνεχείς αυξομειώσεις του τζίρου, μόνο εκνευρισμό δημιουργούν στους περισσότερους Αναλυτές, που προσπαθούν να “μαντέψουν” την βραχυπρόθεσμη τάση, σε μία Αγορά που δεν έχει σταθερό βηματισμό και πάρα πολλά κρίνονται, κυριολεκτικά, στις “καθυστερήσεις” (!)

Συνεχίζει να υπάρχει προβληματισμός για την συμπεριφορά του τίτλου της ΕΕΕ (+1%), λόγω των σημαντικών ρευστοποιήσεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ο οποίος θα αυξηθεί αν ο τίτλος δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 27,00 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος έδωσε ενδοσυνεδριακή αντίδραση μέχρι τα 27,54 ευρώ (+1,62%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια, να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο και τους αγοραστές να επανέρχονται στο τέλος.

Συνεχίστηκε το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, κάτι το οποίο μεταφέρθηκε και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, καθώς το σύνολο των ενεργών Επενδυτών περιμένει τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,19% η απόδοση του 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0%, από 0,1% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (-0,72%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,17%), Εθνική (+1,52%) και Πειραιώς (-0,45%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, έπιασε την προσαρμοσμένη τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. στα 3,00 ευρώ, κλείνοντας σε υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο, προσαρμοσμένο, κλείσιμο, να έχει σημειωθεί στις 14/5/2018 (3,16 ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 860,22 (-0,80%) και 877,38 μονάδων (+1,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 875,86 (+1,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 874,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,81% και σε νέα υψηλά 16 μηνών.

Τεχνικά, συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 875 – 879.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που συνεχίζει να προβληματίζει εντονότατα με την “απάθεια” που συνεχίζει να επιδεικνύει στα όσα διαδραματίζονται στο Τραπεζικό ταμπλώ και όπως προαναφέρθηκε, η αδύναμη εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για την μετοχή της Viohalco (-1,09%), με την επόμενη και θεωρητικά ισχυρή, στήριξη, να εντοπίζεται στα 3,32 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 3,80 ευρώ.

Από τις 17/10 είχε να “δει” αρνητικό κλείσιμο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,73%), όμως σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”.

Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long”με το “stop” πολύ χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στα 6,31 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 6,95 – 7,00 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η προσοχή των ενεργών Παικτών ήταν επικεντρωμένη στην Τεχν. Ολυμπιακή (+8,52%), μετά την ανακοίνωση της Εισηγμένης ότι προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Επενδυτή, προκειμένου ο Τελευταίος να αποκτήσει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς Α.Ε. Να σημειωθεί ότι η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Άβακα (+7,87%), νέα ιστορικά υψηλά για Entersoft (+5,63%) και Epsilon Net (+5%), αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς το σημερινό +3,77% για την Fieratex, ενώ μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση Πλαίσιο (+2,11%) και Unibios (+1,80%).

Επιστροφή αγοραστών σε Quest (+0,57%), AS Company (+0,69%), Νηρέα (+5,24%) και Σπύρου (+4,13%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Περσέα (+1,20%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Frigoglass (-3,85%).

Χωρίς αλλαγές η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 878 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 862, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στις 2176 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2036 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αναμονή μίας ακόμη αναβάθμισης από την DBRS, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση από την S&P την περασμένη Παρασκευή θα δώσουν τον τόνο στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο επίκεντρο. Η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με θετικό κλείσιμο σε λίγο υψηλότερα επίπεδα είναι το πιο πιθανό σενάριο”, εκτιμά η Beta Sec.

“Ο Τραπεζικός δείκτης, κινητήριος δύναμη, με νέα υψηλά, έχει ως μεγάλο επόμενο στόχο τις 910 μονάδες και ισχυρή στήριξη στις 835. Ζητούμενο εδώ και καιρό για τον ΓΔ, μία άνοδος πάνω από τις 877 μονάδες, ώστε να ξεφύγει από τα όρια που έχει εγκλωβιστεί. Ουδέτερη η τάση και στις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες μπορεί να έχουν απωλέσει την δυναμική τους, κρατάνε όμως τα υψηλά τους”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ ‘χωνεύει’ την περιοχή των 870 μονάδων, με τους τζίρους να κινούνται άνω του μέσου ημερήσιο όγκου 90 ημερών. Οι πιέσεις στον τίτλο της ΕΕΕ αντισταθμίζονται από την άνοδο του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου του 2018. Η παραμονή πάνω από τις 855 μονάδες, αυξάνουν τις πιθανότητες προσέγγισης των 900 μονάδων. Στο εξωτερικό σήμερα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη της FED, το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αλλά και οι ανακοινώσεις Δεικτοβαρών Εισηγμένων, όπως Apple, Facebook. Αντίστοιχο των εκτιμήσεων καταγράφηκε το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Γαλλίας σε ετήσια βάση (1,3%) και ελαφρώς υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση (0,3%, έναντι εκτίμησης για 0,2%)”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Στάση αναμονής στα Αμερικανικά Χρηματιστήρια, ενόψει των αποψινών ανακοινώσεων της Fed, με τις Αγορές να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης”, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Μετά την νέα παράταση του “Brexit” έως τις 31 Ιανουαρίου, οι όποιοι λόγοι προβληματισμού έχουν εκλείψει, με τις κύριες Διεθνείς Αγορές να καταγράφουν νέα υψηλά.

Άξια αναφοράς η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων της Apple, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, λόγω της βαρύτητας που κατέχει στους Αμερικανικούς δείκτες.

Μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο Standard & Poor’s σε “ΒΒ-“ με θετικό outlook, την σκυτάλη παίρνει η DBRS την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Καναδέζικος Οίκος αξιολόγησης, διατηρεί την Ελλάδα 3 “σκαλοπάτια” από την επενδυτική βαθμίδα μαζί με την Standard & Poor’s και την Fitch, με την αυστηρότερη Moody’s μόλις ένα “σκαλί” χαμηλότερα. Βάσει των προαπαιτουμένων της DBRS στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση, η Ελλάδα πληροί και σε αυτή την περίπτωση τα κριτήρια για μια ενδεχόμενη αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα (από “BB low”, σε “ΒΒ”), όπου και θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Μία από τα ίδια και αυτή την εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος παραμένει “κολλημένος” χαμηλότερα των 880 μονάδων για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας και η έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, φαίνεται πως είχαν προεξοφληθεί πλήρως από την Αγορά, κάτι που δεν βοήθησε στην υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων, πόσο μάλλον για την δοκιμασία των 900 μονάδων.

Οι 860 μονάδες αποτελούν την σημαντικότερη στήριξη της Αγοράς, με την ζώνη τιμών των 830 - 820 μονάδων την αμέσως επόμενη στήριξη.

“Βαρίδι” στον Γενικό δείκτη η EEE, η οποία καταγράφει χαμηλά εννέα μηνών, ενώ βρίσκεται σχεδόν 30% χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Εντυπωσιακή αν και “αθόρυβη” παραμένει η πορεία του δείκτη Τραπεζών, ο οποίος καταγράφει νέα υψηλά 16 μηνών, με τις ΕΤΕ και ΑΛΦΑ να πρωτοστατούν στην πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Ειδικότερα, η μετοχή της ΕΤΕ έπιασε ξανά την τιμή της αύξησης στα 3 ευρώ, με τις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να υπολείπονται τις τιμές των 2 και 1 ευρώ κατά 6% και 11% αντίστοιχα. Οι Τραπεζικοί τίτλοι που υπολείπονται της πρόσφατης ανόδου, δηλαδή η ΕΥΡΩΒ και η ΠΕΙΡ, πρέπει να ξεπεράσουν πειστικά τα 0,9 και 3,17 ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά για τον ΔΤΡ, στηρίξεις εντοπίζουμε στις 845 και 812 μονάδες, ενώ οι κυριότερες αντιστάσεις βρίσκονται στις 900 και 949 μονάδες του κλαδικού δείκτη.

Αν και το διεθνές κλίμα παραμένει καλό και η εγχώρια ειδησεογραφία συνεχίζει να απαρτίζεται από θετικά νέα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά εμφανίζει απροθυμία να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα.

Η “μουδιασμένη” εικόνα της Αγοράς προβληματίζει ιδιαίτερα τους Συμμετέχοντες, με τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται σε συγκεκριμένους τίτλους.

“Το πρόγραμμα το επόμενο διάστημα είναι γεμάτο, ξεκινώντας την Παρασκευή με την αξιολόγηση της DBRS, την έναρξη δημοσίευσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου (5/11 ΕΛΠΕ, 7/11 ΟΤΕ) και τέλος η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley όπου θα εφαρμοστεί στις 27/11 με την ανακοίνωση των αλλαγών να λαμβάνει μέρος στις 7/11” υπενθυμίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Ανοδικά Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $9100 το Bitcoin.

Το Κοινοβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Καθαρή ζημιά που δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της Αγοράς, είχε το τρίτο τρίμηνο η Deutsche Bank, εν μέσω μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Όπως μετέδωσε το CNBC, η ζημιά ήταν ύψους 832 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2019. Οι Αναλυτές ανέμεναν απώλειες 778 εκατ.

Σε συνομιλίες για δυνητική συγχώνευση βρίσκονται η Ιταλοαμερικανική Αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler και η Γαλλική Peugeot. Όπως μετέδωσε το Reuters, στόχος είναι να δημιουργηθεί μία από τις Ηγέτιδες Αυτοκινητοβιομηχανίες Παγκοσμίως.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των Ατόμων εκτός Αγοράς Εργασίας ενισχύθηκε κατά 6.000, στα 2,287 εκατ., σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει μικρότερη άνοδος, κατά 2.000 άτομα.

Στο 0,3% διατηρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλικής Οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο βασικός δείκτης για το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ, υποχώρησε στις 100,8 μονάδες τον Οκτώβριο, από 101,9 έναν μήνα νωρίτερα και τις 103,1 τον Αύγουστο.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από την εκτίμηση της Αγοράς, που προέβλεπε 101,1 μονάδες. Ο δείκτης προσγειώθηκε στο πιο χαμηλό σημείο, από τον Ιανουάριο του 2015.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τα στοιχεία της υπόλοιπης Ευρωζώνης, ενισχύθηκε 0,9% τον Οκτώβριο. Η πρόβλεψη των Οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο ύψους 0,8%.

Κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 1,6%, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου η ανάπτυξη είχε “τρέξει” με 2%.

Οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις προσέλαβαν 125.000 Εργαζομένους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ADP και της Moody’s Analytics. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 100.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ προχώρησε ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο Ομιλος κατατάσσεται, πλέον, σε επενδυτική βαθμίδα “BBB-“ χάρις στην υποστήριξη από την ισχυρή λειτουργική επίδοση της Εταιρείας, ιδιαίτερα στην δραστηριότητα της Σταθερής Τηλεφωνίας στην Ελλάδα και την επαρκή ρευστότητα.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 869,56 (-0,44%) και 875,01 μονάδων (+0,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 873,65 (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 875,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,27%, ενώ μετά τις 17.00 σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 875,88 μονάδες (+0,28%).

Ο τζίρος στα 63 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι CENER και ΕΧΑΕ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Motor Oil, Fourlis, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.151 συμβόλαια).

Στα 14.756 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.724 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 649, 629 για τον Νοέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.172) κινήθηκε μεταξύ 2.154 και 2.173 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (130.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.338), Alpha Bank (4.703), Πειραιώς (951), ΔΕΗ (440), Εθνική (4.854), MIG (1.234), Ελλάκτωρα (199), Intralot (153), ΑΔΜΗΕ (115), Μυτιληναίο (495), ΟΠΑΠ (105), ΟΤΕ (162), Τέρνα Ενεργειακή (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.760, Alpha Bank 59.314, Εθνική 44.785, MIG 76.147, ΔΕΗ 14.886, Ελλάκτωρα 13.247, Πειραιώς 28.090, Μυτιληναίο 12.177, ΓΕΚ 10.074.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.426.569 τεμ., (από 53.426.569 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.102.681 τεμ. (25.282.527), ΔΕΗ 6.880.302 τεμ. (6.977.857), Eurobank 56.340.496 τεμ. (56.361.717), Εθνική 18.982.363 τεμ. (18.599.948), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v