Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φοβήθηκε» το… κάτι παραπάνω το XA

Απώλεσε την πλειονότητα των κερδών που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ με τον καθαρό τζίρο να εμφανίζει κάμψη. Στην Πειραιώς τα μεγαλύτερα κέρδη, άνοδο και για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Πιέσεις σε Coca Cola και ΔΕΗ, πακέτα στην Lamda.

«Φοβήθηκε» το… κάτι παραπάνω το XA

Απόλυτα διιστάμενες ήταν οι εκτιμήσεις των Αναλυτών, πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να επισημαίνουν τα νέα ιστορικά υψηλά, για τους δείκτες της Wall Street και τους περισσότερο συντηρητικούς να εστιάζουν στις επισημάνσεις του ΔΝΤ για τον Τραπεζικό κλάδο, που αναλύθηκαν επαρκώς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το Ταμείο, “σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει ο Τραπεζικός τομέας, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. H ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει, ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια”.

Σύμφωνα με τους Υπεύθυνους του Ταμείου, “Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε από ένα συνδυασμό φτωχών Τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών, αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη Γηραιά Ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργίας κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών Επενδυτών). Η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές Τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας”.

Παρά τις “γκρίζες” εκτιμήσεις – επισημάνσεις του ΔΝΤ, οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. επέλεξαν να συνταχθούν με περισσότερο αισιόδοξες απόψεις και σε αυτό βοήθησε σημαντικά η έκθεση της HSBC.

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση των συστάσεων για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς από “hold” σε “buy”, προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις τιμές - στόχους για τις τρεις, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank. Για την Eurobank η τιμή – στόχος ανά μετοχή αυξάνεται στα 1,04 ευρώ, από 0,94 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ, από 2,8 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,4 ευρώ, από 3,1 ευρώ, ενώ αντιθέτως για την Αlpha Βank η τιμή - στόχος μειώνεται στα 2,48 ευρώ, από 2,5 ευρώ προηγουμένως.

Εξαιρώντας τον Τραπεζικό κλάδο, που οδήγησε και σήμερα την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη παρέμεινε επιφυλακτική – αδύναμη, όπως και οι κινήσεις στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, με αποτέλεσμα η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, να δείχνει “ντέρμπι” στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης και τελικά να κριθεί υπέρ των “κόκκινων”.

Να σημειωθεί η προσέγγιση των 900 μονάδων και τα νέα υψηλά 4μηνου, για τον Γενικό Δείκτη, είχαν σαν αποτέλεσμα την συντεταγμένη υποχώρηση μετοχών και δεικτών από τα υψηλά ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, ενώ οι σημαντικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, είχαν σαν αποτέλεσμα την αισθητή ενίσχυση του τζίρου.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω διεξήχθησαν εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και μικτών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρήσει στο 1,445%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+0,05%) και Πειραιώς (+3,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+1,06%) και Eurobank (+1,68%), με τον τίτλο της Εθνικής να παραμένει υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (3,00 ευρώ).

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με την Alpha Bank να τερματίζει την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 924,17 μονάδες (+3,18%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 908,53 (+1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 906,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,16%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/6/2018 (926,45 μονάδες).

Τεχνικά, ο εν λόγω δείκτης έχει μπροστά του την αντίσταση στις 911 μονάδες και αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 924 μονάδων, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 941 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long”, παραμένει, μέχρι νεοτέρας, στις 815 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, επιτυχώς ολοκληρώθηκε η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις μη συστημικές Εγχώριες Τράπεζες, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άσκηση δεν προέκυψε θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης για Attica Bank, Praxia, Optima, (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και Aegean Baltic Bank, ενώ σε κάποιες Συνεταιριστικές Τράπεζες, δίνεται περιθώριο ενός έτους να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.

Την πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος να ενεργοποιήσει, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, σχέδιο για την αντιμετώπιση του 60% των “κόκκινων” δανείων, που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο “Ηρακλής”, “ο οποίος είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρό βήμα”, γνωστοποίησε από το βήμα του “4ου Thessaloniki Summit” ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, την τρέχουσα εβδομάδα, Στελέχη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Θα ελέγξουν τις διατάξεις του σχεδίου Νόμου για την παροχή Κρατικών εγγυήσεων επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note), τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (σχέδιο “Ηρακλής”), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η επιστολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ως προς το αν θα αναγνωρίζει με μηδενικό συντελεστή στάθμισης, τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior note), οι οποίοι θα φέρουν Κρατική εγγύηση.

Ολοκληρώθηκε από την Εθνική η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο προς την “Asopus LP” (Εταιρεία συνδεδεμένη με Επενδυτικά Κεφάλαια, Διαχειριστής των οποίων είναι η “CarVal Investors L.P.”)

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου έλειψαν οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-1,58%), ΔΕΗ (-1,38%), ΕΕΕ (-1,38%), Ελλάκτωρ (-0,91%), Ελ. Πετρέλαια (-0,57%), Lamda Development (-0,65%), Motor Oil (-0,55%), ΟΛΠ (-1,08%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Τέρνας Ενεργειακή.

Να σημειωθεί ότι με τρία διαφορετικά “πακέτα” που αφορούσαν 2,2 εκατομμύρια μετοχές άλλαξε χέρια το 2,75% της Lamda Development. Τα “πακέτα” άλλαξαν χέρια στην τιμή των 7,5 ευρώ και αφορούσαν σε 250.000 μετοχές, 630.000 μετοχές και 1.320.000 μετοχές. Η αξία τους στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τέλος Νοεμβρίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου από τη McKinsey & Company. Με αυτούς τους δύο ‘μπούσουλες’, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η ΔΕΗ αλλάζει σελίδα και στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να εφαρμόσει το νέο πλάνο της Κυβέρνησης και της Διοίκησης, για την πορεία της προς την ενεργειακή μετάβαση της Ενιαίας και Ελληνικής Αγοράς. Φυσικά για τη ΔΕH προέχει η επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, αφού οι τεράστιες ζημιές και τα προβλήματα ρευστότητας θέλουν χρόνο για να επουλωθούν”.

Να σημειωθεί ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,38%) έφθασε να αναρριχάται μέχρι τα 3,232 ευρώ (+1,44%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,024 ευρώ, όμως θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 3,236 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Πενταετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2024, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της Αγοράς και της ζήτησης, εκδίδει η Μυτιληναίος για τη χρηματοδότηση των σχεδίων της. Η διαδικασία θα τρέξει μέσω της Θυγατρικής της “Mytilineos Financial Partners SA”, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Αξιολόγηση “ΒΒ” με σταθερό outlook, υψηλότερη από το ελληνικό Δημόσιο, έθεσε η Fitch για τη Μytilineos, εν όψει της έκδοσης ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Εισηγμένη.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,82%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 10,08 ευρώ (+2,86%).

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο πάνω από τα 9,95 ευρώ, που γυρίζει τον τίτλο σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 9,655 ευρώ, ενώ η επόμενη – σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 10,25 ευρώ.

Κατηφορίζοντας στις κεφαλαιοποιήσεις, δυναμική επιστροφή των traders στην MLS στον απόηχο της ανακοίνωσης της Εταιρείας πως “η Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής ‘MAIC’ μπαίνει σε όλες της Android συσκευές”.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την AS Company (+4,56%), τρίτη για την Autohellas (+3,78%), τέταρτη για την MIG (+4,02%), ενώ συνεχίζεται το “διακριτικό μάζεμα” στην ΣΙΔΜΑ (+12,96%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πλ. Θράκης (+3,27%), Περσέα (+4,61%) και Attica Group (+7,32%), ακόμα ψηλότερα η Fieratex (+2,59%), νέα ιστορικά υψηλά για Epsilon Net (+0,76%) και Performance Technologies (+5,43%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή στην Profile (-5,69%).

Απόλυτα βραχύβια και η τελευταία ανοδική κίνηση για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,09%), ενώ στις τελικές δημοπρασίες εμφανίστηκε εντολή πώλησης 9000 τεμ. στα 2,00 ευρώ (-16,32%), η οποία αποσύρθηκε λίγο αργότερα.

Χωρίς αλλαγές η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η επόμενη αντίσταση στις 901 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 853 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στις 2245 – 2250 και το ημερήσιο “stop long” στις 2118 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η θετική ψυχολογία στις Ξένες Αγορές, προετοιμάζει το Χ.Α. να ακολουθήσει τη διεθνή τάση. Οι Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο, λόγω ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με την Alpha να δημοσιεύει αύριο (19/11) και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς” επισημαίνει η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 2,38% και έκλεισε την Παρασκευή στις 885,24 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Εβδομάδα Τραπεζικών αποτελεσμάτων, με την Alpha Bank να ανακοινώνει αύριο, Εθνική και Eurobank την Πέμπτη και την Τρ. Πειραιώς την Παρασκευή”, τονίζει η Merit Sec.

“Την Τρίτη 19/11, η Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου, από κοινού με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, ενώ την Πέμπτη 21/11 είναι η σειρά της Εθνικής και της Aegean. Η έλευση των Στελεχών από την πανίσχυρη DG – Comp (Γενική Δ/νση της Κομισιόν) και του SSM (Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών), αναμένεται να οδηγήσει στην τελική έγκριση του σχεδίου ‘Ηρακλής’. Διαμορφώνονται έτσι, προσδοκίες για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Τραπεζικού δείκτη. Με την παράλληλη υποβοήθηση από Δεικτοβαρείς τίτλους και μικρή, έστω, συναλλακτική αναβάθμιση, το σενάριο προσέγγισης της περιοχής 890 - 900 μονάδων είναι εφικτό”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ κινείται στο γνωστό ανοδικό κανάλι, με αντίσταση τις 903 μονάδες και στήριξη τις 854. Οι Διεθνείς Αγορές κινούνται στα υψηλά τους και η ευφορία τους δεν έχει ακόμη περάσει στη Ελληνική Αγορά. Πλησιάζει ο τελευταίος μήνας του έτους και σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Χωρίς εκπλήξεις, αλλά στο άνω εκτιμώμενο εύρος τιμών έκλεισε ο ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αγορά ενδέχεται να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα, αναμένοντας, σε πρώτη φάση, τα αποτελέσματα εννεάμηνου των Τραπεζών. Σχετικά με την άνοδο στην απόδοση της Ελληνικής 10ετιας, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, τουλάχιστον όσο κινείται χαμηλότερα της περιοχής του 1,70% - 1,90%. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης. Η εβδομαδιαία ατζέντα περιλαμβάνει και (Παρασκευή) τους πρόδρομους δείκτες PMI Markit για Ευρωζώνη και ΗΠΑ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά περιμένει τα αποτελέσματα του Τραπεζικού κλάδου, με το πιο σημαντικό γεγονός να είναι η λύση σε σχέση με τα NPE’S των Τραπεζών, που τόσο τις ταλανίζει τα τελευταία χρόνια”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπορεί ο κλάδος που κινεί τα νήματα να είναι ο Τραπεζικός, παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε να αφυπνίζονται και άλλοι τίτλοι, που το τελευταίο διάστημα μας είχαν συνηθίσει στην πλαγιοπτωτική κίνηση.

Αυτό βοήθησε σημαντικά την Αγορά να κάνει την διαφορά στην συνεδρίαση της Παρασκευής και πλέον να είναι μίαν ανάσα από το “μαγικό” επίπεδο του 900, που είναι κομβικό για την συνέχεια.

Οι Ξένες Αγορές βοηθάνε σε αυτό, παρόλα αυτά πιστεύουμε πως η Αγορά μας έχει ήδη αυτονομηθεί στην μεγάλη εικόνα. Το ότι είναι πρώτη Παγκοσμίως σε απόδοση για το 2019 με 45% απόδοση, είναι και η απόδειξη, γεγονός που όσο περνάει ο καιρός έλκει και νέους Επενδυτές.

Η ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ που φαίνεται πως αργά, ή γρήγορα θα ξεκινήσει, θα είναι και “σηματωρός” για την έναρξη του μεγάλου έργου, που τόσα χρόνια περιμένει η Χώρα και η Οικονομία. Η κίνηση της μετοχής από την ζώνη των 7,00 ευρώ και μετά, δείχνει ότι είμαστε κοντά σε αποφάσεις και αποκοπή.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, περιμένοντας να δούμε την Αγορά να ξεπερνά τον σκόπελο των 900 μονάδων. Ακόμα μακροοικονομικά δεν έχουμε δει να γράφεται τίποτα και εκτός σημαντικού απροόπτου μπροστά μας έχουμε να δούμε μεγάλα πράγματα.

“Φυσικά χρειάζεται στρατηγική και κανόνες, για να μπορέσουμε να καταγράψουμε σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον, χωρίς υπερβολές και χωρίς να παρασυρόμαστε μιας και το τελευταίο θα συμβεί αρκετές φορές”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $8500 το Bitcoin.

Απαισιοδοξία επικρατεί στο Πεκίνο, σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας, λόγω της απροθυμίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε, Η Κυβέρνηση της Κίνας θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει στην απόσυρση των συγκεκριμένων δασμών”, δήλωσε Κινεζική Κυβερνητική πηγή στο CNBC.

“Εάν η τρέχουσα διαδικασία αποπομπής οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από τη θέση του Αμερικανού Προέδρου, το Χρηματιστήριο και οι Αγορές θα ζήσουν μία πτώση άνευ προηγουμένου”, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ.

O Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε σήμερα ότι του αρέσει η ιδέα να καταθέσει στο Κογκρέσο, στην έρευνα για την παραπομπή του, λέγοντας πως θα το εξετάσει.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για να συζητήσουν την ανάπτυξη της Οικονομίας, την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Fed, στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι “είχε μια πολύ καλή και εγκάρδια συνάντηση με τον κ. Πάουελ. Συζητήθηκαν όλα, μεταξύ των οποίων τα επιτόκια, τα αρνητικά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός, η χαλάρωση, η ισχύς του Δολαρίου και ο αντίκτυπος της στη Μεταποίηση, το Εμπόριο με την Κίνα, την Ε.Ε. και Άλλους”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “πρωτογενές πλεόνασμα 5,755 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για αποτέλεσμα 2,314 δισ. ευρώ, εμφανίζει ο Κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η εκρηκτική αύξηση του πλεονάσματος, καθόλου δεν σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες, η Κυβέρνηση θα διανείμει ένα εξίσου εντυπωσιακό υπερπλεόνασμα, καθώς ο τελικός λογαριασμός της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να περιορίσει τις υπερβάσεις πλεονάσματος και τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο στο τέλος της χρονιάς, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, κόντρα στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή”.

Τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 16 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ διατηρεί η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία καταθέτει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου του Οργανισμού. Προβλέπει δε, ότι η Εταιρεία θα ανακοινώσει ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 0,21 ευρώ, για τη χρήση 2019.

Ο ΟΠΑΠ δημοσιεύει αποτελέσματα γ' τριμήνου στις 27 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 884,23 (-0,11%) και 896,44 μονάδων (+1,27%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 889,48 (+0,8%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 888,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος στα 88,9 εκατ., από τα οποία τα 17,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων.

Σχετικά μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.359 συμβόλαια).

Στα 9.728 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.947 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.834, 2.805 για τον Δεκέμβριο και 29 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.227,25) κινήθηκε μεταξύ 2.224,75 και 2.252,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Ελλάκτωρ, 5.104 ΟΤΕ, 38.077 Πειραιώς, 49.803 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.440), Alpha Bank (4.489), Πειραιώς (5.868), ΔΕΗ (1.226), Εθνική (5.273), MIG (2.233), Ελλάκτωρα (1.466), ΕΕΕ (191), ΕΧΑΕ (221), Μυτιληναίο (514), ΟΠΑΠ (562), ΑΔΜΗΕ (189), Jumbo (203).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.442, Alpha Bank 54.679, Εθνική 41.918, MIG 78.641, ΔΕΗ 15.563, Ελλάκτωρα 13.718, Πειραιώς 28.485, Μυτιληναίο 12.711, ΓΕΚ 10.254.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                             Name of Issuer                NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.410.821 τεμ., (από 46.410.821 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.106.132 τεμ. (23.947.532), ΔΕΗ 6.881.422 τεμ. (6.861.842), Eurobank 59.079.795 τεμ. (58.919.009), Εθνική 20.639.625 τεμ. (20.663.143), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.870 τεμ. (1.172.870).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v