Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες κρατούν το κλειδί των 900 μονάδων

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Οι κινήσεις της Alpha αναμένεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στις ανακοινώσεις των υπόλοιπων τριών τραπεζών.

ΧΑ: Οι τράπεζες κρατούν το κλειδί των 900 μονάδων

Σε νέα υψηλά ο Nasdaq, οριακές απώλειες για DJIA και S&P 500, πολύ κοντά στα τελευταία ιστορικά υψηλά τους. Θετικό το κλίμα σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, με traders και επενδυτές να προχωρούν στις τελευταίες κινήσεις τους πριν το κλείσιμο βιβλίων για το 2019. Στις 3.120,18 μονάδες ο S&P 500, στα 9,87$ το GREK/ETF, στις 12,86 μονάδες ο VIX/CBOE και το διεθνές περιβάλλον διευκολύνει τις κινήσεις των long στο ΧΑ, στην προσπάθειά τους να υπερβούν τις 901,57 μονάδες, υψηλό -μέχρι τώρα- για το 2019.

Ακόμη ένα βήμα, χθες, προς αυτή την κατεύθυνση, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips, σε ακόμη μία συνεδρίαση, με την αξία των συναλλαγών σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Στα 74,5 εκατ. -με το 32% στις τραπεζικές- χαμηλότερη απ' ό,τι τα 80 plus της Δευτέρας, όμως μεγαλύτερη του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Λίγο πάνω από τα 20 εκατ. τη Δευτέρα, σχεδόν 15, χθες, συνολικά 35 εκατ. περισσότερα σε δύο συνεδριάσεις, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως κάπως έχει αρχίσει να ενεργοποιείται -και πάλι- «φρέσκο χρήμα».

Σε απόλυτο μέγεθος, μεγαλύτερη η αξία των συναλλαγών στις τραπεζικές, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων -τρίτου τριμήνου- αλλά και σε blue chips, κάτι που αποδίδεται στις εκροές λόγω της επικείμενης ΑΜΚ της Lamda Develοpment και του... κλεισίματος βιβλίων, καθώς traders, διαχειριστές, funds «κλειδώνουν» σταδιακά μέρος των θέσεών τους.

Η ουσία είναι πως με την αγορά να έχει αντιδράσει 45,67% για το 2019, με τον τραπεζικό κλάδο, κατά 107,97% -οι υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς-, το ΧΑ αναδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμο, διασφαλίζοντας υψηλά bonus για θεσμικούς, διαχειριστές κ.λπ.

Στις 894,82 μονάδες το χθεσινό υψηλό για τον ΓΔ, στις 923,676 για τον ΔΤΡ και στις 2.242,51 μονάδες για τον FTSE25, με την ευρύτερη περιοχή, πέριξ αυτών, να είναι οι αντιστάσεις μας για σήμερα.

Συνεδρίαση με την προσοχή στραμμένη, κυρίως, στην Alpha Βank, η χθεσινή με τη διοίκηση Ψάλτη να ανακοινώνει ικανοποιητικά μεγέθη για το Q3 αλλά και ευρύτερο επανασχεδιασμό τόσο σε στρατηγικό επίπεδο όσο και στο καίριο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μείωση NPEs κατά 12 δισ. με κόστος 2 δισ., υποθέτω πως είναι η μεγαλύτερη μείωση «κόκκινων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο 1,906 με υψηλό ημέρας στο 1,961 ευρώ, η Alpha Βank μπορεί να διόρθωσε (0,73%), πλην όμως είναι αυτή που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών θα ακολουθήσει την Εθνική «πιάνοντας» την τιμή της αμκ του 2015, τα 2 ευρώ. Ωστόσο, ας περιμένουμε μία συνεδρίαση, καθώς αύριο ανακοινώνουν το Q3 τους, Εθνική και Eurobank. Στα 3,13 και 0,985 αντίστοιχα και στα 3,176 η Πειραιώς, που ανακοινώνει αποτελέσματα την Παρασκευή.

Με την HSBC να προχωρά σε θετική έκθεση για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μία μέρα μετά σε -επί της ουσίας- αναβάθμιση του outlook της οικονομίας είναι προφανές πως το στοίχημα στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία θα κερδηθεί (ή χαθεί) κυρίως από το αποτέλεσμα της προσπάθειας για τη δραστική μείωση των προβληματικών δανείων. Ο «Ηρακλής» πάει πάλι στις Βρυξέλλες, σημείωνε ο Στρατηγικός Αναλυτής, και η Αθήνα όπως και οι δανειστές θα πρέπει να «τρέξουν» ούτως ώστε να κερδηθεί λίγος από τον σημαντικό χαμένο χρόνο και να λειτουργήσει ο σχεδιασμός από τον Ιανουάριο του 2020.
Επικέντρωση μεν στις τράπεζες αλλά και διάχυση συναλλαγών και σε άλλες μετοχές, πέραν των συνήθων 4-6 blue chips-σηματωρών.

Στα 13,50 με υψηλό ημέρας στα 13,52 ευρώ ο ΟΤΕ, σε μία καλά μελετημένη κίνηση από τα 13,30 με θεαματική αύξηση συναλλαγών. Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση εάν το 2019 έκλεινε με το... 14άρι μπροστά και μία αποτίμηση προς τα 7 δισ. Στα 28,49, λίγο χαμηλότερα η Coca Cola, σαν... εφεδρεία εάν και εφόσον χρειαστεί, όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

ΑΔΜΗΕ/ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil και Lamda Development σε long τάση, με τη μετοχή της τελευταίας στα 7,78 ευρώ. Να δούμε εάν η ΑΜΚ θα γίνει με discount έναντι της τρέχουσας τιμής, σε ποια αναλογία, με την αγορά να μη γνωρίζει -ακόμη- όρους και προϋποθέσεις. Και με την Κεφαλαιαγορά να μην επιβεβαιώνει (ή διαψεύδει) για το αν όντως η εισηγμένη έχει υποβάλει το σχετικό έντυπο στην Κολοκοτρώνη. Τόση... μυστικοπάθεια από τις αρχές και την εταιρεία;

Σταθερά σε μόχλευση ένα όλο και ευρύτερο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς σχεδόν κάθε μέρα αναδεικνύεται και ένα... διαμαντάκι που για καιρό ήταν «θαμμένο» στο επενδυτικό περιθώριο.

Στο 1,66 η MLS με επαναφορά, σε χρόνο d.t, από χαμηλότερα του 1 ευρώ, επάνοδος της Lykos στο 1,595 και αφού «σκουπίστηκε» η όποια προσφορά βγήκε, υψηλός τζίρος στην AsCo, ικανοποιητικές συναλλαγές σε Byte και Τεχν. Ολυμπιακή, προσεκτική/διακριτική νέα άνοδος για την Attica Συμμετοχών, αγοραστές σε ΚΛΜ και Profile, σύντομη συσσώρευση στη Φιερατέξ κ.α., σε ένα τμήμα της αγοράς που εδώ και καιρό διεκδικεί και παίρνει ένα μέρος του ενδιαφέροντος, της προσοχής του επενδυτικού κοινού, κατά κύριο λόγο εγχώριο. Τάση, διαδικασία, που εκτός δραματικών ανατροπών θα έχει συνέχεια μέχρι και τις... 24 Δεκεμβρίου.

Ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη, ο οποίος από νωρίς εστιάζει στο ευνοϊκό περιβάλλον που θα διευκόλυνε αυξήσεις κεφαλαίου. Εκτιμώ πως και με την αυξημένη μερισματική πολιτική, το ΧΑ θα αρχίσει να πατά ακόμη πιο γερά στα πόδια του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v