Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια... καύσιμα οδηγούν προς τις 900 μονάδες

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα μηνύματα από τη χθεσινή προσπάθεια προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου και ο ρόλος-κλειδί του τραπεζικού κλάδου. Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και οι ανακοινώσεις για το Q3.

ΧΑ: Ποια... καύσιμα οδηγούν προς τις 900 μονάδες

Επιμένουν στα ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, με τον S&P 500 στην περιοχή των υψηλών και των 3.122 μονάδων. Στο ΧΑ, οι long εκμεταλλεύτηκαν όσο χρειαζόταν την ευκαιρία, το θετικό κλίμα στη Wall Street, για να δοκιμαστούν οι 900 μονάδες.

Ικανοποιητικό από αρκετές απόψεις το αποτέλεσμα, με τον Γενικό Δείκτη στις 888,29 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 88,8 εκατ. ευρώ, Στις 920 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 26% του τζίρου και την Πειραιώς να δίνει την ισχυρότερη αντίδραση, με 3,40% στα 3,102, με τζίρο στα 9,9 εκατ.

Κάτι η προεξόφληση μερίδας των traders των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, κάτι η έκθεση της HSBC που βλέπει θετικές προοπτικές τόσο για τα μάκρο της οικονομίας όσο για τη συνέχεια των τραπεζών και ο τραπεζικός ήταν για ακόμη μία φορά το «κλειδί», ο ρυθμιστής της τάσης.

Σε νέο υψηλό έτους ο τραπεζικός κλάδος, σε discount ΓΔ και FTSE25, φάνηκε χθες πως για την πειστική υπέρβαση των 900-905 μονάδων θα χρειαστούν και περισσότερες προσπάθειες και συναλλαγές μεγαλύτερες των 70 εκατ.

Το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 896,44 μονάδες είναι εκ των πραγμάτων ένα σημείο που τεχνικά θέλει προσοχή, καθώς πέριξ αυτού ενεργοποιούνται εντολές πώλησης. Για τον ΔΤΡ, η κατάσταση είναι λίγο πιο εύκολη, καθώς θα πρέπει να υπερβεί σήμερα-αύριο τις 925 μονάδες σε κλείσιμο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποτίμηση του Q3 των τραπεζών. Morgan Stanley και Deutsche Bank προχωρούν σε εκτιμήσεις και η αυλαία ανοίγει σήμερα με την Alpha Bank. Στο 1,92 η μετοχή, στα 9,6 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τις Εθνική και Eurobank να ακολουθούν, μεθαύριο, και την Πειραιώς να... κλείνει την Παρασκευή.

Προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί, το στοίχημα έχει ενεργοποιηθεί, νέοι παίκτες και φρέσκα κεφάλαια ενισχύουν το στίγμα της προεξόφλησης και το ΧΑ είναι σε αναμονή ή για την πειστική υπέρβαση των 905 ή για τη διόρθωση προς τις 970-960 μονάδες.

Ωστόσο θα σταθώ σε μία ισχυρή -κατά την εκτίμησή μου- ένδειξη και αυτή αφορά στην προσέγγιση της HSBC, ειδικότερα τον πήχη που βάζει για την Πειραιώς, στην αποτίμηση του 1,9 δισ., όταν η τρέχουσα είναι στο 1,3 δισ. και η μετοχή έχει «τρέξει» ένα 269,3% από την αρχή του έτους αλλά ακόμη υστερεί 2,90 ευρώ από την τιμή της ΑΜΚ 2015, των 6 ευρώ. Αυτό για να έχουμε μία τάξη μεγέθους για τα περιθώρια του κλάδου, εάν και εφόσον προχωρήσει η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων/ανοιγμάτων.

Γι' αυτό, εκτίμησή μου είναι πως παρότι ο κλάδος παραμένει σε ζώνες υψηλού κινδύνου, είναι αυτός που θα μπορούσε να κάνει πρωταθλητισμό και στη συνέχεια. Το 109,3% με το οποίο έχει αντιδράσει φέτος είναι πολύ μικρό -ακόμη- μπροστά στις απώλειες που έχει υποστεί από τα υψηλά του φθινοπώρου του 2007. Ομως, ένα ένα τα βήματα, με πρώτο και σημαντικό την επαναφορά στα προ του καταστροφικού 2015 επίπεδα. Και αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, με την HSBC να εστιάζει στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Ομως πέραν των τραπεζικών, κάτι κινείται και σε άλλους κλάδους/τομείς, με πρώτο αυτόν της ενέργειας. Ακολουθούν αυτός του real estate, με το hyper project του Ελληνικού να μπαίνει μπροστά αλλά και εταιρείες του μεγέθους και της ισχύος ενός Mytilineos να σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη βελτίωση του κλίματος, τα χαμηλά επιτόκια, τη διεθνή συγκυρία. Η Mytilineos ανήκει πλέον στο ολιγομελές club των ελληνικών παραγωγικών εταιρειών που διαθέτουν credit rating από μεγάλους οίκους όπως η Fitch, η Standard & Poor's. Το ότι ο διορατικός και κατά κανόνα πρωτοπόρος επιχειρηματίας προχωρά, σε αυτή τη συγκυρία, σε άντληση φθηνού χρήματος, ανταγωνιστικού και επιτοκιακά, έχει τη σημασία του.

Συνεπώς, συνεδρίαση προετοιμασίας για την... αφομοίωση των υψηλών, την εμφανή αλλαγή τάσης, συνάμα όμως αναμονής για μεγέθη των τραπεζών. Ημέρα Αlpha Βank, η σημερινή, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να μας δίνει από νωρίς πληροφορίες για τον σχεδιασμό της διοίκησης Ψάλτη, για τιτλοποίηση-μαμούθ και έκδοση ομολόγου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v