Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίνουν τάση οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Νέα απόπειρα προσέγγισης των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στη θέση του οδηγού. Βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Το διεθνές κλίμα, η αύξηση του τζίρου και τα σινιάλα για τους long.

Δίνουν τάση οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Καλά κρατεί το ανοδικό momentum στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Αφορμής δοθείσης και στο ΧΑ, οι traders ενεργούν από την αρχή της συνεδρίασης, επιχειρώντας να δώσουν συνέχεια στην ανοδική αντίδραση που είναι σε εξέλιξη.

Ο απεγκλωβισμός του ΧΑ από την πολύμηνη συσσώρευση, σε στενό εύρος μεταξύ 980-940 μονάδων, σε συνδυασμό με την αύξηση συναλλαγών/τζίρου, φαίνεται πως έχει ενεργοποιήσει κεφάλαια που για καιρό ήταν εκτός αγοράς. Δεδομένου ότι στο 7μηνο τα κάθε λογής funds και διαχειριστές αποκόμισαν διψήφια και τριψήφια κέρδη/υπεραξίες, ήταν λογική η στάση αναμονής που επέλεξαν να ακολουθήσουν αρκετοί από αυτούς.

Πλέον και καθώς σταδιακά διαμορφώνονται βελτιωμένες προϋποθέσεις, ορισμένοι ενεργοποιούνται εκ νέου, επανακάμπτουν, κάτι που αποτυπώνεται στην αύξηση των συναλλαγών, συνακόλουθα της αξίας, καθώς μέσα σε μόλις 3-4 συνεδριάσεις έφθασε προς τα 80 από τα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ. Η... μερίδα του λέοντος παραμένει επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο, αν και στο διάστημα της ανοδικής αντίδρασης είναι εμφανής η διάχυση και προς συγκεκριμένα blue chips. Ετσι, για παράδειγμα σήμερα, στα πρώτα 45', ο μεγαλύτερος τζίρος έχει γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ. Τρία μεγάλα πακέτα, για 56.897 στα 13,40 ευρώ, για 195.935 στα 13,395 και για 348.996 μετοχές στα 13,40 ευρώ, φέρνουν τον ΟΤΕ στην πρώτη θέση, με περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ.

Σταδιακά ενισχύονται βασικοί δείκτες και μετοχές, με ενδεικτική τη διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη από τις 889,37 (με μικρό ανοδικό χάσμα) προς τις 895 μονάδες. Συνεκτιμώντας το χθεσινό ενδοσυνεδριακά υψηλό διαφαίνεται ο σχηματισμός «διπλής κορυφής». Περιοχή αντίστασης, για τους long, όριο του οποίου απαιτείται η υπέρβαση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναφορά προς τα υψηλά έτους, λίγο μετά τις εκλογές, στις 901 μονάδες.

Με τον ΟΤΕ να «δένει» τα 13,30 ευρώ, ως σημείο αναφοράς και δυνητική στήριξη, ο FTSE25 διαμορφώνεται στις 2.241 μονάδες.

Στην περιοχή των 920 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, θα πρέπει να συνεχίσει πάνω από τις 925-930 σε κλείσιμο, προκειμένου η long τάση να εκταθεί σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στο επίκεντρο σήμερα η Alpha Bank και λόγω αποτελεσμάτων και με αφορμή την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού του ομίλου, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται, από νωρίς, στις τελευταίες εξελίξεις. Στο 1,949 ευρώ η μετοχή.

Κινητικότητα σε συγκεκριμένα blue chips, με τους ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ να συμπληρώνουν με τον ΟΤΕ την 5άδα.

Με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η αντίδραση για τη μετοχή της MLS, της μόνης από τον FTMid Cap στην πρώτη 10άδα της σχετικής κατάταξης.

Στις 45 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 27 με αρνητικό, ενώ για 117 η τιμή παραμένει χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v