Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικοί οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Κίνηση πέριξ των 890 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που χάνει τα πρωινά κέρδη του. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερη άνοδος σε Πειραιώς, πτώση για Alpha. Διψήφια άνοδος για MLS, Forthnet, ΣΙΔΜΑ.

Διστακτικοί οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Σε οριακά θετικό πρόσημο το ΧΑ, χάνοντας νωρίτερα τα όποια κέρδη είχαν σημειωθεί από την αρχή της συνεδρίασης έως και τις 13:55, οπότε «γύρισε» για λίγο και σε αρνητικό έδαφος.

Εκ προοιμίου γνωστό πως το πιθανότερο ενδεχόμενο ήταν αυτό της δοκιμασίας των traders λίγο χαμηλότερα των 900 μονάδων, προτού επιχειρηθεί μία προσπάθεια για την πειστική υπέρβαση των 900-905 μονάδων.

Ηδη στο προηγούμενο σχόλιό μας, με την αντίδραση των αγοραστών έως τις 894,82 μονάδες, κάναμε λόγο για ένδειξη σχηματισμού «διπλής κορυφής», επίπεδο όπου θα ενεργοποιούνταν εντολές πώλησης κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι αρκούνται στο 8% που είχε φτάσει να αποδίδει ο τραπεζικός κλάδος, σε διάστημα εβδομάδας. Σε αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το 10% που έχει αντιδράσει σε μέτρηση μηνός.

Στην περιοχή των 888 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από την επικέντρωση των συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο αλλά επίσης επιβεβαιώνεται η στροφή ενδιαφέροντος/ρευστότητας και σε συγκεκριμένα blue chips και μετοχές σηματωρούς.

Στροφή που, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αποδίδεται στην ενεργοποίηση αδρανών -μέχρι τελευταία- funds και traders εκ νέου στην αγορά, είτε προσβλέποντας στο... κυνήγι της προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των συστημικών ομίλων και τις εκθέσεις των ξένων οίκων είτε ποντάροντας σε επιχειρηματικές εξελίξεις σε κλάδους-κλειδιά, όπως λ.χ. της ενέργειας, της αξιοποίησης ακινήτων κ.α.

Το κύριο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται μεν στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως οι κινήσεις έχουν διευρυνθεί προς μετοχές των ΟΤΕ, Lamda Development, Mytilineos, Motor Oil, Autohellas κ.α., προσδίδοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις σε σχέση με τις πρώτες 5-6 του Νοεμβρίου.

Εμφανής η αλλαγή σκηνικού, με την... προσθήκη και νέων παικτών σε μία συγκυρία όπου αξιόπιστοι ξένοι οίκοι όπως η HSBC προχωρούν με θετική έκθεση για το εγχώριο banking και ένα 24ωρο μετά, σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Στην περιοχή των 905 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με τις 920-925 μονάδες να υπολογίζονται ως αντίσταση.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερη άνοδος για τον τίτλο της Πειραιώς, στα 3,10 ευρώ. Στο 1,90 με απώλειες 1,05% η Alpha Bank.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με αγοραστές σε Cenergy, ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Mytilineos, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Sarantis. Στα 13,48 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Στις 49/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με MLS, Forthnet, ΣΙΔΜΑ με διψήφιο ποσοστό αντίδρασης και τις Lykos, Profile, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, Space, Attica Group να ακολουθούν.

Στα 48 εκατ. ο τζίρος νωρίτερα, στις 15:40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v