Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τον… αραμπά η κίνηση προς τις 900 μονάδες

Ένα ακόμα μικρό βήμα έγινε σήμερα από τον Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο. Οι τράπεζες παραμένουν βασικός τροφοδότης της κίνησης. Μεικτά πρόσημα στις τάξεις των blue chips. Ανοδική αντίδραση 20% για τον τίτλο της MLS.

ΧΑ: Με τον… αραμπά η κίνηση προς τις 900 μονάδες

Επίπεδα που “κλωτσάνε”, όπως οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 2250 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχουν προσεγγίσει οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως η συντριπτική πλειονότητα των Παραγόντων της Αγοράς, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου το Χ.Α. να διεκδικήσει νεότερα υψηλά τρέχοντος έτους.

Η βελτιωμένη συναλλακτικά εικόνα, έστω και αν ο τζίρος παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. και λίγες μετοχές μονοπωλούν, επί καθημερινής βάσεως, το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, συνηγορεί για κάτι καλύτερο, υπό την προϋπόθεση της σταδιακής διεύρυνσης του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και θετικών εξελίξεων στα μέτωπα που περιμένει ειδήσεις η Αγορά.

Πρώτη θέση στην ατζέντα των ενεργών traders έχει το business plan που αναμένεται να ανακοινώσει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το σχέδιο μετασχηματισμού, οι βασικοί άξονες του οποίου είναι η τιτλοποίηση - μαμούθ μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δισ. ευρώ και οι ριζικές διοικητικές αλλαγές, θα ανακοινώσει το απόγευμα στους Επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Βank Βασίλης Ψάλτης, ενώ στα άμεσα σχέδια της Διοίκησης είναι η έκδοση ομολόγου Tier II, με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο που θα κινείται κάτω από το 6%”.

Από εκεί και πέρα, το σχέδιο “Ηρακλής”, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου των συστημικών Τραπεζών και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους, η επικείμενη Α.Μ.Κ. στη Lamda Development, το ευρωομόλογο της Μυτιληναίος, οι “εισαγόμενες”, θετικές εκθέσεις για την Χώρα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το Καζίνο στο Ελληνικό (οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή), θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.

Από την άλλη, ας μην περνά απαρατήρητο ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, τα λίγα deals που ανακοινώνονται, αφορούν Εταιρείες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπως και οι περισσότερες επιχειρηματικές ειδήσεις που αναμένονται (Forthnet, Ιχθυοκαλλιέργειες – δημόσιες προτάσεις, Τεχν. Ολυμπιακή – Πόρτο Καρράς, ΣΙΔΜΑ – Μπήτρος κ.λ.π.) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι και σήμερα οι περισσότερες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, παρέμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, επαναλαμβάνοντας την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, “οδηγούν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, είτε η αναλογία αλλάζει λίγο πριν το “φίνις”.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω θετικού κλίματος όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νεότερη υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,433% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+2,39%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,73%), Εθνική (+2,56%) και Eurobank (+1,44%).

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 923,67 (+1,94%) και 897,74 μονάδων (-0,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 914,42 (+0,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 915,36 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,03% και σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/6/2018 (926,45 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αντίσταση για τον εν λόγω δείκτη εντοπίζεται στις 924 - 927 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για τις 941 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25,, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (-1,19%), ΕΕΕ (-0,66%), Ελλάκτωρ (-0,34%), Ελ. Πετρέλαια (-0,46%), Jumbo (-0,11%) και Fourlis (-0,54%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,99%), όμως συνεχίζει να δείχνει δυσκολία υπέρβασης των 8,25 ευρώ, σε κλείσιμο.

Σε περίπτωση που δώσει ανοδικό ξέσπασμα, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 8,47 – 8,73 ευρώ. Στα 7,97 ευρώ έχει ανέβει το ημερήσιο “stop long”.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που οδήγησαν ψηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σε συνδυασμό με τις Τραπεζικές βοήθειες, οι πωλητές επέστρεψαν στην μετοχή της ΕΕΕ (-0,66%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα 26,98 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ τα 30,45 ευρώ δείχνουν ιδιαίτερα απαιτητική αντίσταση.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (+0,31%), αλλά συμπλήρωσε και 3,5 μήνες με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Στα 9,98 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και οι στηρίξεις στα 9,53, 9,34 και 9,20 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MLS (+20,29%), ενώ σήμερα ακολούθησε και το MLSO2 (+9,88%), αντέδρασε στο χθεσινό -19,11% η Forthnet (+18,13%), η εν εξελίξει κίνηση στην ΣΙΔΜΑ (+16,39%) ίσως απαιτεί αυξημένη προσοχή (εντοπίστηκε από την στήλη λίγο ψηλότερα των 0,50 ευρώ), μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 8,40 ευρώ θα ζητήσει των προσοχή των traders η Καράτζη (+0,62%), ενώ αύξησε συναλλαγές και έκλεισε στο υψηλό ημέρας η Τεχν. Ολυμπιακή (+2,56%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Θα χρειαστεί αυξημένες συναλλαγές για να υπερβεί τα 5,00 – 5,22 ευρώ η ΕΥΑΘ (+1,65%), επιστροφή αγοραστών στην Profile (+2,30%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Λύκος (+6,69%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η AS Company (+3,69%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τεχνική εικόνα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 901 και 2245 – 2250 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Αγορά θα προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, οδηγούμενη από τις Τράπεζες και τα μακροοικονομικά στοιχεία”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Θετική συνεδρίαση, καθώς οι όγκοι των συναλλαγών υποστηρίζουν μία ευρύτερη διάδοση του ενδιαφέροντος. Στη σημερινή ατζέντα Fourlis και Alpha Bank ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Fourlis και Alpha Bank ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα 9μηνου, με την Alpha να ανακοινώνει τα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της για τα επόμενα έτη. Η διάθεση για περαιτέρω ανοδική κίνηση των Τραπεζών, φαίνεται ότι διατελεί υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων, αλλά και των εξελίξεων περί το σχέδιο ‘Ηρακλής’, μεταθέτοντας χρονικά την κίνηση προς τις 900 μονάδες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρ’ όλο που οι όγκοι συναλλαγών είναι ικανοποιητικοί, φαίνεται ότι η αντίσταση στις 900 - 903 μονάδες δυσκολεύει τον ΓΔ, φέρνοντας τους ταλαντωτές σε οριακό σημείο. Τεχνικά είμαστε ‘long’ και σε τροχιά για νέα υψηλά, εφόσον δεν δούμε κάτι ανησυχητικό σε εγχώριο, ή διεθνές επίπεδο. Σε αναμονή των Τραπεζικών αποτελεσμάτων μέσα στην εβδομάδα, με την αρχή να κάνει η ΑΛΦΑ σήμερα. Το διεθνές κλίμα διατηρείται θετικό, επηρεάζεται όμως άμεσα από τη ροή μικτής ειδησεογραφίας σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας. Η προσοχή σήμερα αναμένεται στα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ και στα εταιρικά αποτελέσματα Εταιρειών λιανικής (Kohl's, Home Depot). Στα $3 δισ. οι ροές κεφαλαίων σε μετοχές Αναπτυσσόμενων Αγορών, τις τελευταίες 3 εβδομάδες (Bloomberg)”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ παραδίδει μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, όταν έρχεται αντιμέτωπος με βασικά τεχνικά επίπεδα της περιοχής των 900 μονάδων. Αντίστοιχα στο εξωτερικό οι βασικοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά. Στην προσπάθεια κατοχύρωσης των εν λόγω επιπέδων για την Ελληνική Αγορά, εκτιμούμε ότι θα πρωταγωνιστήσει και πάλι ο Τραπεζικός κλάδος. Επικεντρωνόμαστε στις ανακοινώσεις των Τραπεζικών μεγεθών εννεάμηνου. Σημειώνουμε ότι βαδίζοντας προς το τέλος μιας ιδιαίτερα καλής χρονιάς για το Χ.Α., ενδέχεται τα περιθώρια ανόδου να μην είναι σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η Αγορά στο τέλος του έτους πιθανότατα θα καταγράψει το καλύτερο κλείσιμο από το 2013”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά, μετά από 4 μετεκλογικούς μήνες συσσώρευσης, όπως ήταν λογικό, (προηγήθηκε ράλι 7 μήνες) δοκιμάζει τα υψηλά, που είχε καταγράψει την επόμενη των εκλογών. Το επίπεδο είναι σημαντική αντίσταση και είναι λογικό να ‘ταλαιπωρήσει’. Ο τρόπος που κινείται το Χ.Α. είναι σίγουρα θετικός (μάζεμα), αν εξαιρέσουμε τους όγκους συναλλαγών, θυμίζοντας ότι ο πολύπαθος Τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, από το υψηλό του Ιουλίου. Σημαντικά γεγονότα είναι η ΑΜΚ της LAMDA που έχουμε μπροστά μας, ενώ παράλληλα βλέπουμε ότι σταδιακά έχουμε καινούργιες εκδόσεις ομολόγων, με τελευταία την ανακοίνωση του Μυτιληναίο για 500 εκατ. έκδοση. Από την άλλη βλέπουμε την διάθεση Εταιρειών για νέες εισαγωγές, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κάνει σοβαρές προσπάθειες να αλλάξει σελίδα, ειδικά αν λυθεί το θέμα των NPE’S των Τραπεζών. Μπροστά μας έχουμε αρκετό χρόνο να δούμε τις εξελίξεις και προπάντων να αρχίσουν να συμβαδίζουν τα μάκρο της Οικονομίας, με τις χρηματιστηριακές τιμές. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, βραχυπρόθεσμα, το 2250 και το 2210 είναι τα δύο επίπεδα αντίστασης και στήριξης, με το δεύτερο να είναι και ‘stop’ στο ‘intraday long”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του σχεδίου ‘Ηρακλής’, του σχεδίου δηλαδή με την εφαρμογή του οποίου προσδοκάται η δραστική εξυγίανση του ενεργητικού των συστημικών Τραπεζών, καθώς ‘κόκκινα’ δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, θα μεταβιβαστούν σε Εταιρείες ειδικού σκοπού. Με ταυτόχρονη έκδοση ομολόγων, για την αποδοχή των οποίων θα απαιτηθούν Κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τους Διεθνείς Επενδυτές”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ένα εγχείρημα πολυσύνθετο, που απαίτησε χρονοβόρες διαβουλεύσεις μεταξύ των Τραπεζών, του Υπουργείου Οικονομικών και των Εποπτικών Αρχών, φτάνει στη φάση της έγκρισης και στη συνέχεια της νομοθέτησης, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του!

Ευλόγως, η Επενδυτική Κοινότητα έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τον Τραπεζικό κλάδο τους τελευταίους μήνες, με το ΔΝΤ να συνεχίζει και τώρα να αναφέρεται με απαισιοδοξία.

Όμως, οι Επενδυτικοί Οίκοι αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Η J. P. Morgan πριν μια εβδομάδα ήδη θεωρεί ότι με τον “Ηρακλή” αλλάζουν τα δεδομένα για τις Τράπεζες. Και χθες ήταν η σειρά της HSBC να διατυπώσει αισιοδοξία για τις προοπτικές του Τραπεζικού, αναβαθμίζοντας, μάλιστα, τις τιμές - στόχους για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος του Τραπεζικού κλάδου, επισήμανση που γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι Έλληνες Επενδυτές, αναβαθμίζει συνολικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε “overweight”, καλώντας τους Επενδυτές να τοποθετηθούν σε Ελληνικούς τίτλους, Τραπεζικούς και Άλλους !

Εκτιμώντας ότι η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα φέρει και τις επιθυμητές επενδύσεις, επιταχύνοντας έτσι το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αισθητά πάνω από το 2%, για το 2020.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αλλάξει το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες. Οι ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν, η ψυχολογία αναβαθμίστηκε και οι αγοραστές επανέκαμψαν. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε πάνω από τις 880 μονάδες και “βλέπει” πλέον την περιοχή των 895 - 900 μονάδων, ως αντίσταση που σε εύλογο χρόνο μπορεί να υπερπηδηθεί.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων, που είχαν οδηγηθεί πάνω από το 1,55% τις προηγούμενες ημέρες, υποχωρούν πάλι στο 1,44%, με τις Εταιρείες (όπως για παράδειγμα ο Μυτιληναίος) να επιδιώκουν να επωφεληθούν με έκδοση χαμηλότοκων ομολογιακών εκδόσεων.

Επιπλέον, οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 10μηνου διαμορφώνουν αισιοδοξία, για ευνοϊκή αντιμετώπιση των Ελληνικών αιτημάτων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιστροφής των κερδών από τους Ελληνικούς τίτλους.

Την ίδια ώρα, οι αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος παραμένουν. Ουδείς γνωρίζει αν στο εγγύς μέλλον θα υπογραφεί κάποια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα. Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση της παραπομπής του Προέδρου Τραμπ, είναι όμως σαφές το δημοσκοπικό προβάδισμά του στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί Υποψήφιοι “δεν πείθουν”.

Δεδομένη επίσης είναι και η έκρηξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, σε πρωτόγνωρα μεγάλο αριθμό Χωρών, όπως το Χονγκ - Κονγκ, η Βολιβία, το Ιράν, η Γαλλία, ο Λίβανος, η Αλγέρια κοκ.

Το Παγκόσμιο χρέος αγγίζει το 320% του Παγκόσμιου ΑΕΠ και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φτάνουν τα $115 τρισ. Ωστόσο, οι δείκτες των Διεθνών Αγορών, ο Eurostoxx 600, ο S&P 500 και ο Dow Joneς στη Wall Street αλλά και ο DAX με τον CAC στη Γερμανία και την Γαλλία, συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τους, ελέω της διατήρησης χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. “Διαψεύδονται έτσι, επί του παρόντος, όσοι διατυπώνουν ανησυχία για την Παγκόσμια Οικονομία και απαισιοδοξία για τις Διεθνείς Αγορές”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε αναβάθμιση της σύστασης για Ελλάδα σε “overweight”, από “neutral” προχώρησε η HSBC, μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τις Ελληνικές Τράπεζες σε "buy".

Όπως αναφέρει η HSBC, “στην Ελλάδα η εκλογή φιλικής προς το επιχειρείν Κυβέρνησης, αλλά και η επιτάχυνση της ανάπτυξης, δείχνουν να βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που ενισχύει τις προοπτικές και για το Χρηματιστήριο. Το Χ.Α. έχει κινηθεί καλά φέτος, αλλά έχει ακόμα δρόμο. Η μακροοικονομική ιστορία της Χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση στο τιμόνι. Ειδικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις μετοχές, όπως οι αποτιμήσεις, τα κέρδη και η ρευστότητα, προσθέτουν στα θετικά επιχειρήματα”.

Από μακροοικονομική σκοπιά, η HSBC περιμένει φέτος ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ και 2,2% το 2020.

Ερώτηση για το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου και τους υπολογισμούς βιωσιμότητάς του, που έχουν βασιστεί σε επιτόκια που δεν ισχύουν σε αυτή τη φάση, υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στον πρόεδρο του Eurogroup.

“Περιμένουμε νέο υπολογισμό της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους, που θα λαμβάνει υπόψη του τη μείωση των επιτοκίων. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αυτό προσεχώς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα θετικά νέα”, απάντησε ο Μάριο Σεντένο.

Ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας 2% για το 2019 και 2,4% για το 2020, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

“Οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι, πιθανότατα, οι εξαγωγές και μία ισχυρότερη επίδραση της Ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας”, αναφέρει σε έκθεσή της για τη μετάβαση από το 2019, στο 2020.

Τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της Aegean στο εννεάμηνο καταθέτει η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "accumulate" και την τιμή - στόχο των 9 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Aegean (ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου στις 21 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς) θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 78,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 894,82 (+0,74%) και 886,86 μονάδων (-0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 891,78 (+0,39%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 893,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57% και σε νέα υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/7 (899,93 μονάδες).

Ο τζίρος στα 74,5 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ, ΑΣΚΟ), ενώ ΑΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Fourlis και στο υψηλό οι Εθνική, Eurobank, TITC, Motor Oil και ΔΕΗ.

Προς το τέλος βελτιώθηκε η αναλογία ανοδικών (68) – πτωτικών μετοχών (45), ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.663 συμβόλαια).

Στα 10.669 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.728 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.224, 1.189 για τον Δεκέμβριο και 35 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.236,25) κινήθηκε μεταξύ 2.217 και 2.247,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (38.077 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.650), Alpha Bank (6.986), Πειραιώς (3.098), ΔΕΗ (435), Εθνική (6.394), MIG (1.636), Ελλάκτωρα (723), ΓΕΚ (134), Intralot (149), Μυτιληναίο (143), ΟΠΑΠ (618), Lamda Development (139), Viohalco (107), ΟΤΕ (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.861, Alpha Bank 54.678, Εθνική 43.871, MIG 79.500, ΔΕΗ 16.070, Ελλάκτωρα 20.272, Πειραιώς 30.219, Μυτιληναίο 12.745, ΓΕΚ 10.218.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.310.821 τεμ., (από 46.410.821 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.228.132 τεμ. (24.106.132), ΔΕΗ 6.881.422 τεμ. (6.881.422), Eurobank 57.601.517 τεμ. (59.079.795), Εθνική 20.774.587 τεμ. (20.639.625), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.172.870).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v