Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τις 900 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης παρά τις πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Σε θετικό έδαφος η Πειραιώς, άνοδος για Μυτιληναίο, τζίρος σε ΟΠΑΠ λόγω MSCI και Lamda Development.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Σε ΟΠΑΠ και Lamda Development, επικεντρώνονται οι κινήσεις στα πρώτα 50΄ της συνεδρίασης.

Στο μεν Οργανισμό, λόγω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αλλαγών στους δείκτες MSCI (στάθμιση βαρύτητας) εξέλιξη που θα φέρει εκροές-εισροές (*) στη μετοχή. Στη δε δεύτερη, λόγω της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Χωρίς δικαίωμα, από αύριο η μετοχή, που πρακτικά σημαίνει, πως όποιος θέλει να συμμετάσχει στην αμκ θα πρέπει να πάρει από την αγορά.

Σε αυτές τις 2 μετοχές πραγματοποιείται μεγάλο μέρος των συναλλαγών, ένδειξη πως έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικοί μηχανισμοί.

Για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, χρηματιστές υπολογίζουν σε 20 με 30 εκατ. ευρώ τις εκροές, συνεκτιμώντας την ανάλογη μείωση του συντελεστή, σε 60% από 67% ,στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε, ο οίκος FTSE Russell είχε μειώσει την στάθμιση προκαλώντας εκροές, ύψους 36 εκατ., με εύλογη την πίεση στη μετοχή και το πτωτικό χάσμα, εκείνης της ημέρας (4 Νοεμβρίου). Ως εκ τούτου στην αγορά αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των συναλλαγών, με αποκορύφωμα- κατά πάσα βεβαιότητα- προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Με τον ΟΠΑΠ να διορθώνει, έως τα 9,91 (από τα 10,02 ευρώ)και την Lamda Development, έως τα 7,48 (από τα 7,68 ευρώ) δικαιολογείται το πτωτικό ξεκίνημα της αγοράς. Στα 6,70 η τιμή για την αμκ της Lamda, σε αναλογία 1,22/1 μετοχές και τον Φώτη Κόλλια, να αναλύει όλο το επενδυτικό πλάνο για την αύξηση-εξπρές της εισηγμένης.

Εως τις 893,66 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 900,25 ο Τραπεζικός και έως τις 2.242,99 ο FTSE25.

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, πέραν των 2 μετοχών που αναφέρθηκαν, σε τίτλους των Εθνικής, ΟΤΕ αλλά και Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ κ.α. Αναλογικά ενισχυμένος ο τζίρος και σε μετοχές εισηγμένων, που αυτές τις ημέρες ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Σήμερα, είναι η σειρά της Motor Oil (και της Quest), αύριο του ΟΠΑΠ και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος η ΔΕΗ, τα μεγέθη της οποίας τα αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον η αγορά.

Αυξημένος, σε σχέση με το αντίστοιχο χθεσινό διάστημα, ο τζίρος κατανέμεται σε τραπεζικές (41%), τηλεπικοινωνίες/ΟΤΕ (18%) και ταξίδια-αναψυχή/ΟΠΑΠ (12%).

Με βάση την ροή των συναλλαγών, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης και προεξοφλώντας σημαντικές εντολές να ενεργοποιούνται στις 17.00-17.15 η αξία, λογικά, θα υπερβεί αισθητά τα 71 εκατ., της χθεσινής.

Σε Cenergy, TITAN, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή υπερισχύουν οι αγοραστές, στα blue chips, στην Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο.

Με την ολοκλήρωση, της πρώτης ώρας συνεδρίασης, 33 μετοχές ήταν με θετικό πρόσημο έναντι 34 με αρνητικό, ενώ 116 χωρίς μεταβολή.

(*) η ανακοίνωση του MSCI θα γίνει, αρκετά μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, κάτι που προοιωνίζεται αυξημένες συναλλαγές, στη μετοχή του ΟΠΑΠ, τουλάχιστον στην αρχή της αυριανής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v