Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλος τζίρος, μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Συναλλαγές 146 εκατ. ευρώ έφερε το rebalancing στους δείκτες MSCI με τον Γενικό Δείκτη να οπισθοδρομεί στις 891 μονάδες. Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική ο μεγαλύτερος τζίρος. Στον τραπεζικό κλάδο η μεγαλύτερη πίεση. Η εικόνα στα blue chips.

Μεγάλος τζίρος, μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που κούρασε όσους είχαν την υπομονή να την παρακολουθήσουν από αρχής μέχρι τέλους, η σημερινή, καθώς το σύνολο των traders επέλεξαν την στάση αναμονής περιμένοντας πιθανές ευκαιρίες και ακραίες μεταβολές που θα μπορούσε να διαμορφώσει το rebalancing, από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI και αφού ήταν κοινή πεποίθηση μεταξύ των Αναλυτών, οι πιθανές ελεγχόμενες εκροές, λόγω της αύξησης της βαρύτητας των Κινεζικών μετοχών, στις Αναδυόμενες Αγορές.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ συνεχίστηκε η επενδυτική αδράνεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όσον αφορά τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το “ερώτημα του εκατομμυρίου”, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι εντυπωσιακά θετικές εκπλήξεις από τα συνεχιζόμενα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, είναι αν στις τρέχουσες αποτιμήσεις η Εγχώρια Αγορά έχει κεφαλαιοποιήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε Τράπεζες, Επιχειρήσεις, Οικονομία, όπως και αυτές στις Αγορές Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων, αλλά και τις τελευταίες αξιολογήσεις από Διεθνείς Οίκους.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το εγχείρημα της κίνησης προς νέα υψηλά και προς τετραψήφια νούμερα για τον Γενικό Δείκτη, δείχνει να εμπεριέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, εκτός και αν η ανοδική διαφυγή είναι “τεχνικού χαρακτήρα” και αποτέλεσμα κίνησης λίγων Δεικτοβαρών μετοχών, προκειμένου να βάλει σε “δεύτερες σκέψεις” τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν αυξημένη ρευστότητα εκτός Αγοράς.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και παρά τα χθεσινοβραδινά νέα ρεκόρ της Wall Street, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,377% η απόδοση του 10ετους).

Από εκεί και πέρα, μπορεί στο rebalancing να έλειψαν οι ακραίες μεταβολές, όμως οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων έγιναν αισθητές στον τζίρο.

Έτσι, ενώ στις 17.00 ο τζίρος έφθανε στα 60,9 εκατ., το “κουδούνι” της λήξης τον βρήκε στα 144,1 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, άλλαξε χέρια μετά τις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, η εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όπου η μετοχή της Εθνικής (-2,10%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,47%), Eurobank (-2,84%) και Πειραιώς (0%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 909,53 (0%) και 892,03 μονάδων (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 894,84 (-1,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 892,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,87%.

Για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 875, με πρώτη στήριξη στις 891 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση παραμένει στην ζώνη 924 – 940.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα δεν ικανοποίησε με την γενικότερη εικόνα του, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,57%), Cenergy (+0,30%), ΔΕΗ (+0,26%), ΕΕΕ ((+0,64%), ΕΧΑΕ (+0,77%), Μυτιληναίος (+0,20%), ΟΠΑΠ (+0,89%), Motor Oil (+0,74%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και Σαράντη.

Μπορεί σήμερα να κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως, σίγουρα, δεν έχει υποχωρήσει αισθητά από τα πρόσφατα υψηλά 134 μηνών, ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,72%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 13,95 – 14,00 ευρώ, προκειμένου να βάλει σαν επόμενο στόχο την περιοχή των 15,40 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 13,32 ευρώ.

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στην συνεδρίαση της 15/11 για τον τίτλο του Ελλάκτωρα (-1,07%), ενώ ακολούθησαν έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 1,804 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι πωλητές πάρα πολλά θα κριθούν στην επόμενη στήριξη των 1,64 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΕΧΑΕ (+0,77%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, αλλά υποχώρηση σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 4,74 ευρώ (+3,61%).

Παρά ταύτα, μετά και το σημερινό κλείσιμο ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 4,44 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 4,80 και 4,94 ευρώ.]

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Εταιρείας Euroxx ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με νέα ονομαστική αξία €0,36 (από €0,60) ανά μετοχή.

Επίσης από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 740 ομολογίες του μη μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, με ημερομηνία έκδοσης 26/06/2018, της Εταιρείας B&F. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των εισηγμένων ομολογιών στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφώνεται σε 24.260 ομολογίες.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Ιντρακόμ (-1,69%) από τα 1,082 ευρώ (κλείσιμο 5/9), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lavipharm (-11%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για την MLS (-3,67%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον Μαθιό (+16,32%), επιστροφή αγοραστών στην MIG (+5,56%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/11 για Νηρέα (+0,48%) και Πετρόπουλο (0%), ενώ η Κρέκα (+19,75%) έκανε συναλλαγές ικανές να διαμορφώσουν τιμή.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η πρώτη στήριξη στις 882 και η πρώτη αντίσταση στις 901 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2262 και η πρώτη στήριξη στις 2200 – 2190 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Στη σημερινή ατζέντα τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI έλαβε χώρα στο κλείσιμο. Σημειώνεται πως στο δείκτη MSCI Global συμμετέχουν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν. Αναμενόμενο οι ροές, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, να επηρεάσουν την Αγορά και να δώσουν την τάση στη σημερινή συνεδρίαση”, αναφέρει η Beta Sec.

“Το rebalancing λόγω ανακατατάξεων στους συντελεστές των μετοχών του δείκτη MSCI, είχε σαν αποτέλεσμα μια συνεδρίαση ‘ειδικών χαρακτηριστικών’ με υψηλή μεταβλητότητα, αυξημένες συναλλαγές και αρνητικό πρόσημο για τον ΓΔ. Ο Όμιλος Infoquest ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μηνου του”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επαφή με τα υψηλά κράτησε το Χ.Α., χωρίς όμως να καταφέρει και πάλι να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. Η τάση παραμένει σταθερά ανοδική και οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερη ζώνη. Αντίσταση στις 903 μονάδες και στήριξη, πλέον, οι 888. Σήμερα σημειώθηκαν ήπιες εκροές, λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Η αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας και για αποφυγή Παγκόσμιας ύφεσης το 2020, διατηρεί τους θετικούς ρυθμούς διεθνώς, σε μια εβδομάδα χαμηλού τζίρου λόγω εορτών. O S&P 500 τεχνικά υπεραγορασμένος από χθες με RSI (14) στο 72. Η προσοχή αναμένεται στα εταιρικά αποτελέσματα (Best Buy, Dell) και σε οικονομικές ανακοινώσεις (US Home Prices, New Home Sales, Consumer Confidence, Manufacturing index)”, αναφέρει στις εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔ προσεγγίζοντας τα τοπικά υψηλά των 900 μονάδων. Το μοτίβο της Αγοράς δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ήτοι οι ταλαντώσεις γύρω από αυτήν την περιοχή είναι το πιθανότερο σενάριο για το επόμενο διάστημα, ειδικότερα όσο το διεθνές κλίμα παραμένει ευνοϊκό. Αυξημένα ήταν τα καθαρά κέρδη εννεάμηνου της ΕΧΑΕ στα €5,9 εκατ. (+157% yoy). Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό ήταν το καλύτερο 3ο τρίμηνο από το 2014, με την κερδοφορία να ανέρχεται στα €3,7 εκατ. (3ο τριμ. 2014 €3,8 εκατ.). Στο εξωτερικό ο S&P 500 έχει καταγράψει 6 σερί εβδομάδες ανόδου με εξαίρεση την προηγούμενη που έκλεισε με οριακές απώλειες (-0,33%). Νέο ιστορικό ρεκόρ επετεύχθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ σήμερα αναμένονται σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία για καταναλωτική εμπιστοσύνη, πωλήσεις κατοικιών, αποθεμάτων χονδρικής και μεταποίηση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Στις παρυφές των 900 μονάδων κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. (για 3η φορά φέτος), με το σενάριο υπέρβασής τους, μέχρι το τέλος της εβδομάδος, να εκτιμάται ως ιδιαίτερα πιθανό” σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανοδικής κίνησης του Τραπεζικού κλάδου, από κοινού με ένα μικρό αριθμό επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων. Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή έχει η πρόοδος που συντελείται στη διαδικασία της επικείμενης θεσμοθέτησης της διαδικασίας εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, με το σύνολο των Τραπεζών να συμμετέχουν στις υπό νομοθέτηση τιτλοποιήσεις με Κρατικές εγγυήσεις.

Έτσι, από κοινού με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα 9μηνου, όλες οι Τράπεζες αναγγέλλουν τους στόχους τους για την επόμενη διετία. Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα ακόμη στάδιο, εκείνο της ΤτΕ, προκειμένου να υπάρξει δραστικότερη μείωση των “κόκκινων” δανείων και το ποσοστό στο σύνολο να υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό, όσο δηλαδή στις άλλες Τράπεζες της Ευρωζώνης, όπου διαμορφώνεται στο 3,8%.

Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει συναλλακτικά υποτονικό και “απονευρωμένο”. Οι τίτλοι της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης υστερούν, καθώς πλειάδα επιχειρηματικών εξελίξεων καθυστερούν ως προς την ολοκλήρωσή τους. Για παράδειγμα, οι διαπραγματεύσεις τουΟομίλου Σαββίδη για την απόκτηση του Πόρτο Καρράς και οι συζητήσεις του Ομίλου Μαρινάκη για τη Forthnet είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εν δυνάμει deals, για τα οποία ουδείς μπορεί να πιθανολογήσει πότε και αν θα ολοκληρωθούν.

Έτσι, πολλοί Επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο σκηνικό ασύμμετρης συμπεριφοράς, ανάμεσα στην υψηλή και την μεσαία - μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία έναρξης της μεγάλης Α.Μ.Κ. της Lamda Development, από κοινού με την αναγγελία χρηματοδότησης από δύο συστημικές Τράπεζες, συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης σε σχέση με την πεποίθηση της Αγοράς, ότι ο χρόνος έναρξης του επενδυτικού σχεδίου στο Ελληνικό δεν είναι πλέον μακρινός, με το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τα έργα στους πρώτους μήνες του 2020 να προβάλει ως ισχυρό. Επιπλέον, οι υψηλές τουριστικές εισπράξεις του 1ου 9μηνου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδοση - έκπληξη σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο, που θα ανακοινωθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητες την Παγκόσμια Οικονομία και η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητεί πρόσθετες δημοσιονομικές δράσεις από τις Κυβερνήσεις. Με τον Νουριέλ Ρουμπινί, το γνωστό για τις καταστροφολογικές προβλέψεις του Οικονομολόγο, να αρθρογραφεί επισημαίνοντας 8 λόγους εξαιτίας των οποίων τα πράγματα μπορούν να χειροτερεύσουν και με την συνέχιση της παρουσίας του Προέδρου Τραμπ να είναι ένας από αυτούς τους λόγους.

Ωστόσο, οι δείκτες στη Wall Street συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλές επιδόσεις, με τον νυν Πρόεδρο να έχει σαφές προβάδισμα σε σχέση με την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ !

“Όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν παραμένουν ανοικτά, σε σχέση με την Παγκόσμια Οικονομία και την πορεία των Αγορών”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Υπεροχή των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Ψηλότερα το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Προσπαθούν να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, προς τα $7100 κινείται το Bitcoin.

Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία ενισχύθηκε όσον αφορά την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας. “Οι δύο Πλευρές είχαν ακόμη μία τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την επίλυση βασικών ζητημάτων”, σύμφωνα με το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Το τηλεφώνημα έγινε μεταξύ του κορυφαίου Εμπορικού Διαπραγματευτή της Κίνας, Λίου Χε και του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιζερ, καθώς και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Εν τω μεταξύ, κέρδη άνω του 8% σημείωσαν οι μετοχές της Alibaba στο ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η μετοχή του Κινεζικού Κολοσσού στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο έφτασε στα 190,45 δολάρια Χονγκ Κονγκ, ή $24,33, ενώ η τιμή προσφοράς ήταν 176 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της Εταιρείας είναι ήδη εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, όπου η ΙΡΟ του 2014 χτύπησε ιστορικό υψηλό, αντλώντας $25 δισ. Η ΙΡΟ στο Χονγκ Κονγκ συγκέντρωσε περισσότερα από $11 δισ.

Ανοδικά θα κινηθεί το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό μελετών Αγοράς GfK.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης αναμένεται να αυξηθεί στις 9,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 9,6 τον Νοέμβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, ανέμεναν 9,6 μονάδες.

Πρόστιμο 43,9 εκατ. Στερλίνες ($56,3 εκατ.) επέβαλε στη Βρετανική Μονάδα της Citigroup η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), το μεγαλύτερο στην ιστορία της, αναφέροντας ότι “έκανε σημαντικά λάθη στα στοιχεία που ανακοίνωσε σχετικά με το κεφάλαιο και τη ρευστότητά της, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα που χρησιμοποιούσαν, για να αναφέρουν χρηματοοικονομικές πληροφορίες στις Ρυθμιστικές Αρχές”.

Τo έλλειμμα των ΗΠΑ στο Εμπόριο Αγαθών συρρικνώθηκε κατά 6% τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα των τελευταίων 11 ετών, το 2019.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών διολίσθησε στα $66,5 δισ. τον Οκτώβριο, από $70,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν έλλειμμα $71,8 δισ.

Συγκρατημένη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιώντον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 733.000. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 4,5%, αντί για απώλειες 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 891,33 μονάδες (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 891,8 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 891,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 144,1 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ) ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι CENER, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Εθνική, Jumbo, Fourlis και ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με ήπια διόρθωση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.943 συμβόλαια).

Στα 10.719 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.823 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 903, 852 για τον Δεκέμβριο και 51 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.245,75) κινήθηκε μεταξύ 2.242,5 και 2.256,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.468), Alpha Bank (1.679), Πειραιώς (1.078), ΔΕΗ (235), Εθνική (1.591), MIG (2.343), Ελλάκτωρα (346), Jumbo (179), Μυτιληναίο (108), ΟΠΑΠ (431), ΕΕΕ (104), ΓΕΚ (133), ΕΧΑΕ (169), Intralot (128), Lamda Development (635).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.593, Alpha Bank 61.543, Εθνική 36.927, MIG 79.454, ΔΕΗ 15.795, Ελλάκτωρα 20.861, Πειραιώς 30.120, Μυτιληναίο 13.118, ΓΕΚ 10.516.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                       Name of Issuer              NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.661.468 τεμ., (από 44.435.972 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.372.625 τεμ. (24.097.475), ΔΕΗ 6.755.056 τεμ. (6.755.056), Eurobank 57.716.517 τεμ. (57.716.517), Εθνική 21.976.689 τεμ. (21.825.689), ΟΠΑΠ 1.507.605 τεμ. (1.417.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.078.798 (1.085.504).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v