Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 650 μονάδες. Τα περιθώρια διόρθωσης χωρίς να αλλάξει η long τάση. Πιο «επίφοβος» ο τραπεζικός κλάδος, ποιες μετοχές μπορούν να δώσουν αντίδραση.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

«Βουτιά» στη Wall Street, καθώς τα αυξημένα κρούσματα πυροδοτούν αμφιβολίες για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η σημαντική διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές είχαν «κλείσει» την αγορά χαμηλότερα. Στις 665,01 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με χαμηλό ημέρας στις 661,67 μονάδες. Σημαντική η στήριξη στις 660 μονάδες, περιοχή που πιθανότατα θα δοκιμασθεί στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Μέτριου τζίρου/κόστους η χθεσινή διόρθωση, εντός τεχνικών ορίων, αλλά η στάση των ενεργών ξένων εξαρτάται από το πώς θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές. Και έξω, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, κυρίως λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων σε χώρες ρυθμιστές και της οικονομικής κατάστασης.

Ανησυχητική εικόνα στις ΗΠΑ, αρχίζει να προβληματίζει στη Γερμανία, με συνέπεια να αποτυπώνονται (και) στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Κορωνοϊός και ΔΝΤ «έριξαν» νωρίτερα τις αγορές στην Ασία, σημαντικές οι απώλειες για τον Nikkei και τα futures των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών παραπέμπουν χαμηλότερα. Από 0,55% χαμηλότερα «δείχνουν» τα συμβόλαια και στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτικά για τον S&P500 από τις 3.031 μονάδες, με τον δείκτη VIX/CBOE στις 33,84 μονάδες και σε ό,τι μας αφορά, το GREK/ETF στα 20,07$ με σημαντικές απώλειες. 

Στις 665,01 μονάδες ο ΓΔ και μέχρι τις 650 δικαιολογείται περιθώριο διόρθωσης, χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη/long τάση. Ωστόσο σε ενδεχόμενη απώλεια της συγκεκριμένης περιοχής θα ενεργοποιηθούν stop losses για θέσεις long, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της συνεδρίασης.

Από τεχνικής πλευράς, πιο «επίφοβος» είναι ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 386,71 μονάδες, χαμηλό ημέρας τις 383,24 και στήριξη λίγο χαμηλότερα. Ενδεχόμενη απώλεια των 370 ενεργοποιεί πωλήσεις στις μετοχές του κλάδου.

Αρνητική αλλά συγκριτικά καλύτερη από του τραπεζικού, η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις 1.609,61 μονάδες ο FTSE25 και σημείο αναφοράς για τους αγοραστές το εύρος έως τις 1.590 μονάδες.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola το ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο λειτουργίας «φρένων», όπως και σε Motor Oil, Mytilineos καθώς η χθεσινή διόρθωσή τους ήταν, σε μεγάλο βαθμό, τεχνητή.

Ξεκινάμε με άμυνα και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v