Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο Χρηματιστήριο με υψηλό τζίρο

Κίνηση υψηλότερα από τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με «αέρα» από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Στις τράπεζες τα μεγαλύτερα κέρδη, άνοδος 10% για Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΕΛΠΕ, Coca Cola.

Ανοδος στο Χρηματιστήριο με υψηλό τζίρο

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησαν τις συναλλαγές τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών, για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και αυτό ίσως αξίζει παρακολούθησης στη συνέχεια της ημέρας.

Αναμενόμενα ανοδικό ξεκίνημα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί τιμές υψηλότερα των 660 μονάδων.

Από την άλλη, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της σημερινής αντίδρασης.

Προσοχή χρειάζεται ο ασυνήθιστα υψηλός τζίρος, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύονται το θετικό ξεκίνημα και προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 10,5 εκατ. και η πρώτη ώρα συνεδρίασης με μεικτή αξία συναλλαγών 17,4 εκατ.

Ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν με τη λήξη των συναλλαγών, καθώς κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας θα είναι σημαντική νίκη των “buyers”.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή κλείσιμο μακριά από τα υψηλά ημέρας, ακόμα και με θετικό πρόσημο, θα αφήνει σημαντικές αμφιβολίες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των ενεργών traders δείχνει να περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη η σταδιακή διεύρυνση του ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή παραμένουν μόνο οι ΟΛΠ (-1,26%), ΟΤΕ (-1,43%), Σαράντης (-1,26%) και ΟΠΑΠ (-2,44%), ο τελευταίος λόγω αποκοπής μεικτού μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+5,18%), Eurobank (+4,55%), Εθνική (+6,09%) και Πειραιώς (+8,44%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v