Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παίζουν με πλεονέκτημα οι αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ο «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες και το θετικό κλίμα στις αγορές συνηγορούν υπέρ των long. Σήμα επανατοποθετήσεων από Γενικό Δείκτη και τράπεζες. Χωρίς μέρισμα σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Προβληματίζει ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Παίζουν με πλεονέκτημα οι αγοραστές

Με κέρδη ολοκλήρωσε, χθες βράδυ, την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street (οριακά θετικός ο βιομηχανικός δείκτης), αντλώντας ώθηση από τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τη «μάχη» κατά της πανδημίας. Όμως, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, μόλις 10 έκλεισαν ανοδικά, με τους τίτλους των τεχνολογικών μετοχών να πρωταγωνιστούν εκ νέου και τον δείκτη Nasdaq να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό.

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών δείχνει η εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ σε θετικό ξεκίνημα παραπέμπουν και τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Μεταφερόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός του Δείκτης έρχεται από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 3,8%, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά καλείται να τιμολογήσει τις «καθυστερημένες» ανακοινώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την τελευταία έκθεση της Fitch, λίγο πριν την προγραμματισμένη ετυμηγορία του οίκου, στις 24 τρέχοντος μήνα (το μέχρι στιγμής rating στο “ΒΒ”, με σταθερές προοπτικές).

Παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονική τους σειρά, η Fitch προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,6% το 2020 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 8,1%), για να ανακάμψει κατά 5,1% το 2021 και 2,7% το 2022. Όσον αφορά το χρέος, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι θα εκτιναχτεί στο 195,2% του ΑΕΠ το 2020. Το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1% και στο 181% το 2022.

Από την άλλη, η τελική συμφωνία που ανακοινώθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής αφορά σε ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ, τα οποία συνθέτουν το τελικό «πακέτο» ύψους 750 δισ. ευρώ, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση που δεν πέρασε από τους «επιφυλακτικούς» του Βορρά.

Συμπερασματικά, η εγκριθείσα αναλογία στο μείγμα διαμορφώνεται σε 52% έναντι 48%, επιχορηγήσεις έναντι δανείων, αντίστοιχα. Η αρχική σύνθεση, 66,66% έναντι 33,33%, αντίστοιχα, αποδείχθηκε μάλλον «φιλόδοξη».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε «καρέ» ανοδικών συνεδριάσεων και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να παρατηρήθηκε και κάποια καλύτερη κινητικότητα στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, όμως αν ο τζίρος παραμείνει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, τα περιθώρια για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις δεν δείχνουν εντυπωσιακά μεγάλα.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο στα στενά όρια του FTSE25 και αυτό πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να κινητοποιηθούν τα χαρτοφυλάκια, που παραδοσιακά επιλέγουν να τοποθετηθούν σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα και μετά το χθεσινό κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει σε ημερήσιο “short”, με “stop” στις 1.623 μονάδες.

Σε ημερήσιο “long” γύρισε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με “stop” στις 325 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,30 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,285 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Quest Holdings θα είναι διαπραγματεύσιμες με νέα τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,33 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,15 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €7,4600.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v