Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν έπεισε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Μακριά από τα υψηλά ημέρας το κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη, παρά τα θετικά νέα από Αγκυρα. Στήριξη στην τάση από Coca Cola, ξεχώρισαν Motor Oil, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Γιατί δεν έπεισε η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Μπορεί οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με μικτά πρόσημα, όμως ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μόλις χθες, είχε διασπάσει σημαντική ζώνη στήριξης (632 – 628), κλείνοντας σε νέα χαμηλά διμήνου και σήμερα είχε την “υποχρέωση” ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τριήμερο πτωτικό σερί, ο ΓΔ άθροιζε απώλειες 3,35% και ο ΔΤΡ απώλειες 7,69% και ήταν αναμενόμενη μία αντίδραση με αφορμή τις ενδείξεις εκτόνωσης της έντασης, στην Περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας, όπου και βρίσκεται αγκυροβολημένο, επιβεβαιώνοντας τα περί αποκλιμάκωσης της έντασης και αναστέλλοντας, μέχρι νεωτέρας, τις χθεσινές ανησυχίες.

“Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητες ενεργειακών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο για λίγο, εν αναμονή διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα”, δήλωσε στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν.

Το θέμα είναι πόσα “καύσιμα” ανοδικής αντίδρασης, διαθέτει το Χ.Α., όταν η επιφυλακτικότητα δείχνει να επιστρέφει δριμύτερη στις Διεθνείς Αγορές, καθώς επιταχύνεται η εξάπλωση της πανδημίας με ολοένα και εντονότερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να συγκαλεί, εκ νέου, την Επιτροπή εκτάκτων αναγκών, έξι μήνες μετά την κήρυξη του Πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει, πιθανότατα, εντός της εβδομάδας.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον Economist, “αυτή η νέα εποχή έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι τα σημερινά επίπεδα του Κρατικού δανεισμού και τα περιθώρια που φαίνεται να υπάρχουν για να διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Το δεύτερο είναι ο ‘θόρυβος’ από τις μηχανές που τυπώνουν χρήμα σε Αμερική, Βρετανία και Ευρωζώνη, μεγάλο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την αγορά Κρατικού χρέους. Τρίτο χαρακτηριστικά είναι οι παρεμβάσεις και η υποστήριξη του Κράτους στο εταιρικό χρέος, ενώ το τέταρτο, που αναφέρεται ως ‘το σημαντικότερο’, δεν είναι άλλο από τον χαμηλό πληθωρισμό”.

Πλάγια κίνηση, αναφέρουν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 1,055%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την εμμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, θα μπορούσαν να προστεθούν η σχετική αύξηση των επιλεκτικών τοποθετήσεων στο ταμπλό του FTSE25, η αισθητή υποχώρηση δεικτών και μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά και η απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank και Εθνικής, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Eurobank, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, αφήνοντας εκτεθειμένους, για πολλοστή συνεδρίαση, όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (0%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,59 ευρώ (+4,61%), της Εθνικής (-0,04%) μέχρι τα 1,27 ευρώ (+5,22%), της Eurobank (+2,11%) μέχρι τα 0,40 ευρώ (+5,26%) και της Πειραιώς (+0,90%) μέχρι τα 1,288 ευρώ (+5,57%).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,5720 ευρώ, ίσως απαιτήσει σημαντικό κλείσιμο “long” θέσεων.

Για την ΕΤΕ, δεν υπάρχουν νέα τεχνικά δεδομένα, όσο ο τίτλος κινείται μεταξύ 1,155 και 1,3650 ευρώ. Διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση είτε προς τα 1,04 και 0,97 ευρώ, είτε προς τα 1,416 – 1,46 και 1,509 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, τίποτα νεότερο όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα μεταξύ 0,3820 και 0,4214 ευρώ.

Για την ΠΕΙΡ, τα συνεχιζόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1,28 ευρώ, δίνουν συγκριτικό προβάδισμα στους “sellers”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 340,02 μονάδες. Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 329 (+1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 327,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,81%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 336 μονάδων, τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές, ενώ για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 356 και για την σαφή καλυτέρευση των τεχνικών ενδείξεων, εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 380 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα επίπεδα της προ Covid-19 εποχής και συγκεκριμένα του πρώτου διμήνου του 2020, επέστρεψαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι ρυθμίσεις καταγγελμένων (όσων βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 6 μηνών) και μη εξυπηρετούμενων άνω των 90 ημερών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, τα οποία δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών”.

Από την άλλη, με ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 11,5%, θα παραμείνουν οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες για ολόκληρο το 2021 και πιθανώς το 2022, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να επεκτείνει τα προσωρινά μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών της απαιτήσεων. Οι Τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί, ανεπίσημα, για την παραπάνω πρόθεση της ΕΚΤ και αναμένεται να σταλούν και οι επιστολές επίσημης ενημέρωσης. Στη γραμμή της ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας τα προσωρινά μέτρα για το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας.

Επίσης, η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις Τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους.

Εν τω μεταξύ, σε μικρή μείωση της καθαρής αρνητικής θέσης της στην Τρ. Πειραιώς, από 0,60% σε 0,58%, προχώρησε η Oceanwood Capital Management, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Σαφώς καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η σημερινή τελική εικόνα στο ταμπλό του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-0,45%) και Jumbo (-0,30%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,13% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος συμπλήρωσε πέντε κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 4,19 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 3,20 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Performance Technologies (+5,45%) και Entersoft (+4,08%), παίρνουν απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά Βιοτέρ (+19,40%, αλλά στο τέλος τραβήχτηκαν χαμηλότερα οι αγοραστές) και MIG (+1,96%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Παπουτσάνης (+10% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου) και η Cenergy (+1,14%), έσπασε το πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων ο Ικτίνος (+0,17%), ενώ από τις 16/7 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο ο Πετρόπουλος (-1,40%).

Αύξηση των συναλλαγών στην Fieratex (-9,91%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+1,07%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην Κορδέλλου (+2,26%), επιστροφή αγοραστών σε Εβροφάρμα (+4,94%), ΕΚΤΕΡ (+0,73%), Κέκροπα (+13,95%) και Ιντρακάτ (+4,66%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή σε Optronics (-9,30%), Intralot (-4,57%), Ίλυδα (-5,88%), Μουζάκη (-2,99%), Έλτον (-1,20%), Δομική Κρήτης (-8,07%) και Reds (-0,67%).

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 – 662 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα των 1604 και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 1630 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 638,42 μονάδες (+1,97%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 634,31 (+1,14%) και έκλεισε στις 633,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,20%.

Ο τζίρος στα 41,5 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΛΑΜΔΑ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και Αεροπορία Αιγαίου.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

«Αντίδραση σήμερα από την Αγορά, λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία», αναφέρει η Eurobank Eq.

«Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και δεύτερο οι 610. Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα του τεστ ευαισθησίας που πραγματοποίησε στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το τεστ. Ο ενοποιημένoς κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ διαμορφώθηκε στα €14,5 εκατ. (+6,1%) στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €5,01 εκατ. (+0,6%) και τα κέρδη μετά φόρων στα €2,27 εκατ. (+1,5%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης διαμορφώθηκε στα €20,9 εκατ. (+46%) στο πρώτο εξάμηνο του 2020, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν στα €4,5 εκατ. (+165%) και τα κέρδη μετά φόρων στα €2,3 εκατ. (+283%)», επισημαίνει η Merit Sec.

«Τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων για το β΄ τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων, αλλά και κερδών (7,01 εκατ. ευρώ έσοδα, έναντι εκτίμησης 7,32 εκατ. ευρώ - 0,72 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, έναντι εκτίμησης 0,88 εκατ. ευρώ). Στο εξάμηνο, η εικόνα καταγράφεται σταθεροποιητική, αν και οι χαμηλότερες τιμές φαίνεται ότι θα επηρεάσουν και το γ’ τρίμηνο του έτους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές εξαμήνου ήταν καλύτερες, κυρίως λόγω χαμηλότερων επενδυτικών εξόδων (0,9 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Παραμένουμε θετικοί για την Εισηγμένη, καθώς πέραν των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, εκτιμούμε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχουμε στην ακολουθούμενη επενδυτική στρατηγική μας», σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Οι αποφάσεις της Σ.Κ. της Ε.Ε., σε σχέση με το πακέτο στήριξης, συνιστούν μείζονα πρόκληση τόσο για την υποβοήθηση της επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και για το σχεδιασμό και υλοποίηση του παραγωγικού μετασχηματισμού της, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Αν και η απορρόφηση κονδυλίων ύψους €70 δισ. υπό το συντονισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, συνιστά ένα δυσχερέστατο εγχείρημα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δικαιούτο να “φορέσει τα γιορτινά του” κινούμενο σε ανοδική κατεύθυνση, έστω και για λίγες ημέρες, παρά το χαμηλό βαθμό ορατότητας που συνεχίζει να υπάρχει, λόγω της πανδημίας και των αρνητικών παρενεργειών στην Οικονομία.

Όμως, ο απρόβλεπτος Ερντογάν είχε άλλη γνώμη, καθώς με τις πράξεις του τόσο στο Αιγαίο (έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ), όσο και στην Κωνσταντινούπολη (μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας) προκάλεσε σοβαρή ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κλιμακώνοντας το γεωπολιτικό κίνδυνο στην Περιοχή.

Αναπόφευκτα, το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο άλλαξε, με την επενδυτική ψυχολογία να επιδεινώνεται και τους αγοραστές να αποσύρονται, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στους πωλητές.

Το αποτέλεσμα ήταν η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ, που εύκολα διέσπασε τα όρια στήριξης μέχρι και των 630 μονάδων, απειλώντας για περαιτέρω συνέχιση προς 600 μονάδες.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί την “Αχίλλειο πτέρνα” της Αγοράς, καθώς οι περισσότεροι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά το 2021, πάνω από €15 δισ., η αποκάλυψη των οποίων θα γίνει όταν το moratorium μεταξύ Τραπεζών και Δανειοληπτών ολοκληρώσει την περίοδο εφαρμογής του.

Με τον Ερντογάν λοιπόν να καθορίζει το επίπεδο του γεωπολιτικού κινδύνου στην Περιοχή μας, καθώς τόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία όσο και η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στα Ελληνικά αιτήματα, σε σχέση με την τιθάσευσή του, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει ένα πραγματικό καθεστώς ομηρείας, αποφεύγοντας προσώρας την επιδείνωση, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί, σε αυτή τη φάση, τη διεξαγωγή διαλόγου για τις Περιοχές που χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενες.

Είναι επομένως φανερό ότι ζωτικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Ελληνικής Οικονομίας, όπως η άφιξη Τουριστών, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και η καταναλωτική συμπεριφορά ευρέων Κοινωνικών στρωμάτων, προσδιορίζονται σημαντικά από το βαθμό γεωπολιτικής σταθερότητας. Το απεικονίζουν άλλωστε και τα οικονομικά στοιχεία, καθώς ο αρνητικός πληθωρισμός πιστοποιεί τις συνθήκες αποπληθωρισμού, ενώ η συνεχιζόμενη και τον Ιούνιο αύξηση των καταθέσεων, στα €148,55 δισ., του Ιδιωτικού τομέα (+€394 εκατ. από τις Επιχειρήσεις), πιστοποιεί την αναστολή των επεκτατικών σχεδίων πολλών Εταιρειών.

Ευλόγως, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές έχουν υποχωρήσει και ήταν τα “πακέτα” της μεταβίβασης του ποσοστού της Μαριάννας Λάτση, που συντήρησαν τον όγκο των συναλλαγών πάνω από τα €50 εκατ.

Την ίδια ώρα, το σκηνικό των Διεθνών Αγορών προβληματίζει. Η επανεμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ και αλλού, προκαλεί ανησυχία και υπονομεύει την επανεκκίνηση της Παγκόσμιας Οικονομίας, που συνεχίζει σε υφεσιακούς ρυθμούς.

Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλές επιδόσεις, καθώς οι τιμές των μετοχών των Τεχνολογικών Κολοσσών (Apple, Facebook, Microsoft, Amazon κοκ) επανήλθαν σε ανοδική κίνηση. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Τραμπ ζητεί από το Κογκρέσο την έγκριση ενός ακόμη πακέτου στήριξης των εισοδημάτων πληττομένων Αμερικανών ύψους $1 τρισ. πιστώνοντας τους λογαριασμούς με μετρητά (helicopter money) και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις να τίθεται σοβαρός προβληματισμός για την υπερχαλαρή πολιτική προσφοράς χρήματος από τα Κράτη (free money), όπως επισημαίνει ο τελευταίος Economist σε ειδικό αφιέρωμα.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την διαμόρφωση των επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων των ισχυρότερων Οικονομιών γύρω από το μηδέν, ή και παρακάτω και τις συνθήκες αποπληθωρισμού να μηδενίζουν τη διάθεση για τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους, ενόσω οι Οικονομίες ασθμαίνουν, είναι εύλογη η αναζήτηση εναλλακτικών καταφυγίων στα Πολύτιμα Μέταλλα.

Είναι επομένως λογική η στροφή προς το Χρυσό και το Ασήμι οι τιμές των οποίων καταγράφουν ήδη αύξηση της τάξης του 30% (πάνω από τα $1900 ανά ουγκιά ο Χρυσός και πάνω από $23 το Ασήμι ανά ουγκιά). Και με ισχυρό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την ανοδική τους κίνηση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τι συνέβη στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο NYSE.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, νέα υποχώρηση για το Πετρέλαιο.

Με αυξημένο volatility πάνω από τα $1950 ο Χρυσός, οριακές απώλειες για το Ασήμι, άφησε πίσω του και τα $11000 το Bitcoin.

Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση “Α+” της Κίνας, με σταθερό outlook, επισημαίνοντας ότι η Οικονομία της Χώρας ετοιμάζεται για μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, μετά το πλήγμα που δέχθηκε το α’ τρίμηνο, λόγω της πανδημίας.

Ο Οίκος προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε, εκ νέου, τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να παρατείνουν την αναστολή των πληρωμών μερισμάτων, ή την επαναγορά μετοχών μέχρι το τέλος του έτους.

Κατηφόρισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 92,6 μονάδες, από τις 98,3 που ήταν τον Ιούνιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα ανέμεναν ότι θα φτάσει στις 96,0 μονάδες.

H Fed ανακοίνωσε ότι παρατείνει τα προγράμματα δανεισμού Επιχειρήσεων, τοπικών Κυβερνήσεων και Πολιτών ως το τέλος του 2020.

Οι διάφοροι μηχανισμοί παροχής ρευστότητας που είχε λανσάρει, εκτάκτως, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έληγαν στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.205 συμβόλαια).

Στα 4.909 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.019  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 885, 841 για τον Αύγουστο και 43 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.527) κινήθηκε μεταξύ 1.518,25 και 1.542 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.646), Alpha Bank (6.020), Πειραιώς (3.308), ΔΕΗ (446), Ελλάκτωρα (231), Εθνική (2.933), MIG (110), Lamda Development (292), Μυτιληναίο (311), ΟΠΑΠ (259), ΓΕΚ (242).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.744, MIG 42.003, Alpha Bank 92.025, Εθνική 31.174, Πειραιώς 13.753, Ελλάκτωρα 10.526.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,58%

2020-07-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.344.068 τεμ., (από 43.344.068 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.380.559 τεμ. (17.357.559), ΔΕΗ 5.829.696 τεμ. (5.829.696), Eurobank 49.618.591 τεμ. (49.618.591), ΟΠΑΠ 1.390.593 τεμ. (1.319.594), Εθνική 9.807.674 (9.807.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v