Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει τζίρο και... διαφυγή το Χρηματιστήριο

Ανοδικά στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές. Τα σινιάλα από την αμερικανική αγορά και ο κίνδυνος double dip στην Ευρώπη. Οι κινήσεις σε ΟΤΕ-ΔΕΗ και ο «άγνωστος Χ». Αργία σήμερα στη Wall.

Ψάχνει τζίρο και... διαφυγή το Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street, συμπληρώνοντας δεύτερη μέρα απωλειών, όμως η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους S&P 500, Dow Jones και Nasdaq σαφώς ψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,3%, ο Dow Jones 1,8% και ο Nasdaq απώλειες 3,3%.

«Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για χρόνια, καθώς η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, στο NPR.

Συνέντευξη που έδειξε, με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο, τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας για το τι θα σημαίνει μία, έστω και οριακή, αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον για τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα άφησε τεράστια περιθώρια περαιτέρω αναρρίχησης στις τιμές του χρυσού.

Άλλωστε, λίαν προσφάτως, η Phoenix Capital, υπερθεματίζοντας όλων των προηγουμένων, δημοσίευσε έκθεση και έδωσε τιμή-στόχο τις $8.000, επισημαίνοντας στους επενδυτές, «αν δεν έχετε ήδη επενδύσει στο πολύτιμο μέταλλο, καιρός να αρχίσετε να το κάνετε» (!)

Ασφαλώς υπάρχει και η «υποψιασμένη» σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία «η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων στη Wall Street ίσως είναι προμήνυμα περαιτέρω υποχώρησης. Η διόρθωση του Μαρτίου ήταν απότομη και περίπου αναπάντεχη στην έντασή της, με αποτέλεσμα να μη γίνει το απαραίτητο "ξεφόρτωμα χαρτιών". Έτσι ακολούθησε αντίδραση πέραν κάθε πρόβλεψης, προκειμένου να «μοιραστεί η τράπουλα στους κωδικούς λιανικής». Υπενθυμίζεται ότι insiders στις Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν μετοχές αξίας $6,7 δισ. τον περασμένο μήνα, προχωρώντας στη μεγαλύτερη έκρηξη πωλήσεων των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με τους Financial Times, η αξία των πωλήσεων σε δολάρια από 1.042 διευθύνοντες συμβούλους, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και διευθυντές εταιρειών τον Αύγουστο, ξεπέρασε οποιονδήποτε μήνα από τον Νοέμβριο του 2015. Ο αριθμός των στελεχών-πωλητών ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2018».

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, «ο κίνδυνος του ‘double-dip’ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και αυτό το έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία από Μεταποίηση, Λιανικές Πωλήσεις και Ανεργία στην Ευρώπη, παρά τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας από Κεντρικές Τράπεζες και κατά τόπους κυβερνήσεις.

Με βάση τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το ημερήσιο “stop long” για S&P 500 και Dow Jones ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 3.200 και 27.526 μονάδων, αντίστοιχα.

Με μικρές απώλειες κινούνται, πλην του αυστραλιανού ASX 200, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ για εκκίνηση με μεικτές διαθέσεις προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Υπενθυμίζεται η σημερινή αργία στη Wall Street (Labor Day).

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρώτο ζητούμενο παραμένει η ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών και δεύτερο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος, εντός αλλά και έξω από τα στενά όρια του FTSE25, με τους περισσότερους αναλυτές να προκρίνουν ως επικρατέστερο σενάριο, για τη σημερινή συνεδρίαση, αυτό της συσσώρευσης, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις να εκδηλώνονται, λόγω των συνεχιζόμενων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου (σήμερα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, παίρνει σειρά ο ΟΠΑΠ).

Όλα δείχνουν ότι ΟΤΕ και ΔΕH δεν μπορούν μόνοι τους να τραβήξουν τους βασικούς δείκτες σημαντικά ψηλότερα, ενώ «άγνωστος Χ» συνεχίζει να δείχνει ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, με ένα από τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τις Διοικήσεις των Τραπεζών να είναι η διάρκεια και το ύψος των δανείων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, ιδιαίτερα αν η αναστολή επεκταθεί και το α’ εξάμηνο του 2021, για τους πιο «ευαίσθητους» κλάδους, όπως ο τουρισμός.

Συμπερασματικά, όσο ο ΓΔ αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 652-662 μονάδων, όσοι διατηρούν θέσεις “short” δεν έχουν λόγους ανησυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Viohalco SA/NV είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,01 ανά μετοχή. Το προαναφερθέν μεικτό ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30%, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v