Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανετη» επικράτηση των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις πιέσεις να είναι έντονες σε OTE, Πειραιώς, Coca Cola και ΟΠΑΠ. Αντιστάθηκαν ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean. Πέρασε τα 40 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών.

«Ανετη» επικράτηση των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και το Χ.Α. να επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει την επαφή του με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Οι τελευταίες έδειξαν κατ΄ αρχήν διαθέσεις να μην ακολουθήσουν το χθεσινό mini sell off στην Wall Street, όπου ξεχώρισε το -4,96% του δείκτη Nasdaq και τις αξιοπρόσεκτες πρωινές απώλειες στην Ασία, όμως αν και σήμερα το NYSE γυρίσει στο “κόκκινο”, δύσκολα η Ευρώπη θα κινηθεί “αναρχοαυτόνομα”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η μόνη σταθερά είναι ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος και η, σε πολλές περιπτώσεις, απόσυρση των αγοραστών, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Το τελευταίο έχει σαν αποτέλεσμα και οι ελάχιστες πωλήσεις, να διαμορφώνουν ακραίες μεταβολές – κλεισίματα, ενώ αρκετοί από τους βασικούς Μετόχους, δεν δείχνουν να “συγκινούνται” από την συνεχιζόμενη “διάβρωση” των αποτιμήσεων, των Εταιρειών τους (!)

Σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,66%), ήταν η μοναδική μετοχή από όλο το ταμπλώ του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες (ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για τα EBITDA στα επίπεδα των 850 - 900 εκατ. ευρώ).

Όμως το “ρεύμα” της ΔΕΗ, ασφαλώς και δεν έφθασε σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σημαντικά προς το τέλος.

Έτσι, η μετοχή της ΔΕΗ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απέτρεψε τα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ενώ προς το τέλος σχετικές βοήθειες έδωσαν και οι ΑΔΜΗΕ (+0,68%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,01%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,46%), Ελ. Πετρέλαια (+0,19%), Jumbo (+0,94%) και ΟΛΠ (+0,12%), που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, με θετική ημερήσια μεταβολή.

Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης, που επανειλημμένως είχε τονίσει ότι “ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο την ώρα που οι Διεθνείς Αγορές καταγράφουν συνεχόμενα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο, στην πρώτη σημαντική διόρθωση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, έστω και αν αυτή δείχνει να αναβάλλεται, όσο πλησιάζουν οι Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές”.

Στάση αναμονής από τους αγοραστές και πλάγια κίνηση στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 1,1247%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,76% στον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,92%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 30,26% και ο Τραπεζικός δείκτης κατά 62,37%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την σχετική υπεροχή των εν δυνάμει πωλητών, αξίζει υποσημείωσης πως μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Eurobank (-1,48%) και Πειραιώς (-2,26%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (0%) και Εθνική (0%). Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, έδωσαν μικρή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και αυτή είναι η μόνη θετική ένδειξη, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 329,38 μονάδες. Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αναρριχηθεί στις 332,47 (-0,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 333,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,81%.

Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, όσο ο ΔΤΡ κινείται μεταξύ 319 και 353 μονάδων, δεν έχουν κανένα λόγο ενασχόλησης.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ασφαλώς και στο σύνολο των ενεργών traders είχε στραμμένη την προσοχή του στον τίτλο της ΔΕΗ (+2,66%) και όχι μόνο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο, έχει σημειωθεί στην συνεδρίαση της 24/8, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 8μηνου. Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 4,348 – 4,388, μπορεί να κινηθεί προς τα 4,73 ευρώ, που θα σηματοδοτούν υψηλά 39 μηνών (!)

Συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 2,98 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), η μετοχή της ΕΧΑΕ (-2,05%). Σε περίπτωση αποτυχημένης “απόδρασης” και με την επιβεβαιωμένη αδυναμία υπέρβασης των 2,93 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), θα είναι θέμα χρόνου η μετοχή να “δει” τα πρόσφατα χαμηλά των 2,61 – 2,54 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (-2,73%), συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 12,20 – 12,33 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 11,86 ευρώ. Για την ραγδαία επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 11,00 (ημερήσιο “stop long”) – 10,88 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά τη μείωση και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της AS Company (-2,56%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,43 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,95.

Από εκεί και πέρα, κατέβασε επικίνδυνα συναλλαγές η CPI (+1,04%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στον Δρομέα (+4,84%), συνεχίζουν να έχουν πωλητή οι Ικτίνος (-2,19%), ΕΛΧΑ (-1,13%), Ελγέκα (-5,84%) και Intralot (-4,26%), αύξησαν συναλλαγές οι Κέκροψ (-9,37%) και Ιασώ (-6,15%), ενώ σε νέα υψηλά έκλεισε η Entersoft (+2,34%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Κορδέλλου (-5,80%), Σπύρου (-0,76%) και Παπουτσάνη (-2,27%), κάτι κινήθηκε στην ΕΥΑΘ (+0,74%) αλλά πρέπει οι αγοραστές να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε το +7,41% της Δομικής Κρήτης, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών.

Στην περίπτωση της τελευταίας, τα συγκρατημένα αισιόδοξα ακούστηκαν προς το τέλος της χθεσινής γ.σ.

Πιο συγκεκριμένα, “η γ.σ. έλαβε γνώση του Κατασκευαστικού πλάνου Δημοσίων έργων της Εταιρείας καθώς και των νέων συμβάσεων που έχει υπογράψει από την 1/9/2019 έως και σήμερα μεμονωμένα, ή σε Κοινοπρακτικό Σχήμα, συνολικού ύψους 10.537.300 € πλέον ΦΠΑ, με αναλογία κατά την συμμετοχή της σε ποσό 8.513.800 €. Καθώς επίσης, ότι η Εταιρεία έχει αναδειχτεί Ανάδοχος και αναμένεται η πρόσκληση για την υπογραφή συμβάσεων κατασκευής Δημοσίων έργων, συνολικού ύψους 3.593.200,00 € πλέον ΦΠΑ. Επίσης, εκκρεμεί η διεξαγωγή αποτελεσμάτων για την ανάδειξη Αναδόχου, που συμμετείχε πρόσφατα η Εταιρεία σε διαγωνισμούς Δημοσίων έργων προϋπολογισμού άνω των 25.000.000,00 €.”. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της παρελθούσας χρήσης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Εισηγμένης ήταν 7,3 εκατ., με κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα.

Προσοχή, διότι ακούγονται και άλλα σενάρια στην Αγορά (!)

Επαναλαμβάνεται πως ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της εικόνας του ΓΔ, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 646 – 660 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 1550 – 1569 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η διόρθωση χθες στην Wall Street, επηρέασε σήμερα την Εγχώρια Αγορά, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, θα επηρεάσει αρνητικά τη θετική πορεία των ομολόγων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιαστεί σε συγκεκριμένες Εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, με ισχυρή απόδοση στο πρώτο εξάμηνο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η προσέγγιση των 650 μονάδων του ΓΔ δεν επετεύχθη, παρά την ευφορία των Διεθνών Αγορών. Η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, συνιστά ένα από τους λόγους (αλλά όχι τον αποκλειστικό) που εξηγεί τη συμπεριφορά του Χ.Α. Το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν τις Διεθνείς Αγορές”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 636 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Η προσοχή των Επενδυτών σήμερα, στην ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στην Αμερική. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της ΔΕΗ, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά €93 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €40 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €182 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και κατά €234 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στην μείωση των λειτουργικών δαπανών, λόγω της μείωσης της τιμής Χονδρεμπορικής Αγοράς και του Φυσικού Αερίου. Η Διοίκηση εκτιμά ότι η λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί μεταξύ €850 - €900 εκατ. το 2020”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Σήμερα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA Α΄ εξαμήνου 457 εκατ., κυρίως λόγω σημαντικής μείωσης των δαπανών του Ενεργειακού μίγματος. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για Υγρά Καύσιμα, Φυσικό Αέριο, Στερεά Καύσιμα Τρίτων, CO2, Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, μειώθηκαν κατά 561,3 εκ . Η Διοίκηση αναβάθμισε την καθοδήγηση για τα ετήσια EBITDA στην περιοχή των 850 – 900 εκατ. ευρώ, από 700 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες κόστους που οδήγησαν στην λειτουργική κερδοφορία, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας ανάλογα τα μεγέθη. Στο εξωτερικό, καταγράφηκε σημαντική διόρθωση των τιμών, με την Τεχνολογία αρνητικό πρωταγωνιστή αυτή τη φορά. Σε πρώτη φάση η υποχώρηση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε κατοχύρωση κερδών, μετά τα υπερκέρδη των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και αναδιάρθρωση των μετοχικών χαρτοφυλακίων, προς τίτλους που υστέρησαν σημαντικά λόγω της πανδημίας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Ένα απογοητευτικό Καλοκαίρι τελείωσε και ένα αβέβαιο Φθινόπωρο ξεκίνησε, σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες και μη προβλέψιμες απειλές. Ευτυχώς μέχρι τώρα φαίνεται να χειριζόμαστε τις καταστάσεις αξιοπρεπώς.

Στο Μεταναστευτικό η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με τον κορωνοϊό πήραμε γρήγορες αποφάσεις και καταφέραμε να έχουμε μειωμένο αριθμό θανάτων, την ίδια στιγμή που η ύφεση που καταγράφει η Οικονομία μας είναι συγκρίσιμη και μικρότερη από αυτή που καταγράφουν πολλές Ανεπτυγμένες Οικονομίες, ενώ με την επιθετικότητα της Τουρκίας εξασφαλίσαμε τη συμμαχία και αμοιβαίες συμφωνίες με τους στρατιωτικά Δυνατούς της Περιοχής και ξεπεράσαμε την απειλή που θέτει η υπεροπλία του Γείτονα.

Όμως οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη και Επενδυτές δεν βλέπουμε.

Η επιχειρηματικότητα ακόμα τιμωρείται με υπερβολική γραφειοκρατία, εξαντλητικές ρυθμίσεις των Αγορών, υπερβολική φορολογία και χρεώσεις. Αν κάποιος περιμένει να επενδύσει και να εισπράττει μέρισμα, θα πρέπει να βρει κάτι εξαιρετικά κερδοφόρο, για να μπορέσει το καθαρό μέρισμα να είναι μεγάλο ποσοστό του κεφαλαίου που επενδύει. Και αυτό σε ένα κυκεώνα αθέμιτου ανταγωνισμού από όσους “γνωρίζουν το σύστημα”, αρκετής διαφθοράς και μιας νοοτροπίας που ποινικοποιεί το κέρδος.

Δεν είναι τυχαία νομίζω η προτίμηση των Επενδυτών στα ομόλογα. Σου λένε δεν με νοιάζει πως θα πάει η Επιχείρηση, φθάνει να μην χρεωκοπήσει και να πληρώνει το κουπόνι.

Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού και με την Τουρκία να “βολτάρει” στο Αιγαίο, η Ελλάδα πρέπει να λύσει και τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Οι αρχικές εισηγήσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας, δίνουν ελπίδες ότι τα προβλήματα έχουν αναγνωριστεί. Για να λυθούν θα χρειαστούν έξυπνές λύσεις και αποφασιστικότητα.

Χρηματιστηριακά οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς, ο τζίρος δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και η κίνηση σε ένα στενό εύρος τιμών έχει κουράσει τους Επενδυτές.

Την ίδια στιγμή τα Αναπτυγμένα Ξένα Χρηματιστήρια προσφέρουν αποδόσεις παρά την υγειονομική κρίση και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο “εισαγόμενης” διόρθωσης, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Μια υπέρβαση των 650 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα μας οδηγήσει πιθανόν στο ανυπέρβλητο εμπόδιο των 680 μονάδων, με μία ενδιάμεση στάση στις 666 μονάδες.

Προς τα κάτω στηρίξεις υπάρχουν στις 635, 620, 612 μονάδες και στα επίπεδα των 600 μονάδων.

“Η Αγορά περιμένει κάτι θεαματικό, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

Συνεχίζεται η συσσώρευση του ΓΔ μεταξύ 620-650 μονάδων, λόγω της αύξησης του κρουσμάτων της πανδημίας και του γεωπολιτικού κινδύνου, αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί, αφού ο ΓΔ κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, καθώς ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης φόβου (VIX) του S&P 500 βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, υποδηλώνοντας υψηλή μεταβλητότητα.

Το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 15,2% σε ετήσια βάση, στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο, η πτώση στο γ’ τρίμηνο θα κρίνει το εύρος για το έτος. Βελτιωμένη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, σε σχέση με το α’ τρίμηνο, που ανακοίνωσαν οι ΔΕΗ, Motor Oil και Fourlis, μικτή η εικόνα των Eurobank, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακής, ενώ αδύναμη ήταν του Ελλάκτωρα.

Οι ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι ο καταλύτης που θα επηρεάσει τις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα. Τα κύρια μακροοικονομικά είναι η ανακοίνωση των εξαγωγών Αυγούστου στην Κίνα την Κυριακή, της βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου στην Γερμανία την Δευτέρα, των εξαγωγών Ιουλίου στην Γερμανία την Τρίτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη και του πληθωρισμού Αυγούστου σε Γερμανία και ΗΠΑ την Παρασκευή.

Πρώτο σημείο στήριξης για τον S&P 500 οι 3393 και δεύτερο οι 3033 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 3523 μονάδες και δεύτερο οι 3590 - 3608.

“Η Αμερικανική Αγορά θα είναι κλειστή την Δευτέρα (Labor Day)”, υπενθυμίζει ο επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Γύρισε σε αρνητικό βηματισμό η Ευρώπη, καθώς λίγη ώρα κράτησε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street, σε μία συνεδρίαση που δείχνει να περισσεύει η νευρικότητα.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στο Πετρέλαιο, συνεχίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $10100 το Bitcoin.

Για τρίτο διαδοχικό μήνα αυξήθηκαν οι παραγγελίες της Γερμανικής Μεταποίησης τον Ιούλιο. Οι παραγγελίες ενισχύθηκαν μηνιαίως κατά 2,8%, σε προσαρμοσμένους όρους, μετά το αναθεωρημένο άλμα κατά 28,8% του Ιουνίου. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν να κινηθούν ανοδικά κατά 5% μηνιαίως. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες ήταν 7,3% χαμηλότερα.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πιστεύει ότι η Οικονομία της Χώρας του μπορεί να έχει φέτος καλύτερη, από την προβλεπόμενη επίδοση. “Νομίζω ότι θα πάμε καλύτερα το 2020, από την τρέχουσα πρόβλεψη για ύφεση 11%”, δήλωσε ο Λεμέρ στον Τηλεοπτικό Σταθμό BFM.

Άλμα κάνουν οι μετοχές της CaixaBank και της Bankia, αφότου οι δύο Ισπανικές Τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για δυνητική συγχώνευση.

Insiders στις Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν μετοχές αξίας $6,7 δισ. τον περασμένο μήνα, προχωρώντας στη μεγαλύτερη έκρηξη πωλήσεων των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με τους Financial Times, η αξία των πωλήσεων σε Δολάρια από 1042 διευθύνοντες συμβούλους, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και διευθυντές Εταιρειών τον Αύγουστο, ξεπέρασε οποιοδήποτε μήνα από τον Νοέμβριο του 2015. Ο αριθμός των Στελεχών – πωλητών, ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2018.

Η Αμερικανική Οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Αύγουστο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 1,37 εκατ. θέσεις εργασίας, από 1,763 εκατ. τον Ιούλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν 1,35 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8,4%, από 10,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 52 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 638,57 μονάδες (-1,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 640,51 (-0,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στις 639,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Ο τζίρος στα 40 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΔΕΗ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή άνοδο στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.742 συμβόλαια).

Στα 3.467 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.504 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 678, 650 για τον Σεπτέμβριο και 28 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.535) κινήθηκε μεταξύ 1.516 και 1.539,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10.400 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.380), Alpha Bank (11.576), Πειραιώς (1.819), ΔΕΗ (1.663), Εθνική (3.452), MIG (1.849), ΟΠΑΠ (268), Μυτιληναίο (256), Ελλάκτωρα (202), ΟΤΕ (263), Cenergy (153), Jumbo (133), ΑΔΜΗΕ (198), ΓΕΚ (255).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.956, MIG 46.736, Alpha Bank 92.863, Εθνική 35.950, Πειραιώς 14.565, Ελλάκτωρα 10.894.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.665.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 58.679.657 τεμ. (58.679.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v