Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με Coca Cola χώνεψε τη βουτιά του ΑΕΠ

Το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη εξασφάλισε η άνοδος κατά 3,2% της Coca Cola και το +2,58% του ΟΠΑΠ. Ανοδικά κινήθηκαν Alpha Bank και Σαράντης. Πίεση στη Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, την Πειραιώς και τον ΟΤΕ. Παρουσία αγοραστών συνέχεια στην αγορά ομολόγων, που διατηρεί σαφώς συγκριτικά καλύτερη εικόνα.

Χρηματιστήριο: Με Coca Cola χώνεψε τη βουτιά του ΑΕΠ

Στη Wall Street ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε χθες άλμα 450 μονάδων, ενώ οι Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν και σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την Αγορά Εργασίας και την “σιγή ασυρμάτου” από το Κογκρέσο, όσον αφορά το αναμενόμενο επόμενο πακέτο τόνωσης της Οικονομίας.

Τον θετικό βηματισμό της Wall Street, δείχνει να ακολουθεί σήμερα η Ευρώπη, με τους κύριους Ευρωπαϊκούς δείκτες και κινούνται σε υψηλά μήνα και τις Αγορές να “περνάνε ντούκου”, οποιαδήποτε αρνητική είδηση (!)

Στο Παγκόσμιο και κατά πολλούς, εκτός κάθε πραγματικότητας πάρτι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι απρόσκλητο, αντιπαραθέτοντας εσωστρέφεια και συναλλακτική απαξίωση και βέβαια μόνο σαν δικαιολογία μπορεί να θεωρηθεί ότι η σημερινή ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου, αποτέλεσε τροχοπέδη στις διαθέσεις των λίγων αγοραστών, για σχετική βελτίωση των αποτιμήσεων.

Με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ συναλλακτικά νεκρό και το ίδιο χρήμα να ανακυκλώνεται μέσα στα στενά όρια του FTSE25, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, καθώς η ρευστότητα που παραμένει “παρκαρισμένη” εκτός Αγοράς και η οποία, παραδοσιακά, δραστηριοποιείται σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεν ανησυχεί μήπως ξεφύγουν οι τιμές.

Όσο υπάρχει η εκτίμηση ότι οι αποτιμήσεις των Εισηγμένων θα παραμείνουν στα τρέχοντα, ή και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και με την ορατότητα να παραμένει περιορισμένη, όσον αφορά τα μέτωπα της πανδημίας, της πραγματικής Οικονομίας, της πορείας των Επιχειρήσεων και τα γεωπολιτικά, οι Επενδυτές που έχουν επιλέξει τον ρόλο του θεατή, δεν έχουν λόγους επαναδραστηριοποίησης (!)

Στα πρωινά τους reports, οι περισσότεροι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανακοίνωση για την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δώσει κατεύθυνση στην Αγορά, σε συνδυασμό με την πορεία των Διεθνών Χρηματιστηρίων, όμως η εξέλιξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. έδειξε ότι η Εγχώρια Αγορά έχει χάσει τα αντανακλαστικά της, στερείται νέων επενδυτικών ιδεών, κινούμενη στο στερεότυπο ημερήσιο trading, προκειμένου να βγαίνουν οι προμήθειες και αρκέστηκε σε μία ακόμα συνεδρίαση, διεκπεραιωτικού χαρακτήρα.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να δώσει ένα σχετικό “overshooting”, έστω τεχνικού χαρακτήρα και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, αν ο ΓΔ δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 647 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 1550 μονάδων.

Σημειώνεται ότι, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, δημοσίευσε αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο η ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 κατέγραψε βουτιά 15,2%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι και σήμερα, διατηρούσαν την πρόβλεψη για ύφεση 8%, για το σύνολο του έτους.

Παρουσίας αγοραστών συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, που διατηρεί σαφώς καλύτερη εικόνα από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα (στο 1,117% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Το τελευταίο επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), σύμφωνα με την οποία, “η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την αποστροφή στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αν αυτό ίσχυε και για την Αγορά Κρατικών τίτλων”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την ημερήσια αναφορά, ως συνήθως, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να θεωρείται μικτή.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 337,74 (+1,07%) και 330,66 μονάδων (-1,04%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 334,06 (-0,03%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 335,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει σαν πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 353 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 319 (ημερήσιο “stop long”) – 316 μονάδων, επαναφέρει τον έλεγχο της τάσης στα χέρια των “sellers”. Η πρώτη αντίσταση στις 341 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα δίνει προβάδισμα στους “sellers”, με θετική μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,15%), ΔΕΗ (+1,39%), ΕΕΕ (+3,21%), ΕΧΑΕ (+1,03%), ΟΛΠ (+0,87%), ΟΠΑΠ (+2,58%), Σαράντης (+2,32%), Fourlis (+1,75%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίου.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ήταν αυτός της ΕΕΕ, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Η μετοχή άφησε πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 22,95 ευρώ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 24,15 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Το κλείσιμο υψηλότερα των 23,10 ευρώ, γυρίζει τον τίτλο σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 22,01 ευρώ.

Έχασε, έστω και οριακά, την αποφασιστική ζώνη στήριξης των 1,12 – 1,10 ευρώ, η μετοχή του Ελλάκτωρα (-0,36%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη, ήπια, πτωτική συνεδρίαση. Επιβεβαιωμένη καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 1,054 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,193 και 1,224 – 1257 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντερτέκ (+0,38%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+3,01%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+0,31% και λόγω επιχειρηματικής είδησης), αξιοσημείωτη προσφορά στα 0,30 ευρώ απορροφήθηκε από τους αγοραστές στον Δρομέα (+3,33%), ενώ πέριξ των 0,50 ευρώ, διακρατώντας τα κεκτημένα, συνεχίζει να κινείται η Ίλυδα (+1%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ελγέκα (-4,64%), Μαθιό (-5%), Πετρόπουλο (-3,67%), Κυριακούλη (-5%), Τζιρακιάν (-0,51%) και Profile (-0,83%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Κορδέλλου (+8,95%), με αυξημένες συναλλαγές απορροφήθηκε η προσφορά σε Autohellas (-0,14%), Πλαίσιο (-0,37%) και Ικτίνο (-0,36%), συνεχίζει να έχει πωλητή ο Βογιατζόγλου (-0,56%), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το “μοίρασμα χαρτιών” που έγινε χθες και σήμερα, πέριξ των 0,35 ευρώ, στην CPI (+9,71%), είναι η απαρχή ανοδικής κίνησης, όπως έδειξε η μετοχή προς το τέλος των συναλλαγών.

Επαναλαμβάνεται πως ελάχιστη προϋπόθεση για την σχετική βελτίωση της εικόνας του ΓΔ, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 646 – 660 μονάδων και του FTSE25 υψηλότερα των 1550 – 1569 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, μειώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ η επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, βάζει την Αγορά σε θετική αναθεώρηση του παράγοντα ρίσκου για την Ελλάδα. Το κινήθηκε οριακά ψηλότερα, στον απόηχο των στοιχείων για το ύψος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ΔΕΗ δημοσιεύει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, επισημαίνει η Beta Sec..

“Ο ΓΔΧΑ, συνεχίζει να υποαποδίδει των βασικών Ευρωπαϊκών δεικτών. Τα προσαρμοσμένα EBITDA της ΜΟΗ για το β’ τρίμηνο ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά ≈28 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 104 εκατ. ευρώ, σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, αν αφαιρέσουμε τις ζημιές από αποθέματα (90 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται στα 14 εκατ. ευρώ. Αν και το καθαρό χρέος εμφανίζεται στα 426 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο από τα περσινά επίπεδα (λόγω αναγκών κεφαλαίου κίνησης), τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέρος της υποχώρησης του κύκλου εργασιών στο εξάμηνο (-15,24% σε όγκο και -38% σε αξία) οφείλεται και στην προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση του Συγκροτήματος Υδρογονοπυρόλυσης του Διυλιστηρίου της Μητρικής, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020. Σε θετική τροχιά παραμένει και ο Σαράντης, ο οποίος ανακοίνωσε για το εξάμηνο αύξηση πωλήσεων κατά 6,7% και αύξηση λειτουργικών κερδών (EBIT) κατά 42,1%. Αναμένουμε να συνεχιστεί η ανοδική προσπάθεια στο Χ.Α., έστω και με χαμηλή ορμή”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 635 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Η ΔΕΗ ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα β’ τριμήνου, ενώ η προσοχή των Διεθνών Επενδυτών ήταν στραμμένη σήμερα, στην ανακοίνωση των επιδομάτων ανεργίας στην Αμερική. Βελτιωμένη η εικόνα των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου της Motor Oil, λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους €73 εκατ. και της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά €71 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Οι ζημίες ανήλθαν σε €54 εκατ., μειωμένες κατά €42 εκατ., σε τριμηνιαία βάση. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Σαράντης, με αύξηση των καθαρών κερδών κατά 14% σε ετήσια βάση, αλλά με ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους €11 εκατ., λόγω των αυξημένων επενδύσεων (+164% σε ετήσια βάση) και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €21 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου για την Τέρνα Ενεργειακή, με μείωση των καθαρών κερδών κατά 16% σε ετήσια βάση, αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €73 εκατ.. από την αρχή του χρόνου, αλλά με ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €42 εκατ., λόγω της μείωσης των επενδύσεων (-35% σε ετήσια βάση)”, σημειώνει η Merit Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια του να διατηρηθεί πέριξ των 640 - 650 μονάδων. Η πρόσφατη 7ημερη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι σημερινές ανακοινώσεις των αναμενόμενων αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών του 2ου τριμήνου, δείχνουν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην Ελληνική Οικονομία και όχι μόνο.

Όμως οι Επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, απούσας ικανής δυναμικής για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα. Σε αντίθεση τα Διεθνή Χρηματιστήρια συνεχίζουν το πάρτι τους, λόγω άπλετης ρευστότητας και επικείμενων Αμερικανικών εκλογών, παρά τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η πρόσφατη Ελληνοτουρκική κρίση θα μπορούσε να είναι μια δικαιολογία για την αποστροφή στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αν αυτό ίσχυε και για την Αγορά Κρατικών τίτλων. Όμως η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η χθεσινή επιτυχής υπερκάλυψη του 10ετους ομολόγου με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο, ενισχύει τη άποψή μας ότι η Ελληνική μετοχική Αγορά πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό από την “νεκροφάνειά” της, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη και με μια μελλοντική πιθανή διόρθωση των Διεθνών Αγορών.

Προβληματική η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, Αν και οι Τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν τα δεδομένα με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων, η ύφεση 15,2% του Β’ τριμήνου, προμηνύει νέα προβλήματα για τον κλάδο.

Συμπερασματικά, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν. Όπως δείχνει και το σημερινό υψηλό 12ετιας στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, παρά την ανοδική κίνηση των Κεφαλαιαγορών, η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, που θα έχουν και συνέχεια, αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές. Τα προγράμματα δισεκατομμυρίων που έχουν ανακοινωθεί, πρέπει και να φθάσουν στην Ελληνική οικονομία για να υπάρξει αλλαγή σκηνικού. Προς το παρόν όμως παραμένουν “επί χάρτου”.

Αναμένουμε τι νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί μέχρι τώρα η εικόνα της πραγματικής Οικονομίας είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του Κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του χρέους.

“Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν Εθνικό προϊόν & επενδύσεις, εκτιμούμε ότι οι δυνητικοί Επενδυτές θα επαναπροσδιορίσουν την στάση τους συνολικά, για το ότι περιλαμβάνει το ‘επενδυτικό προϊόν’ Ελλάδα. Μέχρι τότε υπομονή & ψυχραιμία.”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αλλαγή σκηνικού διαφαίνεται στην Ευρώπη, καθώς γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, πιο ήπια η υποχώρηση του Ευρώ.

Πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, χαμηλότερα των $10800 υποχωρεί το Bitcoin.

Η Κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιο τόνωσης των 100 δισ. ευρώ ($118 δισ.), το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένει ότι θα μεταμορφώσει την Οικονομία, αλλά και θα ενισχύσει την πολιτική του καριέρα, δύο χρόνια πριν τις εκλογές.

Κατέβασε ταχύτητα η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης τον Αύγουστο. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit, έκανε βουτιά στις 51,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 54,9 τον Ιούλιο. Ωστόσο, ήταν ελαφρώς καλύτερος από την αρχική εκτίμηση των 51,6 μονάδων.

Καθοδικά κινήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Ιούλιο. Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ευρώ υποχώρησαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία άνοδο 1,5% και ετήσια κατά 3,5%.

“Η Οικονομία κινδυνεύει να εξαρτηθεί υπερβολικά από τη μαζική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη που δόθηκε, από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν και ζήτησε να περιοριστεί σύντομα.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε τον Αύγουστο, αλλά πολλά Μέρη της Χώρας κατέγραψαν βραδύτερη ανάπτυξη, εν μέσω ανησυχιών για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

Εν τω μεταξύ, κάποιες Επιχειρήσεις μετατρέπουν τις προσωρινές αναστολές συμβάσεων σε απολύσεις, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης.

Τo έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα τριπλασιαστεί το 2020, στα $3,3 τρισεκατομμύρια, αυξανόμενο στο μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 1945. Ως συνέπεια, το Ομοσπονδιακό χρέος θα φτάσει σε ποσοστό 98% επί του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2020, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 2021 θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ”, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γραφείου του Κογκρέσου για τον Προϋπολογισμό (CBO).

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, υποχώρησε στις 881.000, από 1,006 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 950.000.

Το Αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 18,9% τον Ιούλιο. Ανήλθε στα $63,3 δισ., από $53,5 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Οι Αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στα $58,9 δισ.

Ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μικρότερη ταχύτητα τον Αύγουστο. Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 56,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 58,1 τον Ιούλιο. Αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 57 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 648,25 (+0,63%) και 643,42 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 646,22 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 646,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος στα 38,7 εκατ., ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Fourlis και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.231 συμβόλαια).

Στα 3.504 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.475 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 414, 411 για τον Σεπτέμβριο και 3 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.544,25) κινήθηκε μεταξύ 1.537,25 και 1.549,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.351), Alpha Bank (5.027), Πειραιώς (1.324), ΔΕΗ (747), Εθνική (2.422), MIG (493), ΟΠΑΠ (352), Μυτιληναίο (125), Ελλάκτωρα (517), ΟΤΕ (122), Cenergy (126), Jumbo (143), Lamda Development (121), ΓΕΚ (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.387, MIG 46.243, Alpha Bank 93.974, Εθνική 37.146, Πειραιώς 14.407, Ελλάκτωρα 11.081.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer                       NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.665.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 58.679.657 τεμ. (58.229.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.319.593), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v