Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χωρίς νεύρο στις 640 μονάδες

Οριακά υψηλότερα κινείται η εγχώρια αγορά, παρά τη θετική τάση στις διεθνείς αγορές. Προβληματίζει η πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών. Κέρδη για Coca Cola, ΟΤΕ, πιέζονται χαμηλότερα Aegean και Ελλάκτωρ. Κλειστή η Wall.

Χρηματιστήριο: Χωρίς νεύρο στις 640 μονάδες

Παρά τις διαθέσεις που δείχνουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να αγνοήσουν (;) τη διήμερη διόρθωση στη Wall Street και να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει αποκομμένο και βυθισμένο στην εσωστρέφεια και τη συναλλακτική απονεύρωση.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σημειώνονται πονταρίσματα ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δράσει σύντομα και δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις της Πέμπτης να δώσουν μία πρώτη ένδειξη.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έγινε τον Αύγουστο αρνητικός για πρώτη φορά από το 2015 και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται.

«Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, καθώς έχει λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας, αυξάνεται η πίεση σε αυτή να δράσει ξανά σύντομα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 13 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ενώ το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με 2,3 εκατ.

Ελάχιστα πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 60 λεπτά συνεδρίασης, δεκάδες τίτλοι παρέμεναν με, κυριολεκτικά, μηδενικές συναλλαγές, όμως και η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη.

Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,14%) είχε διακινήσει 145 τεμ., της ΕΕΕ (+0,79%) 370 τεμ., της ΕΧΑΕ (+0,35%) 795 τεμ., της Motor Oil (0%) 906 τεμ. και του Σαράντη (+1,37%) 150 τεμ.

Όταν υπάρχει αυτή η εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η απελπιστική, συναλλακτικά, κατάσταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Από το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών, οι μόνες που παρουσιάζουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας είναι οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,14%), Σαράντης (+1,37%), Fourlis (+1,25%), ΟΤΕ (+1,13%) και Ελλάκτωρ (-2,28%).

Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, είναι εμφανής η παρουσία πωλητή. Η μετοχή διέσπασε καθοδικά τη στήριξη στο 1,095 ευρώ και φαίνεται ότι ενεργοποίησε κινήσεις “stop loss”.

Τίποτα το άξιο αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω κομμάτι του ταμπλό φαίνεται ότι παραμένουν σε ρόλο θεατή.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τις τρεις μονάδες, με, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 642,53 (+0,51%) και χαμηλό τις 639,43 μονάδες (+0,02%), ενώ η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε τον τζίρο στα 7,4 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα» (ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ).

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα δοκιμάσει την υπομονή όλων όσοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, “day by day”.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v