Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«No money, no honey» στο Χρηματιστήριο

Οριακή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αύξηση των συναλλαγών προϋπόθεση για να κινηθεί πειστικά υψηλότερα το ΧΑ. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν οι επενδυτές. Το κρίσιμο όριο για τον Γενικό Δείκτη.

«No money, no honey» στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη και πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, εκμεταλλευόμενες την αντίδραση του Τεχνολογικού κλάδου και την αργία στη Wall Street.

Το θετικό κλίμα, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, δείχνει να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στην Ασία, ενώ για θετική εκκίνηση προϊδεάζουν τα futures των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Από την άλλη, ασφαλώς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά θα κριθούν από τη σημερινή εικόνα της Wall Street, που επιστρέφει σε συναλλαγές μετά τη χθεσινή αργία (Labor Day).

Εν τω μεταξύ, η Fitch αναθεώρησε ελαφρώς υψηλότερα τις προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία το 2020. Αναμένει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα διολισθήσει κατά 4,4% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 4,6%. Εκτιμά ότι η Αμερικανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,6%, αντί για 5,6% που προέβλεπε τον Ιούνιο. H Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί με 2,7%, αντί για ανάπτυξη 1,2% που ήταν η εκτίμηση του οίκου προηγουμένως, ενώ η Οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 9%, αντί για 8%.

Έτσι τα βλέμματα των ενεργών επενδυτών στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Πέμπτης, όπου η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να σκιαγραφήσει τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στην εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης που συνεχίζεται, είναι κοινό μυστικό πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν υπάρξει σημαντική αναβάθμιση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με όλα τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η πλάγια κίνηση συνεχίζει να συντηρείται από τις κινήσεις εγχώριων επενδυτών, ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν σταθερά στην πλευρά των πωλητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Αυγούστου 2020, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν, στο σύνολό τους, εκροές της τάξεως των €15,93 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές, εισροές €15,94 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον μήνα Ιούλιο, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν, στο σύνολό τους, εκροές της τάξεως των €66,11 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές, εισροές €66,12 εκατ. Κατά τον μήνα Ιούνιο, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των €99,49 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές €99,43 εκατ.

Άρα όσο οι ξένοι παραμένουν «στη θύρα εξόδου» του Χ.Α. και οι Έλληνες επενδυτές δεν συνεισφέρουν νέο χρήμα και επιλέγουν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα, κρατικά και εταιρικά, οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Παραμένει ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 652-662 μονάδων και για το σύνολο της Αγοράς, η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός FTSE25.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, «προχωρημένες είναι πλέον οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE, ώστε το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην σπολιγνιτοποίηση να εξελιχθεί σε επιχειρηματική συμφωνία».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τη ΔEH έχει σημειωθεί στις 24/8, ενώ ο τίτλος κινείται σε υψηλά 39 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,54 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €2,12.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v