Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νωχελική κίνηση προς τις 641 μονάδες

Με ήπιες συναλλαγές (30,6 εκατ. ευρώ) και απώλεια μέρους των κερδών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, στα τελευταία λεπτά έκλεισε η συνεδρίαση. ΔΕΗ, ΟΛΠ και Φουρλής τα blue chips με τα μεγαλύτερα κέρδη. Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστήριο: Νωχελική κίνηση προς τις 641 μονάδες

Αν η χρηματιστηριακή τάση εξαρτάται από το χρήμα που εισέρχεται στο σύστημα και την ψυχολογία των ενεργών παικτών, όπως αναφέρει γνωστό χρηματιστηριακό αξίωμα (Τ=Χ+Ψ), τότε το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, καθώς του λείπουν και οι δύο παράγοντες δημιουργίας κλίματος και διαθέσεων.

Και η σημερινή, ήταν ακόμα μία συνεδρίαση που ήλθε να επιβεβαιώσει την αδυναμία “επικοινωνίας” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και την επιμονή του Χ.Α. στην εσωστρέφεια και στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε ένα εύρος που με το ζόρι ξεπέρασε τις πέντε μονάδες, ενώ, για πολλοστή συνεδρίαση, έλειψαν οι Τραπεζικές βοήθειες.

Έτσι, η όποια ανοδική προσπάθεια, ήταν αποτέλεσμα των επιλεκτικών τοποθετήσεων σε μη Τραπεζικά blue chips, καθώς συνεχίζει να υφίσταται ο προβληματισμός για τα Τραπεζικά δάνεια που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, ιδιαίτερα αν η αναστολή επεκταθεί και το α’ εξάμηνο του 2021, για τους πιο “ευαίσθητους” κλάδους, όπως ο Τουρισμός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρώτο ζητούμενο παραμένει η ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών και δεύτερο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος, εντός αλλά και έξω από τα στενά όρια του FTSE25, ενώ οι περισσότεροι Αναλυτές προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο, αυτό της συσσώρευσης, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις να εκδηλώνονται, λόγω των συνεχιζόμενων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Βαρίδι για το Χ.Α., εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο και η πεποίθηση των περισσότερων χαρτοφυλακίων που παραμένουν σε ρόλο θεατή, ότι οι τιμές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δεν πρόκειται να ξεφύγουν, οπότε είναι προτιμότερο η διατήρηση ρευστότητας, μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα στα σημαντικά μέτωπα της Οικονομίας, της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονα να τιμολογηθούν οι πιθανότητες διόρθωσης των Διεθνών Αγορών.

“Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν χαμηλά για χρόνια, καθώς η Οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία”, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, στο NPR.

Συνέντευξη που έδειξε, με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο, τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας, για το θα σημαίνει μία, έστω και οριακή, αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον για τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις και ταυτόχρονα άφησε τεράστια περιθώρια, περαιτέρω, αναρρίχησης, στις τιμές του Χρυσού.

Άλλωστε, λίαν προσφάτως, η Phoenix Capital, υπερθεματίζοντας όλων των προηγουμένων, δημοσίευσε έκθεση και έδωσε τιμή – στόχο τα $8000, επισημαίνοντας στους Επενδυτές “αν δεν έχετε ήδη επενδύσει στο Πολύτιμο Μέταλλο, καιρός να αρχίσετε να το κάνετε” (!)

Ασφαλώς υπάρχει και η “υποψιασμένη” σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η διόρθωση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων στην Wall Street, ίσως είναι προμήνυμα περαιτέρω υποχώρησης. Η διόρθωση του Μαρτίου ήταν απότομη και περίπου αναπάντεχη στην έντασή της, με αποτέλεσμα να μην γίνει το απαραίτητο ‘ξεφόρτωμα χαρτιών’. Έτσι ακολούθησε αντίδραση πέραν κάθε πρόβλεψης, προκειμένου να ‘μοιραστεί η τράπουλα στους κωδικούς λιανικής’. Υπενθυμίζεται ότι Insiders στις ΗΠΑ πούλησαν μετοχές αξίας $6,7 δισ. τον περασμένο μήνα, προχωρώντας στη μεγαλύτερη έκρηξη πωλήσεων των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με τους Financial Times, η αξία των πωλήσεων σε Δολάρια από 1042 διευθύνοντες συμβούλους, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και διευθυντές Εταιρειών τον Αύγουστο, ξεπέρασε οποιοδήποτε μήνα από τον Νοέμβριο του 2015. Ο αριθμός των Στελεχών – πωλητών, ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2018”.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, “ο κίνδυνος του ‘double-dip’ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και αυτό το έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία από Μεταποίηση, Λιανικές Πωλήσεις και Ανεργία στην Ευρώπη, παρά τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας, από Κεντρικές Τράπεζες και κατά τόπους Κυβερνήσεις.

Με βάση τις εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το ημερήσιο “stop long” για S&P 500 και Dow Jones, ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 3200 και 27526 μονάδων, αντίστοιχα.

Ελεγχόμενες οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή άνοδο των αποδόσεων (στο 1,146% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 13 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, το ημίωρο έκλεισε στα 2,3 εκατ. και η πρώτη ώρα συνεδρίασης στα 7,4 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ) και βέβαια η επισήμανση της σημερινής αργίας στην Wall Street (Labor Day), ασφαλώς και δεν πείθει, καθώς τα ίδια συναλλακτικά χάλια συνεχίζει να επιδεικνύει η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, εδώ και πάρα πολλές συνεδριάσεις (η τελευταία συνεδρίαση με τζίρο μεγαλύτερο των 100 εκατ. στις 21/7, με 105,2 εκατ.).

Και σήμερα άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει τον σταθερό έλεγχο της τάσης από τους εν δυνάμει πωλητές.

Ανοδικά ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 335,58 μονάδες (+0,76%), όμως πολύ γρήγορά γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και το διατήρησε μέχρι τέλους, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 328,76 μονάδες (-1,29%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 330,10 (-0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 330,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο ΔΤΡ συνεχίζει να κινείται μεταξύ 340 – 347 και 329 – 320 μονάδων. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 360 και σε υπερβολή προς τις 420 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 320 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα ξαναβάλει σε δοκιμασία το “φρούριο” των 300 μονάδων.

Στις 326 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και στις 344 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με στόχο να αποχωρήσουν περίπου 300 Εργαζόμενοι, ή και περισσότεροι, η Eurobank ξεκίνησε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική”.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα είναι σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, καθώς με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-3,20%), Lamda Development (-0,71%), Jumbo (-0,86%), TITC (-0,36%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου, Ελλάκτωρα και Σαράντη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Viohalco (+2,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,01 ανά μετοχή. Το προαναφερθέν μικτό ποσό μερίσματος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 30% σύμφωνα με τη Βελγική Νομοθεσία.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,066 ευρώ (-2,65% με ευδιάκριτη την παρουσία πωλητή, αλλά και κινήσεων “stop loss”, μόλις έσπασε καθοδικά την ζώνη 1,10 – 1,095 ευρώ, η προσφορά απορροφήθηκε από τους αγοραστές και ο τίτλος του Ελλάκτωρα (0%) ισορρόπησε. Αν επανέλθουν οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,063 (ημερήσιο “stop long”) και 1,00 ευρώ. Αντίθετα, αν κάνουν την έκπληξη οι “buyers”, η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,193 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή του ΟΤΕ (+0,38%) έδειξε να προσεγγίζει απειλητικά την κρίσιμη στήριξη στα 13,20 ευρώ, όμως σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας μικρή απόσταση ασφαλείας και επαναφέροντας τις προσδοκίες για κίνηση προς τα 14,00 ευρώ. Από την άλλη, αν οι “sellers” δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και ο τίτλος γλιστρήσει χαμηλότερα των 13,20 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 12,70 (ημερήσιο “stop long”) και 10,97 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά στο χαμηλό ημέρας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Q&R (-2,93%), AS Company (-0,53%) και τέσσερις για MIG (-2,94%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/9 για τον Λύκο (+0,89%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Cenergy (+0,84%), συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση χαμηλών συναλλαγών για την ΕΥΑΘ (+1,72%), ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα τραβήχτηκαν οι αγοραστές σε Δομική Κρήτης (-1,38%), Δρομέα (-4,62%) και CPI (-9,79%).

Επιστροφή αγοραστών σε Quest (+2,04%), AVE (+8,70%), ΕΛΧΑ (+1,79%) και Κέκροπα (+2,11%), απορρόφησαν την προσφορά οι αγοραστές στον Πετρόπουλο (+3,23%), σε χαμηλά 33 μηνών ο Ικτίνος (-1,31%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ίλυδα (-2,83%) και Τεχνική Ολυμπιακή (-1,80%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Entersoft (-0,57%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Performance Technologies (+4,15%), όμως θα ήθελε πειστικότερο “bid” για να συσπειρώσει τους “θαυμαστές της”.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν οι εν δυνάμει πωλητές πετύχουν την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 636 – 635 μονάδων, είναι μάλλον απίθανο να αντέξει η επόμενη στήριξη στις 630 – 625 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και ο Δείκτης θα κινηθεί προς τις 593 – 582 μονάδες. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει οριακά περισσότερες πιθανότητες, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652 – 662 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 680 – 685 και 740 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολλά θα κριθούν στις πρώτες στηρίξεις των 1540 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 1528 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Αν διασπαστούν καθοδικά, θα είναι ζήτημα χρόνου η κίνηση προς τις 1519 και 1494 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Κίνηση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, θα ενεργοποιήσει επιθετικό κλείσιμο “long” θέσεων. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο γράφημα, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνα, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 1569 και 1628 – 1650 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Αναμένεται συνέχιση της συσσώρευσης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις να εκδηλώνονται, λόγω των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων εξαμήνου”, εκτιμά η Beta Sec.

“Το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί για το Ελληνικό Χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες, καθώς λείπουν οι θετικοί καταλύτες που θα ωθήσουν τους Επενδυτές να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, εν μέσω συνθηκών αυξημένης αβεβαιότητας, εξαιτίας της Ελληνοτουρκικής έντασης και των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην Οικονομία. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη ίσως μεταφέρει θετικά μηνύματα για τις Αγορές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 650 μονάδες. Η Αμερικανική Αγορά είναι κλειστή σήμερα (Labor Day). Οι ομολογίες της Αεροπορίας Αιγαίου, από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου2020 θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του 3ου τοκομεριδίου. Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την 3η περίοδο εκτοκισμού, ανέρχεται στο ποσό των €3.720.000, ήτοι ποσό €18,60 ευρώ ανά ομολογία. Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Intralot, όπως αναμενόταν, με αύξηση των καθαρών ζημιών, των ελεύθερων ταμειακών εκροών και του καθαρού δανεισμού. Εξαίρεση οι δραστηριότητες στη Βόρεια Αμερική (INTRALOT Inc), με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15% σε ετήσια βάση και των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 36%. Η βέλτιστη εκτίμηση της Εταιρείας για το 2020, ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 παραμένει στην περιοχή των €25 εκατ. σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου”, σημειώνει η Merit Sec.

“Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ανοδικές προσπάθειες στην Ελληνική Αγορά με την μεταβλητότητα, ωστόσο, να είναι παρούσα. Στην εβδομαδιαία ατζέντα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ αποτελέσματα εξαμήνου ανακοινώνουν την Τετάρτη (π.σ.) οι Μυτιληναίος και Quest. Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι Αγορές των ΗΠΑ (Labor Day)”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

Η Αγορά πλησιάζει προς την λύση της συσσώρευσης του τελευταίου μεγάλου διαστήματος, μιας και κάνει προσπάθεια να αφήσει πίσω της το 650 επίπεδο και να δοκιμάσει κίνηση για τις 685 μονάδες, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η γρήγορη διόρθωση των Ξένων ήταν λογικό, έστω και λίγο, να μας επηρεάσει, από την στιγμή που δεν έχουμε και κάποια σοβαρή τάση.

Λίγοι τίτλοι υπεραποδίδουν, ενώ μόνος ο ΟΤΕ με την ΔΕΗ δεν μπορεί να βοηθήσει το σύνολο.

Ο Τραπεζικός συνεχίζει να “κοιμάται” περιμένοντας κάποια νέα δεδομένα, με τα αποτελέσματα να μην τον επηρεάζουν στο ελάχιστο πλέον.

Η Αγορά, ουσιαστικά, έχει βαλτώσει, ψάχνοντας την αφορμή για μία ουσιαστική διαφυγή, με το κακό να είναι ότι έχει χαθεί ο βηματισμός, σε σχέση με τα Ξένα Χρηματιστήρια.

“Ο Τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά, μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο καθημερινό τζίρο και μπορεί να δώσει ρευστότητα στο σύστημα, σε μία σοβαρή ανοδική του αντίδραση”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Αυστραλός ASX 200 (+0,33%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, αργία, όπως προαναφέρθηκε, στην Wall Street.

Νεότερες πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Μικρές μεταβολές σε Χρυσό και Ασήμι, δοκιμάζει και τιμές χαμηλότερα των $10000 το Bitcoin.

Ετήσια αύξηση 9,5% κατέγραψαν οι Κινεζικές εξαγωγές τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%. Οι Αναλυτές ανέμεναν ετήσια αύξηση των εξαγωγών κατά 7,1%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στα $58,93 δισ., έναντι της πρόβλεψης για πλεόνασμα $50,50 δισ.

Η μηνιαία άνοδος κατά 1,2% της Γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη των Οικονομολόγων για αύξηση 4,8%.

Για πέμπτο διαδοχικό μήνα βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης Sentix ανήλθε στο -0,8%, από -13,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για -10,5.

Οι συνομιλίες για τη νέα σχέση που θα αποκτήσει η Βρετανία με την ΕΕ από το 2021, εισήλθαν σήμερα σε νέα κρίση, μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου προς το Μπλοκ ότι ουσιαστικά μπορεί να παρακάμψει βασικά μέρη της συμφωνίας αποχώρησης, εάν το Μπλοκ δεν συμφωνήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, σε μια συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως “είναι αποφασισμένη να καταλήξει γρήγορα σε μια συμφωνία με τη Βρετανία, για τη μελλοντική οικονομική και εμπορική σχέση τους, όμως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό”.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τα τέλη του 2016 αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, μετά την περικοπή φόρων για τις αγορές. Οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν κατά 5,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, φτάνοντας κατά μέσο όρο στις 245700 Βρετανικές Λίρες, που είναι και η υψηλότερη ονομαστική τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,6%.

“Η ισχυρή άνοδος στις τιμές των μετοχών από το Μάρτιο, σε συνδυασμό με τις θέσεις - τοποθετήσεις στις Αγορές των δικαιωμάτων, καθιστούν πιθανή μια βραχυπρόθεσμη οπισθοδρόμηση. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν 10 δυνατοί λόγοι, για τους οποίους αυτή η ‘Αγορά των ταύρων’ θα πρέπει να συνεχιστεί”, εξηγεί η Goldman Sachs.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, στα 8,50 ευρώ, από 8,10 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή –στόχο της μετοχής της Σαράντης η Eurobank Equities σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση “hold”. Εκτιμά ότι τα κέρδη της Εταιρείας θα κινηθούν ανοδικά και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, σε σχέση με το πρώτο. Για το 2021, η Eurobank Equities προβλέψει αύξηση πωλήσεων κατά 8%, ευθυγραμμιζόμενη με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Διοίκησης. Τα EBITDA προβλέπεται να αυξηθούν στα 68,5 εκατ. ευρώ το 2021, από 62 εκατ. το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 644,76 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 642,72 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,32%.

Ο τζίρος στα 30,4 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ και με το θετικό η ΑΡΑΙΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Fourlis, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Lamda Development, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Με απόλυτα οριακά κέρδη, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν περαιτέρω υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.514 συμβόλαια).

Στα 3.533 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.467 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 374, 374 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.536) κινήθηκε μεταξύ 1.529 και 1.543 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.176), Alpha Bank (6.161), Πειραιώς (687), ΔΕΗ (1.294), Εθνική (2.319), MIG (4.830), ΟΠΑΠ (359), Μυτιληναίο (272), Ελλάκτωρα (1.255), ΟΤΕ (127), Τέρνα Ενεργειακή (144), ΑΔΜΗΕ (294), ΓΕΚ (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.055, MIG 48.569, Alpha Bank 89.310, Εθνική 36.682, Πειραιώς 14.901, Ελλάκτωρα 10.955.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                   NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

 Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.665.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 58.679.657 τεμ. (58.679.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v