Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Red alert» από τις τράπεζες

Κάτω από τις 640 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να μπαίνουν στο στόχαστρο των πωλητών. Πτώση άνω του 2,5% για τον κλαδικό δείκτη, χάνεται κρίσιμη στήριξη. Ανοδος για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.

Χρηματιστήριο: «Red alert» από τις τράπεζες

Με μεικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και περιμένοντας τη σημερινή επιστροφή των συναλλαγών στη Wall Street.

Συνέχισαν να ανακάμπτουν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, αλλά παραμένοντας σε πολύ χαμηλό σημείο σε σύγκριση με τα στοιχεία προ κορωνοϊού. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,3%.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) επιβεβαίωσε σήμερα την πρόβλεψη για μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας κατά 9% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα από τις αρχές του επόμενου τριμήνου, περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν», σύμφωνα με οικονομολόγους της Morgan Stanley.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τίποτα δεν δείχνει ουσιαστικές αλλαγές στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, εκτός του ότι σήμερα οι τραπεζικές πιέσεις ξεκίνησαν από νωρίς, ενώ δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25άρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, το σύνολο των βαρύδεικτων τραπεζικών μετοχών δεν έχει έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, μόνιμα στο «κόκκινο» έχει κινηθεί και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, ενώ έχει διασπαστεί καθοδικά και η επόμενη ζώνη στήριξης στις 329-324 μονάδες, σημαίνοντας “red alert” για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν δεν υπάρξει προσπάθεια αντίδρασης, ο ΔΤΡ, νομοτελειακά, θα κινηθεί προς την επόμενη και απόλυτα αποφασιστική στήριξη των 300 μονάδων.

Λίγα τα «πράσινα» σημάδια στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25άρη, όπου με θετική μεταβολή διασώζονται οι ΕΥΔΑΠ (+1,01%), ΟΠΑΠ (+0,68%), Μυτιληναίος (+0,56%), Motor Oil (+0,35%), Σαράντης (+0,23%) και Fourlis (+0,49%).

Από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-1,29%), Ελλάκτωρα (-2,01%), Ελ. Πετρέλαια (-1,14%) και ΕΧΑΕ (-1,20%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα των 640 μονάδων και με μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας στις 636,97 μονάδες (-0,68%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 6 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές στον ΟΠΑΠ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v