Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί προς τις 630 μονάδες. Επιδείνωση του κλίματος διεθνώς. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, κάτω από τις 330 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Βουτιά για την Ελλάκτωρ.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ β' τριμήνου για την Ευρωζώνη και την ΕΕ γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, κίνηση που με «ιδιαίτερη ευχαρίστηση» δείχνει να ακολουθεί και το Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 11,8% βούτηξε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ κατά 11,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, «ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995».

Εν τω μεταξύ, πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των εργαζομένων στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ήταν η πιο απότομη αρνητική κίνηση από το 1995, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Ερχόμενοι στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, από τη μια οι συνεχιζόμενες πιέσεις στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και από την άλλη η έλλειψη βοηθειών από τα μη Τραπεζικά blue chips, πιέζουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ο τζίρος παραμένει στη γνωστή δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, η επικράτηση των “sellers” δείχνει απόλυτη και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών κινούνται με αρνητικό πρόσημο όσο και από το -3,46% του Τραπεζικού δείκτη, που διέσπασε καθοδικά και τις 320 μονάδες.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές (77) να είναι υπερπενταπλάσιες των ανοδικών (14).

Δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος του Μυτιληναίου (+0,25%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,15%), ΔΕΗ (-2,11%), ΕΧΑΕ (-2,06%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, TITC, Fourlis, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο χαμηλό στις 632,17 μονάδες (-1,43%) και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται οριακά υψηλότερα, ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 14 εκατ., από τα οποία το 0,8 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές στον ΟΠΑΠ.

Προσοχή, αν στο υπόλοιπο της συνεδρίασης ο ΓΔ παραμείνει χαμηλότερα των 635 μονάδων, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιθετικότερες κινήσεις από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, αλλά και αυτών που θα αποφασίσουν, λόγω τεχνικών ενδείξεων, περαιτέρω μείωση θέσεων.

Τέλος σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στο τέλος της συνεδρίασης στη μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία χάνει 18%. 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v