Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί έκανε… μακροβούτι ο ΓΔ

Η εκκίνηση των πωλήσεων στις τράπεζες (έκλεισαν με βουτιά 5,2%) και γιατί έγινε «μετάσταση» στα blue chips. Εμφανίστηκαν κάποιοι αγοραστές στις δημοπρασίες. Εξαίρεση στην πτώση η Μυτιληναίος, απώλειες 14% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ.

Χρηματιστήριο: Γιατί έκανε… μακροβούτι ο ΓΔ

“Προσοχή, αν στο υπόλοιπο της συνεδρίασης ο ΓΔ παραμείνει χαμηλότερα των 635 μονάδων, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιθετικότερες κινήσεις, από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, αλλά και αυτών που θα αποφασίσουν, λόγω τεχνικών ενδείξεων, περαιτέρω μείωση θέσεων”, ανέφερε ο επίλογος του τελευταίου ενδοσυνεδριακού σχολίου και η Αγορά έσπευσε να επιβεβαιώσει και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.

Ακόμα μία δύσκολη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων και αφαίρεσε 1,1 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω τεχνική εικόνα δεικτών και μετοχών, αλλά και την ψυχολογία των όποιων traders έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., “day by day”.

Η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά, όταν γύρισαν σε αξιοσημείωτες απώλειες οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου σε Ευρωζώνη και ΕΕ (πάντα το Χ.Α. ακολουθεί με “ευχαρίστηση” όταν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια παίρνουν “νότια” κατεύθυνση), διασπάστηκαν καθοδικά σημαντικές στηρίξεις στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενεργοποιώντας κινήσεις “stop loss”, ενώ επέστρεψαν στο τραπέζι και τα σενάρια για επερχόμενο “θερμό” επεισόδιο, με την Γείτονα Χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 11,8% βούτηξε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ κατά 11,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, “ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995”.

Εν τω μεταξύ, πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των Εργαζομένων στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ήταν η πιο απότομη αρνητική κίνηση από το 1995, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι η δοκιμαστική κίνηση του DAX χαμηλότερα των 12906 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), έφερε αντανακλαστικές πωλήσεις και στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις και των ξένων δεικτών. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Γερμανικός δείκτης δώσει σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 12906 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 12643 – 12609, 12524 – 12484 και 12200 μονάδες, όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 1,166% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι όσα Ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν θέσεις στο Χ.Α., τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών και κάνουν ευδιάκριτη την παρουσίαση τους σε κάθε υποτροπή του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος και όχι μόνο.

Απόλυτα διαφωτιστικά, τα τελευταία στοιχεία του Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Αυγούστου 2020, όπου οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν, στο σύνολό τους, εκροές της τάξεως των €15,93 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές €15,94 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τον μήνα Ιούλιο, οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν, στο σύνολό τους, εκροές της τάξεως των €66,11 εκατ., ενώ οι Έλληνες Επενδυτές, εισροές €66,12 εκατ. Κατά το μήνα Ιούνιο, οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των €99,49 εκατ., ενώ οι Έλληνες Επενδυτές εισροές €99,43 εκατ.

Άρα όσο οι Ξένοι παραμένουν “στη θύρα εξόδου” του Χ.Α. και οι Έλληνες Επενδυτές δεν συνεισφέρουν νέο χρήμα και επιλέγουν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα, Κρατικά και Εταιρικά, οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη, η έλλειψη σημαντικού αριθμού αγοραστών, που θα μπορούσε να απορροφήσει την προσφορά, δημιουργεί εκνευρισμό στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, που έχουν αποφασίσει να μειώσουν, ή και να μηδενίσουν θέσεις και αυτό παρατείνει το “μαρτύριο της σταγόνας”, που είναι περισσότερο εμφανές στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από κάποιο σημείο και μετά, στη σημερινή συνεδρίαση, οι πιέσεις μεταφέρθηκαν και στον μη Τραπεζικό 25αρη, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας, να μην υπάρχει Δεικτοβαρής τίτλος που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερεξαπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος των συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον μήνα θα γίνουν τα καθιερωμένα χρηματιστηριακά road show, τα οποία, όμως, φέτος θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Το ετήσιο road show του Χ.Α., που γινόταν στο Λονδίνο, θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου και της BofA στις 22 με 24 Σεπτεμβρίου.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank (-3,57%) και Eurobank (-6,31%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι Εθνική (-5,64%) και Πειραιώς (-5,01%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Alpha Bank, η κίνηση χαμηλότερα των 0,5720 ευρώ, επέβαλε στα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά να μειώσουν θέσεις, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, σε περίπτωση που στις επόμενες συνεδριάσεις, σημειωθεί και κλείσιμο χαμηλότερα των 0,5416 ευρώ. Ύστατο “φρούριο” των “buyers” τα 0,5202 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Η μετοχή της Εθνικής έχασε με ιδιαίτερη ευκολία την πρώτη στήριξη στα 1,155 ευρώ, αλλά και την αμέσως επόμενη στα 1,14 ευρώ. Το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,118 ευρώ, γυρίζει το ημερήσιο γράφημα σε “short”.

Σε “short” ημερήσιο διάγραμμα είχε γυρίσει η μετοχή της Eurobank, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 0,415 ευρώ. Χάθηκαν οι στηρίξεις στα 0,3860 και 0,3820 ευρώ και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 0,3767 – 0,3700, η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Η απώλεια της στήριξης των 1,202 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), έδωσε σήμα εξόδου στον τίτλο της Πειραιώς, με τους “buyers” να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ύστατη στήριξη των 1,10 – 1,00 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 312,41 μονάδες (-5,50%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 313,78 (-5,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 313,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,18%.

Να σημειωθεί ότι η απώλεια της ζώνης στήριξης στις 329 – 324, αλλά και των 320 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), επιδείνωσε δραματικά την τεχνική εικόνα του ΔΤΡ, ανοίγοντας διάδρομο κίνησης προς τις 300 – 296 μονάδες. Ο εν λόγω δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 338 μονάδες.

Ερχόμενοι στην τελική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Μυτιληναίου (+0,56%).

Πιέσεις που εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης στον Ελλάκτωρα (-14,61%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικών σεναρίων και παρά τις διαψεύσεις της Εισηγμένης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του τίτλου χαμηλότερα των 1,054 (ημερήσιο “stop long”), αλλά και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ, έφερε καταιγισμό πωλήσεων, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss”.

Επόμενη στήριξη στα 0,88 και 0,79 ευρώ, με τον τίτλο να κινείται σε χαμηλά 4μηνου.

Να σημειωθεί ότι ο παραπάνω τίτλος, ενδοσυνεδριακά, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,88 ευρώ (-19,63%).

Αρκετές φορές μέσα στην συνεδρίαση, έδειξε διαθέσεις αντίδρασης η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,86%), αλλά τελικά υπέκυψε στο γενικότερα αρνητικό κλίμα και συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 6,96 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 6,63 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 7,39 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “προχωρημένες είναι, πλέον, οι συζητήσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τον Γερμανικό Ενεργειακό Όμιλο RWE, ώστε το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην Απολιγνιτοποίηση, να εξελιχθεί σε επιχειρηματική συμφωνία”.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην μετοχή της ΔΕΗ (-1,17%), που μόλις χθες βρέθηκε σε υψηλά 39 μηνών. Το κλείσιμο υψηλότερα των 4,38 ευρώ, επιτρέπει στους “buyers” να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 4,50 – 4,64 ευρώ. Εντός προγράμματος μία διόρθωση μέχρι τα 4,04 ευρώ. Μέγιστη επιτρεπτή υποχώρηση, μέχρι τα 3,876 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,54 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,02 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €2,12.

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Ελλάδος (-1,79%), Ιντρακάτ (-5,44%), Intralot (-5,19%), Entersoft (-5,17%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Quest (+1,50%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΕΚΤΕΡ (-3,13%) και Δρομέα (+6,45%), στις 1/9 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Αλουμύλ (-5%), ενώ στον Λούλη (+5,76%) και στα 2,70 ευρώ, άλλαξαν χέρια 19600 τεμ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κορδέλλου (-7,22%) και Σπύρου (-5,29%), από τα 0,52 ευρώ (κλείσιμο 27/8) η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην Ίλυδα (-3,75%), επιμένει πλαγιολισθητικά και ο Κέκροπας (-1,65%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (+4,02%), ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σε Ελγέκα (-18,04%), Κτήμα Λαζαρίδη (-9,66%), Ιντρακόμ (-3,39%) και Centric (+1,31%), ενώ μαζεύεται πέριξ των 4,00 ευρώ η ΕΥΑΘ (0%).

Πλησίασαν απειλητικά τα ημερήσια “stop long” τόσο ο Γενικός Δείκτης (625), όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (1494), ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασαν και σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Τι λένε οι Αναλυτές

Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου περιέλαβαν δύο σημαντικές αναγγελίες στο οικονομικό περιβάλλον: την υψηλή, αλλά αναμενόμενη αρνητική επίδοση του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο, το -15,2% δηλαδή, αλλά και την μεγάλη υπερκάλυψη κατά 7,2 φορές της έκδοσης νέου 10ετους ομολόγου με επιτόκιο μόλις 1,187%, υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το πρώτο δεδομένο απαιτεί τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων του ΑΕΠ στο 2ο εξάμηνο, προκειμένου να περιοριστεί η ετήσια ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό, εξέλιξη που δύσκολα θα επιτευχθεί εν μέσω του ενδεχομένου αυξημένου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, αλλά και των αβεβαιοτήτων λόγω της γεωπολιτικής έντασης στην Α. Μεσόγειο.

Το δεύτερο δεδομένο συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης, σε σχέση με τη φερεγγυότητα της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς συνεχίζεται η πρόθυμη ανταπόκριση των Δανειστών για την αναδιάρθρωση, ή επέκταση των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Με αυτά τα δεδομένα, το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παρέμενε αμετάβλητο. Οι Επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής, με συνέπεια τη διατήρηση της συναλλακτικής απαξίωσης, όμως σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές, ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί “βαρίδι”, καθώς το εκτεταμένο moratorium που προσφέρουν οι Τράπεζες στους Πελάτες τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα γενιά “κόκκινων” δανείων σε επόμενο χρόνο, αυξημένες προβλέψεις και πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Έτσι, έχει μείνει ένας μικρός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων να υπερασπίζεται το ΓΔ, που δεν συγχρονίστηκε με την πρόσφατη ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, ώστε να κινηθεί προς τις 650 μονάδες.

Αντιθέτως, η διορθωτική κίνησή του ενθάρρυνε ρευστοποιήσεις, οδηγώντας το ΓΔ κάτω από τις 630 μονάδες, με τα φοβικά σύνδρομα να επανέρχονται, ενόσω απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες που θα αναβάθμιζαν την επενδυτική ψυχολογία.

Την ίδια ώρα, η μεταβλητότητα κυριαρχεί στις Διεθνείς Αγορές και ιδιαίτερα στη Wall Street, όπως προκύπτει και από τις επιδόσεις του δείκτη VIX. Μάλιστα, η αποκάλυψη της υπέρμετρης χρήσης των ύψους $ 100 δισ. call options επί των Τεχνολογικών Κολοσσών, από τον Ιαπωνικό Κολοσσό Softbank, κατέδειξε ότι η επενδυτική φυσιογνωμία των Αγορών, έχει αμετάθετα μετατοπιστεί προς κατευθύνσεις όπου συναλλαγές αυξημένου επενδυτικού κινδύνου, μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτο συστημικό κίνδυνο.

Παράλληλα, ωστόσο, η ευέλικτη Αμερικανική συνταγή πετυχαίνει να δημιουργήσει αυξημένο αριθμό θέσεων εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας στο 8,4% τον Αύγουστο, συμβάλλοντας στη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον Ντόναλντ Τράμπ, από τον Τζο Μπάιντεν.

“Στην Ευρώπη, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει τις ανακοινώσεις από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, με την Κριστίν Λαγκάρντ να καλείται να δώσει το στίγμα της Ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής, ενόσω η Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι ακόμη εγκλωβισμένη σε υφεσιακό σκηνικό”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, στο “κόκκινο” οι δείκτες στην Wall Street.

Ασφυκτικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, ήπια χαμηλότερα ο Χρυσός, σαφώς πιο επιθετικοί οι πωλητές στο Ασήμι, προς τα $10100 υποχωρεί το Bitcoin.

Συνέχισαν να ανακάμπτουν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, αλλά παραμένοντας σε πολύ χαμηλό σημείο, σε σύγκριση με τα στοιχεία προ κορωνοϊού. Οι Γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,3%.

Η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ της Χώρας κατά 9% το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, η Fitch αναθεώρησε ελαφρώς υψηλότερα τις προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία το 2020. Αναμένει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα διολισθήσει κατά 4,4% το 2020, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 4,6%. Εκτιμά ότι η Αμερικανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,6%, αντί για 5,6% που προέβλεπε τον Ιούνιο. H Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί με 2,7%, αντί για ανάπτυξη 1,2% που ήταν η εκτίμηση του Οίκου προηγουμένως, ενώ η Οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά 9%, αντί για 8%.

Έτσι τα βλέμματα των ενεργών Επενδυτών στρέφονται στη συνέντευξη Τύπου της ερχόμενης Πέμπτης, όπου η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, αλλά δεν αποκλείεται να “σκιαγραφήσει” τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

“Η Παγκόσμια Οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα από τις αρχές του επόμενου τριμήνου, περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, σύμφωνα με Οικονομολόγους της Morgan Stanley.

Να περιορίσει την οικονομική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα σκοπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε να τιμωρήσει τις Αμερικανικές Εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και να απαγορεύσει σε όσους κάνουν Επιχειρήσεις στην Κίνα, να κλείνουν Ομοσπονδιακές δουλειές.

Κατρακυλούν οι μετοχές της Αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, καθώς η Εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έμεινε εκτός S&P 500, από την Επιτροπή που αποφασίζει τις νέες προσθήκες στον δείκτη. Υπενθυμίζεται ότι η Tesla είναι εισηγμένη στον Nasdaq.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 623,52 μονάδες (-2,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 625,41 (-2,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 627,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,15%.

Ο τζίρος αυξημένος στα 47,9 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco και Αεροπορία Αιγαίου.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 19 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Έντονα πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.149 συμβόλαια).

Στα 3.459 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.533 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 755, 698 για τον Σεπτέμβριο και 57 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.498) κινήθηκε μεταξύ 1.488,5 και 1.532 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.249), Alpha Bank (14.896), Πειραιώς (3.104), ΔΕΗ (1.097), Εθνική (4.788), MIG (3.620), ΟΠΑΠ (268), Μυτιληναίο (339), Ελλάκτωρα (4.000), ΟΤΕ (229), Τέρνα Ενεργειακή (140), ΑΔΜΗΕ (166), ΓΕΚ (325), Ιντρακόμ (170), Lamda Development (445).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.539, MIG 47.017, Alpha Bank 86.554, Εθνική 36.492, Πειραιώς 14.896.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer               NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.605.944 τεμ. (15.665.944), ΔΕΗ 5.591.600 τεμ. (5.591.600), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.679.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v