Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία σημαντικά επίπεδα στήριξης

Γενικός Δείκτης και FTSE25 επέπλευσαν χθες λίγο υψηλότερα από τις 625 και 1.494 μονάδες που αποτελούν κρίσιμα επίπεδα, τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν. Προβληματίζει και η διεθνής εικόνα των αγορών.

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία σημαντικά επίπεδα στήριξης

Τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των πωλητών αλλά και όσων έχουν επιλέξει να κατοχυρώσουν κέρδη επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία επέστρεψε σε συναλλαγές μετά την αργία της Δευτέρας, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται της «νότιας» κίνησης (-4,11%) και τους τρεις δείκτες να κλείνουν οριακά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, μόνο 4 έκλεισαν με θετική ημερήσια μεταβολή και 26 με αρνητική. Από την άλλη, ο τεχνολογικός δείκτης διεύρυνε τις απώλειές του από την αρχή του τρέχοντος μήνα στο 7,9%, εμφανίζοντας τις χειρότερες επιδόσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο, από την κατάρρευση της «φούσκας» των εταιρειών dot-com, το 2001.

Στο Αγορά Εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI βούλιαξε 7,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις επίσημες τιμές, για αγοραστές από την Ασία.

Οι πιέσεις, σε ηπιότερο βαθμό, έχουν μεταφερθεί σήμερα το πρωί στις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ σε αρνητικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Τράπεζας του Καναδά σήμερα Τετάρτη και της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η διήμερη συνάντηση της Fed έχει προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Στο μέτωπο της πανδημίας, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε χθες ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιό της, κατά της Covid-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η χθεσινή εικόνα της συνεδρίασης αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα χρηματιστηριακά γραφεία απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες όλων όσων έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας όχι μόνο ότι το Χ.Α. είχε χάσει όλο το τελευταίο ανοδικό κύμα των διεθνών αγορών αλλά και το πόσο ευάλωτο θα ήταν στην πρώτη σημαντική διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων.

Στα μόνα θετικά, το γεγονός ότι Γενικός Δείκτης και FTSE25 επέπλευσαν λίγο υψηλότερα από τις 625 και 1.494 μονάδες αντίστοιχα, αν και ενδοσυνεδριακά δοκίμασαν και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αποφεύγοντας να δώσουν ημερήσιο σήμα εξόδου, κάτι που δεν απέφυγε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το όριο των 320 μονάδων.

Οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές επισημαίνουν ότι η ψυχολογία στο Χ.Α. θα παραμείνει ευάλωτη, καθώς οι ενεργοί επενδυτές ανησυχούν για το μέγεθος της διόρθωσης των ξένων αγορών, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με το Axianumbers, παραμένουν σταθερά στην πλευρά των πωλητών, τους τελευταίους εννέα μήνες (!)

Υπενθυμίζεται ότι ΟΠΑΠ και Μυτιληναίοςανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 2.500.000 τεμάχια ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έκδοσης 18/6/2020, δεκαετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 1,50% ετησίως, ονομαστικής αξίας εκάστου €1.000. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων τεμαχίων του εν λόγω ομολόγου, που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α., ανέρχεται σε 5.500.000.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v