Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Ανθρακες» η προσπάθεια αντίδρασης

Δεύτερη ημέρα που οι πωλητές καθόρισαν στο τέλος το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη. Θετικό πρόσημο για Coca Cola, Εθνική, Πειραιώς και ΕΛΠΕ. Πίεση για Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil. Πτώση 29,8% για MIG. Στα 44,8 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: «Ανθρακες» η προσπάθεια αντίδρασης

Με θετικά πρόσημα και αξιοπρόσεκτα κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων επικαιροποιημένων στοιχείων για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, επικεντρώνοντας, ως συνήθως στις θετικές ειδήσεις και βάζοντας στο περιθώριο τις αρνητικές, όπως και την συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος, μιλώντας στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι “η Κεντρική Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της Αμερικανικής Οικονομίας, μέσω των εργαλείων της, για όσο χρειαστεί”.

Πιο συγκεκριμένα, καλά τα πήγε ο τομέας της Μεταποίησης στην Ευρωζώνη, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει σε υψηλό διετίας, στις 53,7 μονάδες, από 51,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι των 51,9 μονάδων που ανέμεναν οι Αναλυτές.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 50,1 μονάδες, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο και σημαντικά χαμηλότερα των 51,7 μονάδων που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

Ο προκαταρκτικός PMI Υπηρεσιών “βούτηξε” στις 47,6 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 50,5 τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και της πιο απαισιόδοξης πρόβλεψης, που ήταν οι 50,5 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες σχέδιο Νόμου με Εισηγητές Στελέχη και των δύο Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, που εγγυάται την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Κράτους ως τον Δεκέμβριο. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 359 ψήφους υπέρ, έναντι 57 κατά και θα επιδοθεί στη Γερουσία, όπου αναμένεται επίσης να εγκριθεί προτού το υπογράψει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας ήταν η 30η Σεπτεμβρίου, όταν τερματίζεται η χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος.

Συνεχής η παρουσία των αγοραστών και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να υποχωρεί, εκ νέου, στο 1,007%.

Αποστασιοποιημένο από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και από το θετικό κλίμα στην Αγορά ομολόγων, παρέμεινε και σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση και παρά το σημερινό ξεκίνημα με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, σχετικά γρήγορα οι πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο ΓΔ γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και από εκεί και πέρα, οι λίγοι αγοραστές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, από όλο το εύρος του FTSE25, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, εξαιρετικά κακή η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος) και όλα τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν την πλήρη αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, τέτοια που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, σε ρόλο θεατή.

Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν προηγηθεί, οι Επενδυτές δεν δείχνουν προθυμία επανατοποθετήσεων, ακόμα και στον μη Τραπεζικό 25αρη, ενώ λείπει ακόμα και η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, καθώς όλοι δείχνουν να “περιμένουν το μοιραίο” (!)

Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν απομείνει να ασχολούνται με τα δρώμενα στο Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να μην ακολούθησε την εντυπωσιακή αντίδραση των Διεθνών Αγορών από τα χαμηλά Μαρτίου, αλλά δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να ηγηθεί της όποιας διόρθωσης, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από την άλλη, ίσως δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστο, ότι παρά την προβληματική εικόνα των βασικών δεικτών, λόγω ΔΤΡ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μία Αγορά “πολλών ταχυτήτων”, καθώς υπάρχουν επιμέρους μετοχές που καταγράφουν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, ή κινούνται πολύ κοντά σε αυτά (!)

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, το ενδιαφέρον θα παραμείνει στραμμένο στις διπλωματικές εξελίξεις, αλλά και στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdowns.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή, επιβεβαιώνοντας όλους όσους εκτιμούν ότι η “ταλαιπωρία” στις Τραπεζικές αποτιμήσεις, θα έχει και συνέχεια.

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 306,45 (+1,72%) και 295,11 μονάδων (-2,04%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 300,5 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 301,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Επαναλαμβάνεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται χαμηλότερα των 311 - 317 μονάδων και τα πλέον αρνητικά σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Προσοχή αν χαθεί η τελευταία στήριξη στις 300 – 295 μονάδες, που δοκιμάστηκε σήμερα, καθώς οι κινήσεις “stop loss” θα πάρουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Το ημερήσιο “stop short” στις 339 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “νέα ‘κόκκινα’ δάνεια, που δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει η πανδημία, με βάση τους μέχρι τώρα χειρισμούς για την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών συστημικών Τραπεζών, που διατυπώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το συνολικό ύψος των προβλέψεων που πρέπει να λάβουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες για την κάλυψη τυχόν επισφαλειών, θα φανεί μετά την άρση της αναστολής πληρωμών δανείων, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο το 2021. Η αύξηση των προβλέψεων ενδέχεται, σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης, να πιέσει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη κερδοφορία των Ελληνικών Τραπεζών και σε συνδυασμό με το κόστος των επικείμενων τιτλοποιήσεων, ενδέχεται να αυξήσουν τις προκλήσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών παραμένει χαμηλή εξαιτίας του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου. Σύμφωνα με την Έκθεση, η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σύντομα, νομοθετικά, σε στοχευμένη προσαρμογή του υφιστάμενου Νόμου, με στόχο να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή θέση των Τραπεζών σε όλες τις περιπτώσεις”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, το “κουδούνι” της λήξης, βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τους ΑΡΑΙΓ (+1,35%), ΕΕΕ (+2,03%), ΕΛΠΕ (+1,68%), ΜΥΤΙΛ (+0,74%), ΣΑΡ (+1,53%) και αμετάβλητη την μετοχή του Ελλάκτωρα.

Δεν είναι λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Viohalco (-1,03%). Εκεί που ο τίτλος είχε βάλει στόχο τα 2,97 ευρώ, με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,62 ευρώ, τώρα βρέθηκε να χάνει και την πρώτη στήριξη στα 2,43 ευρώ. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 2,22 (ημερήσιο “stop long”) – 2,19 ευρώ.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,43%). Ο τίτλος “ανέκρουσε πρύμναν” πριν πλησιάσει την αντίσταση στα 6,92 ευρώ και εν συνεχεία έχασε και τις πρώτες στηρίξεις στα 6,48 και 6,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση, πάνω στην στήριξη των 6,20 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, η επόμενη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-7,6%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,18 ευρώ (-14,34%). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ήταν προγραμματισμένο το αποφασιστικό Δικαστήριο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ανεβλήθει. Αναμένεται ανακοίνωση από πλευράς της Εισηγμένης και μένει να φανεί αν επρόκειτο “για μία τυπική διαδικασία”.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ (-1,30%), πήγε να αντιδράσει αλλά έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-2,78%), επιμένουν πλαγιοανοδικά τα Πλ. Θράκης (+8,13%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Δρομέα (+4,87%), αντίδραση στην τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,35 ευρώ (κλείσιμο 15/9) για τον Πετρόπουλο (+11,45%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ευρ. Πίστη (+2,50%).

Επιστροφή αγοραστών στην Q&R (+2,04%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών από πίεση που απορροφήθηκε στην Intercontinental (+1,75%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο από την Epsilon Net (+2,22%) εμφάνιση πωλητή σε Τζιρακιάν (-6,75%), Mediterra (-8,09%) και AVE (-4,35%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 15/9 για τον Βογιατζόγλου (-2,50%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι ΕΛΧΑ (-1,80%) και MIG (-29,83%, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η απώλεια, έστω και οριακά, των 623 μονάδων, γύρισε το ημερήσιο διάγραμμα σε “short”, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 617 και 600 – 582 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 667 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε με ιδιαίτερη ευκολία τις 1491 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι επόμενες στηρίξεις στις 1456 και 1426 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 1603 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ύφεση φέτος και εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8%, με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4%. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Lamda Development, όπως αναμενόταν. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 87%, λόγω των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων (€-11,3 εκατ.) και οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν σε €5,7 εκατ., από κέρδη €37,2 εκατ. πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές διαμορφώθηκαν σε €40,8 εκατ. Το καθαρό ταμείο ανήλθε σε €12,4 εκατ., μειωμένο κατά €172,6 εκατ. από την αρχή του χρόνου. Η καθαρή αξία ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value) διαμορφώθηκε σε €1.150,2 εκατ., ή €6,51/μετοχή). Η Λάμψα διέψευσε την ύπαρξη οποιαδήποτε διαπραγμάτευσης, ή συμφωνίας για την πώληση του Ξενοδοχείου ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ προς Αλλοδαπούς Επενδυτές, αντί συγκεκριμένου τιμήματος”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔ έδειξε αδυναμία παραμονής πάνω από τις 650 μονάδες και διάσπασης την 665 μονάδων που επιβεβαιώθηκαν ως αντίσταση. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΓΔ να επανέλθει εντός του γνώριμου trading range μεταξύ 615 - 665 μονάδων. Το trading range είναι δεδομένο όπως και η κύρια πτωτική τάση. Όσο ο ΓΔ παραμένει κάτω από τις 640 μονάδες, θεωρούμε και τη βραχυχρόνια τάση πτωτική με στήριξη στις 615 μονάδες. Ο ΔΤΡ απέτυχε για άλλη μια φορά να διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-60 και κινείται κάτω από αυτόν τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Αναμένουμε για άλλη μια φορά τη συμπεριφορά του ΔΤΡ στις 300 μονάδες, που έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές ως στήριξη. Το εύρος της βραχυχρόνιας συσσώρευσης παραμένει μεταξύ 300 - 345 μονάδων”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Άτυχη στάθηκε για ακόμη μια φορά η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς το ανοδικό breakout του Γενικού Δείκτη, μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακόπηκε βίαια επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Το γύρισμα των Ξένων Αγορών, μετά τους νέους φόβους για εξάπλωση του Covid-19 και νέων lockdown ανά την Υφήλιο, ήταν υπεραρκετό για να “προσγειώσει” τον Γενικό Δείκτη εντός του εύρους συσσώρευσης των τελευταίων μηνών (614 - 670 μονάδες).

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η απώλεια των 624 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπου και βρίσκονταν τα χαμηλά των τελευταίων εβδομάδων. Επόμενο “ανάχωμα” της Αγοράς εντοπίζεται στην περιοχή των 614 μονάδων, όπου και έχουν διαμορφωθεί τα τοπικά χαμηλά τετραμήνου, με την κύρια στήριξη να παραμένει η ζώνη των 600 - 585 μονάδων. Οι 640 μονάδες έχουν ισχυροποιηθεί ως αντίσταση, καθώς εκεί εντοπίζεται ισχυρό confluence τασικών μέσων όρων, άλλα και η μέση του “κεριού” της ισχυρής πτώσης της Δευτέρας.

“Βαρίδι” για την Αγορά παραμένουν οι Ελληνικές Τράπεζες, όπου πιθανή απώλεια της στήριξης των 300 - 294 μονάδων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κρούση με τα ιστορικά χαμηλά και τον διπλό πάτο των 265 μονάδων.

Η τάση θα συνεχίσει έντονα πτωτική, όσο ο κλαδικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 325 μονάδων. Η απώλεια των 294 μονάδων δύναται να επιταχύνει την πτωτική κίνηση έτι περαιτέρω.

Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά η υγειονομική κρίση, την οποία αγνοούσαν επιδεικτικά οι Αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Τα σενάρια για νέα Lockdown, απόρροια της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου, θα απασχολήσουν τις Αγορές τις επόμενες συνεδριάσεις.

“Όσον αφορά το Χ.Α., η υγειονομική κατάσταση της Χώρας με επίκεντρο την Πρωτεύουσα και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, έρχονται να συμπληρώσουν το διεθνές κλίμα ως κρίσιμους παράγοντες επηρεασμού της πορείας της Χρηματιστηριακής Αγοράς”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, δείχνουν να χάνουν τα αρχικά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, νέες, ήπιες, πιέσεις στο Ευρώ.

Κάτω από τα $1900 ο Χρυσός, σημαντικές οι πιέσεις στο Ασήμι, χαμηλότερα των $10500 το Bitcoin.

“Οι προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν έχουν επιδεινωθεί από τις αρχές του μήνα, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της”, δήλωσε στο Bloomberg το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, Yves Mersch.

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η διάθεση των Γερμανών Καταναλωτών καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfK. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε κατά 0,1 μονάδα από τον Σεπτέμβριο και έφτασε στις -1,6. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών.

“Περίπου 200 δισ. ευρώ ($230 δισ.) μεταφέρει η JP Morgan από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, λόγω ‘Brexit’. Σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των assets στη Θυγατρική της με έδρα τη Φρανκφούρτη, έως τα τέλη του 2020”, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται Άτομα με γνώση του θέματος.

Κάποια μορφή επείγουσας έγκρισης ενός, έως τριών εμβολίων κορωνοϊού κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αναμένει η UBS, εκτιμώντας ότι “η πλήρης έγκριση για ευρύ εμβολιασμό θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους”.

Η Ελβετική Τράπεζα θεωρεί ότι “η έγκριση του εμβολίου θα τροφοδοτήσει μία μετατόπιση στα Χρηματιστήρια, με τους Επενδυτές να απομακρύνονται από τις μετοχές μεγάλων Τεχνολογικών Εταιρειών”.

Νέο χρέος ύψους 96,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας για το 2021, συνολικού ύψους 413,4 δισεκατομμυρίων, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Ο επιπλέον δανεισμός είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που δανείζεται η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο προϋπολογισμός του 2020, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, έχει ήδη ενσωματώσει νέο χρέος ύψους 218 δισεκατομμυρίων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “κίτρινη’ κάρτα από Κομισιόν, για ‘φέσια’ Δημοσίου και εκκρεμείς συντάξεις. Ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021 προβλέπουν οι Θεσμοί, στην 7η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας”.

“Οι επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες θα παραμείνουν αυξημένες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αντανακλώντας τόσο την επίπτωση της πανδημίας της Covid-19, όσο και τη μη οργανική διάθεση χαρτοφυλακίων NPLs”, εκτιμά η DBRS Morningstar, σε νέο σημείωμά της αναφορικά με την επίπτωση της πανδημίας, στη χρηματοοικονομική δύναμη των Ελληνικών Τραπεζών. Επιπλέον, η DBRS αναφέρεται στους πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, από τα ύψους, περίπου, 18 δισ. ευρώ εγχώρια δάνεια, για τα οποία ισχύει μορατόριο.

Από την άλλη σε συνέχεια όσων έγραψε παραπάνω η στήλη, η Κέκροψ αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην Περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή “Λατομείου”), γνωστοποίησε ότι, συζητήθηκε σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2020 ενώπιον του Αρείου Πάγου, η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για την αναίρεση της με αριθμό 3039/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών και αναμένεται η έκδοση της σχετικής αποφάσεως. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 631,7 (+1,13%) και 619,22 μονάδων (-0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,98 (-0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 622,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Ο τζίρος στα 44,9 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερά χαμηλές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.052 συμβόλαια).

Στα 3.655 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.802 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.208, 1.200 για τον Οκτώβριο και 8 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.480) κινήθηκε μεταξύ 1.474 και 1.508 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.080 Eurobank, 8.000 Ιντρακόμ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.628), Alpha Bank (10.479), Πειραιώς (2.616), ΔΕΗ (1.035), Εθνική (3.244), MIG (8.860), ΟΠΑΠ (351), Μυτιληναίο (370), Ελλάκτωρα (727), ΑΔΜΗΕ (172), Lamda Development (109), ΓΕΚ (287), Τέρνα Ενεργειακή (326), Viohalco (140), ΟΤΕ (245).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.610, MIG 52.695, Alpha Bank 87.949, Εθνική 34.957, Πειραιώς 11.717.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                            Name of Issuer                    NSP                  Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.313.004 τεμ. (15.313.004), ΔΕΗ 5.535.903 τεμ. (5.587.195), Eurobank 58.338.967 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v