Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος η άμυνα για τους εγχώριους επενδυτές, με παρακαταθήκη τις πιέσεις διεθνώς αλλά και το αρνητικό σερί. Η αρνητική τάση για τις τράπεζες, οι πωλήσεις των ξένων και η έλλειψη σχεδίου.

Δύσκολη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Σε βαθύ κόκκινο η Wall, στο μείον τα futures του S&P500, στην Ευρώπη οι πωλητές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ούτως ή άλλως, εγκλωβισμένοι είμαστε. Είτε αντιδρούν ανοδικά είτε διορθώνουν φυσιολογικά τα ξένα χρηματιστήρια.

Συνεπώς οι προσδοκίες traders και επενδυτών είναι μετρημένες και συγκεκριμένες για σήμερα. Και για την αρχή, τα πρώτα 15' με 30' της συνεδρίασης, οπότε αναμένεται να βγει ακόμη ένα μέρος της προσφοράς που έχει ενεργοποιηθεί.

Από τις 622,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τις 1.484,05 ο FTSE25 και από τις 301,41 ο Δείκτης Τραπεζών, με ξεκάθαρα short τάση και κλίση για χαμηλότερα και των 298-295 μονάδων.

Με απώλειες 8,32% σε διάστημα εβδομάδας, με συνολική κεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών ομίλων, στα περίπου 3,5 δισ. στον πολύπαθο κλάδο, δύσκολα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ανοδική διόρθωση και κίνηση πειστική πέραν των 320-325 μονάδων, με το θετικό σενάριο.

Ωστόσο, όπως σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες, το πρόβλημα της αγοράς για τους long δεν είναι (κυρίως) ο τραπεζικός -που ούτως ή άλλως δεν μπορεί...- αλλά πολλά blue chips με σταθερούς πωλητές εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Κρίνοντας από ενδεικτικές περιπτώσεις (λ.χ. ΔΕΗ), θα έλεγε κάποιος πως traders και funds «έτρεξαν» μία ανοδική αντίδραση για αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με ορίζοντα (συμπτωματικά;) το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Παράγοντες της αγοράς το συσχετίζουν και με το triple witching, το rebalancing, το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ.

Οντως παρατηρείται ότι αν όχι από την Πέμπτη αλλά εμφανώς από την Παρασκευή ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης από ορισμένα funds και ξένα χαρτοφυλάκια. Σαν να ήταν το 3ήμερο η αφορμή(;) είτε για να κατοχυρωθούν υπεραξίες προηγούμενων συνεδριάσεων είτε για να πιεσθούν, ακόμη χαμηλότερα, αποτιμήσεις συγκεκριμένων εισηγμένων.

Με αποτίμηση χαμηλότερη των 45 δισ., το χρηματιστήριο αντιστοιχεί στο 25% του Εθνικού Προϊόντος και όμως, κατά πώς φαίνεται, ορισμένοι το θέλουν ακόμη πιο απαξιωμένο.

Σε αυτό συμβάλλει και η αδυναμία των καθ' ύλην αρμοδίων να αναπτύξουν ένα ξεκάθαρο επενδυτικό αφήγημα, να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και πλαίσιο προσέλκυσης κεφαλαίων.

Και ας μην επικαλεσθούν ορισμένοι τα «ελληνο-τουρκικά», γιατί η ομηρία της αγοράς κοντεύει στο εξάμηνο.

Αναπόφευκτη η άμυνα, μονόδρομος το stock picking και βλέπουμε.

Συνεχής η παρακολούθηση της συνεδρίασης, λόγω της σημασίας της σήμερα, σε ροή από τον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v