Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το πρόσημο του Οκτωβρίου

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Η σημαντική διόρθωση τον προηγούμενο μήνα και η αδυναμία του ΧΑ να συντονιστεί με τις διεθνείς αγορές καθιστούν αναπόφευκτο το stock picking. Ποια blue chips έχουν «ρεύμα ανόδου».

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί το πρόσημο του Οκτωβρίου

Καλό μήνα, πρώτη συνεδρίαση για τον Οκτώβριο, μετά τον πτωτικό Σεπτέμβριο. Από τις 624,75 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη ξεκινά ο μήνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από τις 1.493,22 μονάδες για τον FTSE 25 και από τις 303,25 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μετά από διόρθωση 2,32% για τον ΓΔ τον προηγούμενο μήνα, αλλά 8,66% για τον ΔΤΡ και 2,39% για τον 25άρη, ο τρέχων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η Wall Street εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και στην Ευρώπη αποτιμάται ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας λόγω Covid-19.

Το ΧΑ έρχεται από συσσώρευση 5μηνης διάρκειας, σε ένα ενδεικτικό εύρος μεταξύ 600-670 μονάδων, αδυνατώντας να συγχρονιστεί με τα διεθνή, με συνέπεια οι όποιοι ενεργοί traders και επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές συναλλαγές. Αναπόφευκτο το stock picking, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τάση, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η υποβολή του σχεδίου για την ελληνική bad bank μπορεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα για τη σταδιακή αλλαγή στη στάση των επενδυτών, συνακόλουθα της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο. Απαραίτητη προϋπόθεση, η πειστική υπέρβαση, κατ’ ελάχιστον, των 350 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ζητούμενη είναι η αποτίμηση της επιβάρυνσης του υγειονομικού κλίματος, των ανησυχιών που εκφράζονται και ο κίνδυνος «αποκλεισμών» σε τοπικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου αποτελούν μια κρησάρα για τους επενδυτές, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να χαρτογραφεί τα μεγέθη της περιόδου Ιανουάριος-Ιούνιος. Για σήμερα, κατ’ αρχάς, ζητείται η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, εν προκειμένω των 618,50 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Όπως και οι στηρίξεις για μη τραπεζικές μετοχές του Δείκτη, ειδικότερα του ΟΤΕ στα 12,30 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 8,015 ευρώ, της Coca Cola HBC στα 20,93 ευρώ.

Επιπλέον η επιβεβαίωση της φοράς ανοδικής διόρθωσης των Μυτιληναίος, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v