Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πήραν στις πλάτες τους τον ΓΔ

Σημάδι αφύπνισης έδωσε η εγχώρια αγορά με τον Γενικό Δείκτη να ανέρχεται στις 631 μονάδες. Blue chips σήκωσαν το βάρος της αντίδρασης. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Στην Alpha Bank οι μεγαλύτερη πίεση.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πήραν στις πλάτες τους τον ΓΔ

Ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου από τις Εισηγμένες και η Εγχώρια Αγορά καλείται να τα τιμολογήσει.

Με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα και χωρίς βοήθειες από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό από την κίνηση των βασικών δεικτών και μοιραία, το ενδιαφέρον περιορίζεται στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκτός από τον μόνιμα χαμηλό τζίρο, η σχετική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά και το διευρυμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, έξω από τα στενά όρια του FTSE25, με ζητούμενο τη συνέπεια και την συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, όλοι οι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν με θετικό πρόσημο, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε με αρνητική ημερήσια μεταβολή τους ΑΡΑΙΓ (-4,35% και κλείσιμο σε χαμηλά 86 μηνών), ΔΕΗ (-0,59%), ΛΑΜΔΑ (-0,36%), ΜΠΕΛΑ (-1,20%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,88%).

Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για την Τουρκία, σε συνέχεια της Ελληνοτουρκικής έντασης.

Στο ίδιο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν, ως είθισται, στα χέρια τους το πρώτο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό γιατί, μετά το βέτο της Λευκωσίας για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η ΕΕ καλείται να βρει τη μέση λύση, ώστε να ικανοποιήσει την Κύπρο”.

Πλάγια κίνηση στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,011%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και τηρώντας “το πρωτόκολλο” και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 306,61 (+1,11%) και 302,48 μονάδων (-0,25%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 302,84 (-0,14%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 301,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.

Υπενθυμίζεται ότι για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται υπέρβαση των 310 μονάδων (ημερήσιο “stop short”) και της ζώνης 313 – 320, επίπεδα που ούτε καν επιχείρησε να δοκιμάσει ο ΔΤΡ κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Για την δραματική επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 284 μονάδων, κίνηση που θα ανοίξει διάδρομο προς τις 263 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου, τύπου senior, στην οποία προχωρά η Εθνική. Η Τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ομόλογο θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, καθώς ανήκει στην κατηγορία των senior ομολόγων. Σύμβουλοι της Τράπεζας είναι η Morgan Stanley, η Commerce Βank, η HSBC, η BNP Paribas και η Goldman Sachs.

Οι προσφορές υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Το ενδεικτικό επιτόκιο της έκδοσης κινείται αυτή την ώρα στην περιοχή του 2,8%. Οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου, κινήθηκαν αρχικά στην περιοχή του 3,125% (Mid swaps + 355 μονάδες βάσης).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η στήλη εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει ειδοποιήσει για τις φήμες που θέλουν νέες ανακατατάξεις στον Ελλάκτωρα (+6,38%). Ο τίτλος συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,529 ευρώ (+9,61%).

Επόμενος, τεχνικός, στόχος τα 1,60 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 1,31 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/9 για την μετοχή της Viohalco (+12,80%), ενώ σήμερα αυξήθηκε ο όγκος συναλλαγών και σημειώθηκε κινητικότητα σε όλες τις μετοχές του Ομίλου. Ο τίτλος της ΒΙΟ άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στα 2,62 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 2,84 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στα 2,31 ευρώ.

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, σήμερα επιχείρησε ανοδική αντίδραση η μετοχή του ΟΤΕ (+0,81%). Σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 12,55 ευρώ (+1,95%). Η κοντινή αντίσταση στα 12,72 – 12,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 12,12 ευρώ. Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 13,20 ευρώ και για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 13,73 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, με καθαρή αρνητική θέση στην CAIRO MEZZ PLC εμφανίζεται η Lansdowne, στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, σε ποσοστό 0,82%, με ημερομηνία μετατροπής τις 29/9/2020.

Από εκεί και πέρα, όλο και χαμηλότερα Doppler (-7,37%) και Κυριακούλης (-5,01%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+16,21% και λόγω ανάληψης νέων έργων), η στήλη εντόπισε εγκαίρως την περίπτωση Παϊρη (+18,01%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Άβακας (+4,87%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (-2,12%), έχει πωλητή η Τεχν. Ολυμπιακή (-0,71%), επιστροφή αγοραστών και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων στα Πλ. Κρήτης (+9,23%) που θέλουν κλείσιμο υψηλότερα των 14,70 ευρώ για να αλλάξουν, τεχνικά, επίπεδο, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+2,68%, ίσως τα καλύτερα, αναλογικά, αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στον κλάδο της Πληροφορικής που δεν αποκλείουν περαιτέρω ανοδική κίνηση).

Επιστροφή αγοραστών στην Τρ. Αττικής (+1,08%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (+8,92%) και Reds (+2,61%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/9 για την AS Company (+4,12%, ενώ σήμερα έγινε και “πακέτο” 116669 τεμ. στα 2,00 ευρώ), τα αποτελέσματα ενεργοποίησαν πωλητές στην Optronics (-4,58%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/9 για τον ΟΛΘ (+4,67%), ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Κέκροπα (+4,75%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν Frigoglass (-3,57%) και MIG (-2,50%), “έβρεξε χαρτιά” στην Κορδέλλου (-15,58%), ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε στον Μουζάκη (+5,76%). Στην περίπτωση του τελευταίου, στα αποτελέσματα εξαμήνου ανακοινώθηκε ικανοποιητική κερδοφορία και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (11,2 εκατ.) είναι χαμηλότερα από το 1/3 της καθαρής θέσης (34,471 εκατ.), όμως μέχρι πότε τα ενοίκια θα καλύπτουν τις αυξανόμενες ζημιές των Κλωστών;

Για τον Γενικό Δείκτη, το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 628 – 632 μονάδων, θα ανοίξει “χαραμάδα αισιοδοξίας” για κίνηση προς τις 652, 663 (ημερήσιο “stop short”) και 685 μονάδες, που δείχνει να ολοκληρώνεται το αισιόδοξο σενάριο. Στις 667 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σενάριο διόλου αμελητέο, οι επόμενες στηρίξεις στις 600, 593 και 582 μονάδες, παραμένει ισχυρό, ενώ γλίστρημα χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα ανοίξει “γραμμή επικοινωνίας” με τις 539 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1465, 1456 και 1426 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1546, 1571 και 1602 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Στις 1650 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Μια πρώτη επεξεργασία των αποτελεσμάτων Α΄ εξαμήνου 2020 (148 Εισηγμένες) δείχνει πτώση στην λειτουργική κερδοφορία EBITDA κατά 17,5% (εξαιρώντας τις Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Πετρελαϊκές Εταιρείες και τις Τράπεζες για καλύτερη σύγκριση). Αντίστοιχα, η καθαρή κερδοφορία για τις ίδιες Εταιρείες εμφανίζεται μειωμένη κατά 55%, ενώ ο κύκλος εργασιών καταγράφεται μειωμένος κατά 14%. Συνολικά, παρατηρείται σχετική ανθεκτικότητα στην λειτουργία των Εισηγμένων, καθώς η τελική γραμμή περιέχει σε πολλές περιπτώσεις και έκτακτες εγγραφές. Για τον μήνα που ξεκίνησε αναμένουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες και πιθανότατα και στο εσωτερικό”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Σύμφωνα με πληροφορίες, ‘κόκκινα’ δάνεια έως €40 δισ. τα οποία θα αποτελούνται από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την ‘εκκαθάριση’ μέσω του ‘Ηρακλή’ και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν στην Asset Management Company που προτείνει η ΤτΕ. Πολύ καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου της Ευρ. Πίστης, με αύξηση των μικτών ασφαλίστρων κατά 5,2% σε ετήσια βάση, υπεραποδίδοντας της Ασφαλιστικής Αγοράς, η οποία υποχώρησε κατά 4,5% στο πρώτο εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €10,3 εκατ. λόγω των οριακών κερδών από χρηματοοικονομικά στοιχεία ύψους €100k, της αύξησης των αποζημιώσεων (+8%), αλλά και του αυξημένου φορολογικού συντελεστή (25,5%, από 22,5% πέρυσι). Τα ιδία κεφάλαια υποχώρησαν κατά €1,5 εκατ. από την αρχή του χρόνου στα €139,7 εκατ., λόγω της μείωσης της κερδοφορίας, της ζημίας ύψους €4 εκατ. από την αποτίμηση των διαθεσίμων προς πώληση αξιόγραφων λόγω της πανδημίας, της διανομής μερίσματος (€6,6 εκατ.) και της επαναγοράς ιδίων μετοχών (€1,3 εκατ.). Σύμφωνα με την Διοίκηση, τα μικτά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 4,7% στο 8μηνο, αλλά και οι πληρωθείσες αποζημιώσεις. Τα έσοδα επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και τα λειτουργικά έξοδα αυξημένα λόγω των έργων εταιρικής διακυβέρνησης, ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομικών υπηρεσιών και της εναρμόνισης με τα Δ.Π.Χ.Α 17 και 9. Στόχος της Διοίκησης είναι η αύξηση της καθαρής παραγωγής κατά 5,9% σε ετήσια βάση το 2020. Η Ευρωπαϊκή Πίστη παραμένει η καλύτερη επιλογή μας από τον Χρηματοοικονομικό κλάδο. Εξαιρετικά τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΛΘ, με αύξηση του κύκλου εργασιών, οριακή μείωση των καθαρών κερδών, αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών και του καθαρού ταμείου. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €34,7 εκατ. (+5% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη σε €13,9 εκατ. (-4,8%) και τα καθαρά κέρδη σε €7,8 εκατ. (-2%). Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω αποζημίωσης του τέως προέδρου και ΔΣ ύψους €1 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €10,6 εκατ. (538%) και το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €12,1 εκατ. από την αρχή του χρόνου, στα €118,1 εκατ. (€11,72/μετοχή). Ο ΟΛΘ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές μας στο Χ.Α. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους €73,7 εκατ., λόγω αυξημένων λειτουργικών ταμειακών ροών (155%) και των μικρότερων επενδύσεων (-31%). Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 95%, λόγω της αύξησης των χρηματοοικονομικών εξόδων (+96%) και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €70,7 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε στα €1,46 δισ. Τα έσοδα από μισθώματα της Trastor διαμορφώθηκαν στα €5,7 εκατ. (+44%), τα λειτουργικά κέρδη στα €5,3 εκατ. (+22%) και τα καθαρά κέρδη στα €2,7 εκατ. (+7%). Τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των Επενδυτικών Ακινήτων ανήλθαν σε €3,2 εκατ. H Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου ανήλθε σε €158,8 εκατ., ή €1,055/μετοχή. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιελάβανε 63 Εμπορικά Ακίνητα (κυρίως γραφεία και καταστήματα), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 180χιλ. τ.μ., με εύλογη αξία €271 εκατ., έναντι €201 εκατ. το 2019”, σημειώνει η Merit Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης χαμηλού κόστους, προσεγγίζοντας τους εκθετικούς ΚΜΟ 25 & 50 ημερών, που αποτελούν και τις πρώτες σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις του, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι χαμηλοί όγκοι στην εξελισσόμενη αντίδραση δεν μας ικανοποιούν ιδιαίτερα, αφού για να υπάρξει πειστική ανοδική συνέχεια με προοπτικές, θα απαιτηθούν μεγαλύτεροι όγκοι συναλλαγών.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, τροφοδοτούν την απαισιοδοξία στην πραγματική Οικονομία, όπως φάνηκε και από την κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ), για 3ο συνεχή μήνα. Έτσι από το 90,8 του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο προσγειωθήκαμε, αργά αλλά σταθερά, στο 89,5 και έπεται η συνέχεια, όσο βαδίζουμε προς ένα δύσκολο Χειμώνα, με αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Βασικότερος λόγο της απαισιοδοξίας των Καταναλωτών είναι τα προβλήματα από την επανάκαμψη του covid-19, που όχι μόνο δε εξομαλύνονται, αλλά μεγεθύνονται όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς μια νέα Χειμερινή έξαρση της πανδημίας.

Ως αναφορά τα Ελληνοτουρκικά, όλοι γνωρίζουν ότι τα μακροχρόνια προβλήματά μας με τον “κακό Γείτονα”, δεν πρόκειται να λυθούν ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, οδηγώντας σε μια μακροχρόνια, επώδυνη & κοστοβόρα διαδικασία συμβιβασμών.

Τα Διεθνή Χρηματιστήρια, με τις συνεχείς υποστηρικτικές δηλώσεις, τις ενέσεις ρευστότητας, αλλά και την διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων από FED & EKT, συνεχίζουν την αντίδραση τους, προσεγγίζοντας και αυτά τεχνικές αντιστάσεις.

Όμως οι Insiders βρίσκονται εδώ και καιρό στο στρατόπεδο των πωλητών, λαμβάνοντας υπόψη τους, τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Ειδικά οι Αμερικανικές εκλογές μπορούν να μετατραπούν στον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας & μεταβλητότητας στο εγγύς μέλλον, μαζί με αλλά προβλήματα που είχαμε υποτιμήσει, ή ξεχάσει και επανέρχονται δριμύτερα, με κυριότερα αλλά όχι μόνα, το 2ο κύμα της πανδημίας και το άτακτο “Brexit”.

Παρά τα ανωτέρω προβλήματα, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά εξακολουθεί να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση της 15ετους & 25ετους έκδοσης καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά και την καταβαράθρωση του ΑΕΠ.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την απογοητευτική του πορεία και μόνο έγκυρη ανοδική διάσπαση των 320 μονάδων, μπορεί να αλλάξει την εικόνα απαξίωσης. Το νέο σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για δημιουργία Bad Bank και εκχώρηση περίπου 40 δισ. “κόκκινων” δανείων σε αυτή, εξετάζεται από το Οικονομικό Επιτελείο, αλλά μέχρι την οριστικοποίησή του και την εφαρμογή του, δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις & αύξηση της μεταβλητότητας.

Εξ’ άλλου το παράδειγμα της Eurobank με το πρόγραμμα Κairo Mezz, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την τελευταία 10ετια, ότι όσο ωραία και αν ήταν τα σχέδια, το τελικό αποτέλεσμα πάντα οδηγούσε σε μείωση αποτιμήσεων.

Συμπερασματικά, στο Διεθνές όσο και στο Εγχώριο περιβάλλον, οι επενδυτικές συνθήκες παραμένουν ευμετάβλητες. Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθούν ως “κόρη οφθαλμού” για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.

“Παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αστοχίες στην επιλογή Εταιρειών”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τίποτα το άξιο αναφοράς από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς οι Αγορές σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα και Ταϊβάν παρέμειναν κλειστές, λόγω αργίας.

Από την άλλη, “Το Χρηματιστήριο του Τόκιο αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών για το σύνολο της ημέρας”, ενημέρωσε η Japan Exchange Group.

“Το Χρηματιστήριο του Τόκιο θα αντικαταστήσει το hardware και θα επανεκκινήσει το σύστημά του, προκειμένου να πραγματοποιηθούν και πάλι συναλλαγές αύριο Παρασκευή”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη, εν μέσω νευρικότητας, στην Wall Street.

Ασφυκτικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Πάνω από τα $1900 επιστρέφει ο Χρυσός, σημαντικά κέρδη και για το Ασήμι, προς τα $10900 ανηφορίζει το Bitcoin.

Στις 53,7 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) των Επιχειρήσεων Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την έρευνα της Ιδιωτικής Εταιρείας IHS Markit. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Σύμφωνα με την εταιρεία, στον Σεπτέμβριο καταγράφεται η πιο ισχυρή ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.

Κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα ανέβηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο 8,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,4%, ενισχυμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε μηνιαία βάση και κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο. Οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Χωρών αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση και υποχώρησαν 2,5% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η μηνιαία άνοδος θα είναι 0,1% και η ετήσια πτώση 2,7%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “το ισχυρό Ευρώ θα μπορούσε να γίνει βάρος, για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Μια μακροχρόνια διατηρούμενη άνοδος της τιμής του κατά 5%, θα μπορούσε να κοστίσει στη Ζώνη του Ευρώ έως 1,1% ανάπτυξη το πρώτο και 0,5% το επόμενο έτος”.

Ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο, οι Αεροπορικές Εταιρείες των ΗΠΑ, συνεχίζουν να απολύουν δεκάδες χιλιάδες Εργαζομένους τους.

Η American Airlines ήταν η πρώτη που επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι “ξεκινά τη δύσκολη διαδικασία της αναστολής της ισχύος των συμβάσεων 19000 Υπαλλήλων της”.

Η United Airlines ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απόλυση 13432 Εργαζομένων.

Οι Εταιρείες του τομέα ήδη έχουν περικόψει Προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αδειών άνευ αποδοχών. Στην Delta, πάνω από 40000 Εργαζόμενοι έχουν ήδη επιλέξει κάποιο από αυτά τα προγράμματα.

Η Southwest έχει αποχωριστεί, προσωρινά ή μόνιμα, το 27% των Υπαλλήλων της.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου στις 837000, από 873000 προηγουμένως.

Τα εισοδήματα των Αμερικανών υποχώρησαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης των εισοδημάτων μέσω επιδομάτων. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το προσωπικό εισόδημα βούτηξε 2,7% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 0,5% τον Ιούλιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2,5%.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 1%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή μέτρων, που θα αποτρέψουν μια κρίση χρέους σε κάποιες από τις πιο φτωχές Χώρες του Κόσμου.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι “υπάρχει κίνδυνος για κύμα Κρατικών χρεοκοπιών, αν δεν υπάρξουν προσωρινά μέτρα ελάφρυνσης χρέους πριν το τέλος του έτους”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ισχυρή ύφεση της τάξεως του 9% και σχετικά ήπια ανάκαμψη 3,5% το 2021 προβλέπει η ΑΒΝ Amro για την Εγχώρια Οικονομία, στις τελευταίες της εκτιμήσεις για την Παγκόσμια ανάπτυξη. Παράλληλα, η Ολλανδική Τράπεζα προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό του 2020 της τάξεως του 0,6% και μηδενικό επίπεδο πληθωρισμού το 2021. Αναμένει σημαντική άνοδο της ανεργίας από το 18% φέτος, στο 21% την επόμενη χρονιά.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 14,0, από 12,6 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 634,72 μονάδες (+1,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 632,21 (+1,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 631,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,08%.

Ο τζίρος στα 40,3 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΑΣΚΟ, ΚΑΙΡΟΜΕΖ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Motor Oil και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo και Εθνική.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.412 συμβόλαια).

Στα 3.895 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 754, 717 για τον Οκτώβριο και 37 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.504,75) κινήθηκε μεταξύ 1.497,5 και 1.514 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Eurobank, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.938), Alpha Bank (4.445), Πειραιώς (583), ΔΕΗ (369), Εθνική (1.578), MIG (1.449), Μυτιληναίο (169), Ελλάκτωρα (3.612), ΑΔΜΗΕ (314), Τέρνα Ενεργειακή (127), Cenergy (516), ΟΤΕ (381), Viohalco (1.240), ΓΕΚ (119).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.038, MIG 47.397, Alpha Bank 89.686, Εθνική 38.195, Πειραιώς 12.509.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,82%

2020-09-29

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.123.234 τεμ., (από 46.235.533 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.380.770 τεμ. (15.380.770), ΔΕΗ 5.120.755 τεμ. (5.120.755), Eurobank 74.275.467 τεμ. (74.275.467), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v