Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Προς τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με πτώση άνω του 1%. Τα ανοιχτά μέτωπα στα ελληνοτουρκικά αλλά και το διεθνές κλίμα βαραίνουν την εγχώρια αγορά. Τα blue chips που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές στηρίξεις. Οι κινήσεις στα mid caps.

Πιέσεις με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση στη Wall Street, ανησυχητικά και τα νέα/τελευταία στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, την εξέλιξη της πανδημίας, βαρύ το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι πιο τελευταίες εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά (τουρκικά «παιχνίδια» στο Καστελόριζο/εμφανίστηκε μέσα στη νύχτα το γεωτρύπανο Kanuni-κράτησαν στον αέρα για 20' το αεροσκάφος του Δένδια) μόνο άμβλυνση της κατάστασης δεν προοιωνίζονται. Τουναντίον.

Ούτως ή άλλως και προ αυτών των δύο τελευταίων συμβάντων, οι πωλητές από χθες είχαν πετύχει τη διόρθωση της αγοράς στις 632,81 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με βαρίδι -ποιον άλλον;- τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.

Νέος γύρος ρευστοποιήσεων, υποτίμησης και απώλειες 2,14% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 289,89, χαμηλό ημέρας και απόσταση... αναπνοής από τα ιστορικά χαμηλά. Μόλις 26 μονάδες για τον ΔΤΡ, που «μετρά» συντριπτικές απώλειες 67,25% για φέτος και φως -άμεσα- δεν φαίνεται.

Σε αντίθεση με το μείον 2,14% του ΔΤΡ, ο FTSE25 διόρθωσε 0,75% στις 1.497,30 μονάδες, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο discount του ενός από τον άλλον. Και με τα 3+ δισ. συνολική αποτίμηση των συστημικών (αλλά με 4πλάσια βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη) να καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Υπήρξαν επιχειρηματικές δυνάμεις, επενδυτικοί θύλακες που το «πολέμησαν» και χθες, συνεχίστηκαν όμως οι επίμονες πωλήσεις/μείωση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chips, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο συν Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola/HBC, Lamda Development, Mytilineos, Sarantis, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά σε ακόμη ένα μείον λ.χ. Jumbo, Motor Oil και μάλιστα με σημαντικές απώλειες. Χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων οι δύο τελευταίες, σε αναζήτηση νέων αμυνών και ει δυνατόν αναστροφή της τάσης, σήμερα-αύριο.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και χωρίς να διαφαίνονται άμεσα, για σήμερα-αύριο, θετικές ενδείξεις αναστροφής, το πιθανότατο είναι πως οι short θα πιέσουν για χαμηλότερα, τόσο όσο να παραμένουν ενεργοί οι δυνητικοί αγοραστές.

Αφήνοντας εκτός τον τραπεζικό κλάδο, που νομοτελειακά... έλκεται από νέα ιστορικά χαμηλά, η προσοχή μας θα παραμείνει εστιασμένη στην επιβεβαίωση (ή όχι) των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων προς τις 620 μονάδες για τον ΓΔ και των 1.480 για τον FTSE25.

Περιμένοντας πως το rotation στα blue chips θα ενεργοποιήσει τους long σε ορισμένα από αυτά, με τα 12,50 ισχυρή βάση για τη μετοχή του ΟΤΕ, τα 21,20 για την Coca Cola, τα 9,80 για τη Mytilineos, τα 8,30 για τον ΟΠΑΠ.

Οσον αφορά στα «μεσαία-μικρά», η μόχλευση θα συνεχιστεί στα επιμέρους, στην περίπτωση που η κλίση της αγοράς θα είναι ελεγχόμενη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v