Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έριξαν ξανά τον ΓΔ

Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώθηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις. Αντέδρασαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά ισχυρά blue chips, κλείνοντας με θετικό πρόσημο. Παραμένει πονοκέφαλος ο χαμηλός τζίρος.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έριξαν ξανά τον ΓΔ

Επιφυλακτικά κινούνται οι Διεθνείς Αγορές, λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας και των ανακοινώσεων των J&J και Elli Lilly ότι σταμάτησαν τις έρευνες για το εμβόλιο και το φάρμακο, για τον Covid-19.

Από την άλλη, οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του Ηγέτη της Πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, σύμφωνα με τις οποίες “το αναφερόμενο Νομοθετικό Σώμα θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για ένα στοχευμένο πακέτο βοήθειας, οικονομικού ύψους $500 δισ.”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υφιστάμενη πιθανότητα αύξησης των περιορισμών καθηλώνει την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Ο ρυθμός επιδείνωσης της κατάστασης θα κρίνει και την πορεία των Αγορών.

Απτόητοι από όλα τα παραπάνω οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, πιέζουν τις αποδόσεις προς νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 0,767%.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε, τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, οι λίγες, προς το τέλος, βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips, η προσπάθεια των ελάχιστων αγοραστών προκειμένου ο ΓΔ να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 630 μονάδων και το συνεχώς μειούμενο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα από αρχής, μέχρι τέλους”.

Στην περίπτωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 5 συνεδριάσεων), αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλακτική δραστηριότητα έδωσε τα “διαπιστευτήριά της” από το ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς χρειάστηκαν 19 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, ενώ στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος έφθασε, μετά πολλών βασάνων, τα 1,4 εκατ. ευρώ (!)

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, διατηρώντας τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η πανδημία συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχίες στους ενεργούς Επενδυτές, επηρεάζοντας την πορεία των αποτιμήσεων. Στο επίκεντρο θα παραμείνουν οι μετοχές των Τραπεζών και του ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού για έκδοση ομολογιακού δανείου 150 - 200 εκατ. ευρώ”.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΠΑΠ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €200 εκατ., με ελάχιστο ποσό €150 εκατ., τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών του στο Επενδυτικό Κοινό, θα διαμορφωθεί κατόπιν λήψης της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η υλοποίηση της συναλλαγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της Αγοράς.

Από την άλλη, ξεκινάει αύριο (15/10) η παρουσίαση Εισηγμένων από την κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το Συνέδριο πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά. Οι Εταιρείες που θα παρουσιαστούν είναι: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, ΕΛΧΑ, Ευρ. Πίστη, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Quest Συμ., ΟΛΘ και Πλ. Θράκης.

Σημειώνεται πως λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Για πολλοστή συνεδρίαση οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών και για πολλοστή συνεδρίαση η τελική εικόνα δίνει σαφέστατο πλεονέκτημα σε αυτούς που συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις και μάλιστα, σχεδόν, επί καθημερινής βάσεως.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 299,46 (+1,09%) και 290,22 μονάδων (-2,03%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 291,96 (-1,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 289,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,14%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 300 μονάδων και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,72%, ενώ το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο του τελευταίου 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/5 (272,07 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι κλείσιμο χαμηλότερα των 292 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 316 μονάδων, ενώ ανοίγει δρόμο προς τις 284, 273 (gap) και 266 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, στα οποία περιλαμβάνεται η αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και η χορήγηση ρευστότητας προς τις Τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο, τα Εγχώρια Πιστωτικά Ιδρύματα άντλησαν από την ΕΚΤ περίπου 26,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Αυγούστου έφθασε τα 38,9 δισ. ευρώ, από 12,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Από την άλλη, το απόθεμα των καταθέσεων που διατηρούν στις Ελληνικές Τράπεζες, Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 119,9 δισ. ευρώ, από 114,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τους ΑΡΑΙΓ (+1%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,74%), ΕΕΕ (+0,28%), ΕΥΔΑΠ (+0,30%), ΛΑΜΔΑ (+1,09%), ΜΥΤΙΛ (+0,25%), ΟΛΠ (+0,23%), ΣΑΡ (+1,22%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,85%) και αμετάβλητη τη μετοχή της ΔΕΗ.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων νέα γραμμή χρηματοδότησης της ΔΕΗ, ύψους € 330 εκατ., για επενδύσεις της περιόδου 2021 – 2023, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα.

Για τον τίτλο της Επιχείρησης, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη ήπια διόρθωση που ξεκίνησε από τα 5,545 ευρώ (κλείσιμο 8/10) και τα υψηλά 65 μηνών, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω “καύσιμα” για να δοθεί με την πρώτη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,60 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 5,25 και 5,12 ευρώ και μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση στα 4,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), προκειμένου οι “sellers” να μην σπρώξουν την μετοχή προς τα 4,38 – 4,36 ευρώ.

Εκεί που ο τίτλος της TITC (-0,53%) έδειχνε διάθεση να αναμετρηθεί με την ζώνη αντίστασης 1,66 – 12,00 ευρώ, ακολούθησαν τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επαναφέροντας την επιφυλακτικότητα στα τεχνικά δεδομένα, παρά τις συνεχιζόμενες αγορές από τους βασικούς Μετόχους. Το ημερήσιο “stop long” στα 10,88 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Foodlink (-2,08%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,10 (από €0,28) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 33 μηνών για τα Πλ. Θράκης (+1,08%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+3,12%, καμία ενασχόληση όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,50 ευρώ), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Βιοκαρπέτ (+8,59%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Άβακας (+3,39%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/10 για τον Δρομέα (+2,05%, αλλά συνεχίζει να κινείται με “ανοιχτές” εντολές αγορών), συνεχίζει να έχει πωλητή η Έλαστρον (-3,61%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Πετρόπουλος (-0,48%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Byte (-2,59%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΚΤΕΡ (-3,58%), παρουσία πωλητή στην Ελγέκα (-2,52%), “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων στον Παϊρη (+3,35%, αλλά σήμερα το “bid” ήταν λιγότερο πειστικό), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 6/10 για την Forthnet (-1,82%), όλο και ψηλότερα η CairoMezz (+12,71%, αλλά αποφεύγει να κλείνει στα υψηλά ημέρας), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε Καραμολέγκο (+25% και υψηλά 8μηνου) και Ιντεάλ (+13,79% και υψηλά 13 ετών).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αρνητική ένδειξη η απώλεια της στήριξης στις 636 μονάδες και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στις 630, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 617 – 615 και σε δεύτερη φάση, προς τις 600, 593 και 582 μονάδες.

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένει χαμηλότερα των 1542 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξαναδοκιμαστεί η στήριξη στις 1491 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι χαμηλές συναλλαγές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τις επόμενες ημέρες, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 15 Οκτωβρίου, που θα ασχοληθεί πάλι με τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, ώστε να μειωθεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Α. Μεσόγειο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Επιφυλακτικά κινούνται οι Διεθνείς Αγορές, λόγω των ανακοινώσεων των J&J και Elli Lilly ότι σταμάτησαν τις έρευνες για το εμβόλιο και το φάρμακο για τον Covid-19. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 20 ημερών (637). Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και αντίστασης οι 650. Τo ΔΣ του ΟΠΑΠ αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €200 εκατ., με ελάχιστο ποσό €150 εκατ. και τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και την εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο ΟΛΘ μίσθωσε γραφεία στην Αθήνα, εμβαδού 340 τ.μ., από την Dimera Land & Property Investments, έναντι μηνιαίου τιμήματος €6630 και διάρκειας 9 ετών, με σκοπούς την περαιτέρω εξυπηρέτηση των εταιρικών σκοπών και την βέλτιστη προβολή των δράσεων της Εταιρείας. Μέχρι τέλος του έτους ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα 3ου τριμήνου οι Bank of America και Goldman Sachs”, σημειώνει η Merit Sec.

“Στο μέτωπο της πανδημίας, τα κρούσματα αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό στην Γερμανία από τον Απρίλιο, ενώ στην Γαλλία υπήρξε απότομη άνοδος των ασθενών που πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Η πιθανότητα αύξησης των περιορισμών παραμένει αμείωτη και καθηλώνει την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Ο ρυθμός επιδείνωσης της κατάστασης θα κρίνει και την πορεία των Αγορών. Για σήμερα, συνεχίζουν να ανακοινώνονται εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου Δεικτοβαρών Εισηγμένων του Χρηματοοικονομικού κλάδου στο NYSE”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Στα χέρια των πωλητών παραμένει η τάση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς όλη την εβδομάδα, μετά την νέα Τουρκική Navtex. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να διατηρηθούν έως τις Αμερικανικές εκλογές, απομακρύνοντας το σενάριο των διερευνητικών επαφών για ακόμη μία φορά, αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο Νικόλας Πετράκης.

Εντός του γνώριμου trading range επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης, με την τάση όμως να “γυρίζει” και πάλι πτωτική, μετά την απώλεια των 635 μονάδων. Κύρια στήριξη της Αγοράς παραμένουν οι 614 μονάδες, όπου και έχει διαμορφωθεί ένας τριπλός πυθμένας σε ένα διάστημα τριμήνου. Παρά τις ενδιάμεσες αντιστάσεις, ουσιαστική αλλαγή της τάσης θα έχουμε μόνο με την υπέρβαση των 667 μονάδων, με την υφιστάμενη συσσώρευση να αποδεικνύεται πολύ ισχυρή, για να υπάρξει κάποια ανοδική διαφυγή το επόμενο διάστημα.

Βαρίδι για το σύνολο της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να καταγράφει νέα χαμηλά πέντε μηνών. Με την καθαρή απώλεια των 294 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης “σημαδεύει” τις 265 μονάδες και τα ιστορικά του χαμηλά. Η αδυναμία υπέρβασης των 320 μονάδων όπου και αποτελεί την τασική αντίσταση από την περασμένη εβδομάδα, θα μας απασχολήσει και τις επόμενες συνεδριάσεις, με τον δείκτη να “κρέμεται” κυριολεκτικά από μια κλωστή στα τρέχοντα επίπεδα.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών, η μεταβλητότητα δύναται να ενταθεί, καθορίζοντας την Παγκόσμια χρηματιστηριακή τάση και τις επόμενες εβδομάδες.

“Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ένταση που θα επικρατήσει εκεί, θα αποβεί καθοριστική για την πορεία της Ελληνικής Αγοράς, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του εγχώριου κλίματος”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Επιστρέφει πάνω από τα $1900 ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $11400 υποχωρεί το Bitcoin.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping υπογράμμισε ότι “η Κίνα παραμένει πιστή στο σχέδιο να αποκτήσει την πρώτη θέση στην Τεχνολογία και σε άλλες Βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους να εμποδίσουν την άνοδό της”.

“Η συνολική αξία του Χρηματιστηρίου της Κίνας σκαρφάλωσε σε επίπεδα - ρεκόρ που ξεπερνούν τα $10 τρισ., λόγω της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάκαμψης της Χώρας. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί προ πενταετίας, κατά τη διάρκεια της ‘φούσκας’ των μετοχών”, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Απότομα κατέβασε ταχύτητα η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, ενώ βυθίστηκε 7,2% σε ετήσια. Ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Σύμφωνα με το Reuters, τα Οικονομικά Ινστιτούτα “Halle Institute for Economic Research”, “Kiel Institute for the World Economy”, “DIW Berlin” και “Ifo Institute for Economic Research” αναμένουν ότι η Γερμανική Οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,4% το 2020 (4,2% είχαν προβλέψει τον Απρίλιο). Αναμένεται να υπάρξει ριμπάουντ 4,7% το 2021 (η πρόβλεψη του Απριλίου ανέφερε ανάπτυξη 5,8%).

Τέλος, αναμένουν ότι η Γερμανική Οικονομία θα “τρέξει” με ανάπτυξη 2,7% το 2022.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία και ετήσια βάση. Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άλμα 0,4% τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του δείκτη κατά 0,2% σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ΔΝΤ, με την έκθεση “Fiscal Monitor”, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει πως το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης φέτος θα βρεθεί στο 9% του ΑΕΠ. Το 2021 προβλέπεται στο -3% του ΑΕΠ. Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, μετά το περυσινό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα έκτακτα προσωρινά μέτρα το μετατρέπουν φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, αλλά του χρόνου το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό έλλειμμα.

“Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της πανδημίας, για το Πλαίσιο”, λέει η Eurobank Equities. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Χρηματιστηριακής, η αξία της Εταιρείας εκτιμάται στα 88 εκατ. ευρώ, ή στα 4 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 639,77 (+0,54%) και 630,25 μονάδων (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 633,53 (-0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 632,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,55%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,6 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το θετικό οι ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή υποχώρηση του όγκου συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.994 συμβόλαια).

Στα 2.415 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.367 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.953, 1.426 για τον Οκτώβριο, 1.526 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.497) κινήθηκε μεταξύ 1.490,25 και 1.514 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.684), Alpha Bank (2.140), Πειραιώς (602), ΔΕΗ (198), Εθνική (1.275), Μυτιληναίο (222), ΑΔΜΗΕ (109), Τέρνα Ενεργειακή (109), Cenergy (471), Ελλάκτωρα (235), Viohalco (126), ΟΠΑΠ (154), Motor Oil (156), Jumbo (269).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.692, MIG 46.506, Alpha Bank 92.565, Εθνική 37.861, Πειραιώς 13.213.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                  NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.814.486 τεμ. (14.814.486), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.489.119 τεμ. (1.489.119), Εθνική 11.924.261 (11.924.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v